Min katt vill inte äta: Vad du kan göra för att hjälpa till

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du orolig för att din katt inte äter? Det kan vara svårt att skilja på om katten bara är kräsen eller om det kan bero på ett allvarligt hälsoproblem. En förändring i din katts rutiner är oroande, men att ta reda på orsaken är det första steget för att få din katt att äta igen.

Varför äter inte min katt?

Sanningen: Din katt älskar att äta. Det står högt upp på dess lista över favoritaktiviteter, tillsammans med sömn, lek och att försöka få sina djurföräldrarnas uppmärksamhet. Men att äta är också en grundläggande del av överlevnaden och utan detta kan kattens hälsa snabbt försämras.

Maine Coon cat flopped on floor beside food bowl

Kostförändringar

Katter är vanedjur och motsätter sig vanligtvis förändringar, särskilt när det gäller deras måltider. Har du nyligen bytt din katts foder? Kanske vägrar den envist att prova en ny smak. Det kan ta tid för katter att acceptera ny mat, så en långsam övergång rekommenderas i allmänhet. Din katt kan inte gå för länge utan mat, så om den inte äter på 24 timmar, även efter att du har erbjudit den gamla maten igen, är det dags att undersöka andra orsaker till varför den inte äter.

Miljöstress

Kattens envishet kan visa sig om den är missnöjd med sin omgivning. EnligtBattersea Dogs & Cats Home är katter mycket känsliga varelser och dålig aptit är ett tecken på att din katt kan vara stressad. Möjliga orsaker kan vara:

 • En stor förändring, som ett nytt hus, en ny bebis eller ett nytt husdjur.

 • En störning av kattens normala rutiner.

 • Gäster, okända personer eller överdrivet buller i hemmet.

Om du vet att den här typen av saker stressar din katt ska du prata med din veterinär om hur du kan hjälpa katten att slappna av.

Eventuell sjukdom

Problem med matsmältningen, såsom förstoppning, kolit och inflammatorisk tarmsjukdom (eller kronisk enteropati), är påfrestande för kattens kropp och leder till aptitlöshet, gaser, kräkningar och diarré. Andra underliggande sjukdomar som kan påverka aptiten är bland annat njursjukdomar och tandproblem. Enligt PDSA är problem som till exempel tandköttssjukdomar smärtsamma och kan avskräcka katter från att äta, så se till att din veterinär gör en omfattande tandundersökning vid varje kontroll.

Endast en veterinär kan diagnostisera en sjukdom, så kontakta din veterinär omedelbart om du ser några ovanliga eller betydande förändringar i kattens hälsa. Du bör också gå och undersöka kattens tänder om den vägrar äta torrfoder eller om den föredrar att endast tugga på ena sidan av munnen.

Hur man får en katt att äta

Om din katt avfärdar sina måltider kan du försöka utöka alternativen, utforska nya smakkombinationer eller erbjuda en ny form av mat. När du provar ny mat bör du göra det successivt för att hjälpa din katt att vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Om din katt är ovillig att prova ett nytt foder kan du prova att tillsätta en liten mängd buljong till torrfodret eller värma upp burkfodret.

International Cat Care avråder från att tvinga din katt att äta eller att tvångsmata den med en spruta, då detta kan skapa en negativ association till mat som kan förvärra din katts aptitproblem. I stället erbjuder de flera olika idéer för att uppmuntra din katt att äta.

Om din katt lätt blir stressad är det viktigt att du förbereder din katt på fester i hemmet och planerar attpresentera den för en ny pälsvän, vilket hjälper den att klara livsstilsförändringar på ett bättre sätt.

Förutom vad din katt äter bör du också ta hänsyn till var den äter. I uppförandekoden för katters välbefinnande varnar den brittiska regeringens sektorsgrupp för hundar och katter för att katter inte äter om maten står för nära kattlådan. Du bör också försöka placera matskålen på en ren och tyst plats med lite trafik och långt från andra djur. Till synes små förändringar kan stressa din katt, så skapa särskilda matställen för katten i hemmet.

Arms holding a fluffy orange cat

När ska jag ringa veterinären?

Det här är en bra tumregel för djurföräldrar: Ring veterinären om du är osäker.

Både du och veterinären är måna om att hålla ditt husdjur i toppform och det är bättre att vara försiktig. Kontakta veterinären så snart du märker en plötslig eller gradvis förändring i kattens beteende. Det är viktigt att ställa frågan varför din katt inte äter, särskilt om det har gått mer än ett dygn sedan dess senaste måltid. Om din katt behöver behandling är det alltid bättre att börja i god tid.

Nu när du lärt dig några orsaker till aptitlöshet och hur man får katten att äta kan du anta en aktiv roll för att hjälpa din kattkompis att bli hälsosam igen.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge och har två russian blue-katter som styr i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

 • Kostöverväganden för dräktiga och digivande katter

  Cat eating stew Rätt utfodring av din katt är avgörande under dräktighet och digivande. Undernäring kan resultera i låg födelsevikt hos kattungarna och utsätta dem för risk för flera hälsotillstånd, vilket leder till sänkt överlevnad.1 Målet är optimal nutrition för både modern och hennes kattungar.
 • Fri från hårbollar

  Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen.
 • Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

  Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.
 • Födoämnen som är farliga eller giftiga för katter

  När det gäller din katt vill du vara säker på att hon får det bästa kattfodret för att uppfylla sina näringsbehov. Ibland kan du känna dig frestad att ge henne matrester och speciella godsaker, men kom ihåg att viss mat kan vara giftig för henne.

Relaterade produkter