Att introducera en ny katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att introducera en ny katt eller kattunge till din katt eller hund kan vara ganska besvärligt. Du vill att alla ska komma överens och att den nya ska känna sig välkommen, men detta sker sällan helt utan problem - även om anledningen till att du skaffar ytterligare en katt är som sällskap till din inneboende katt.
Den kanske inte välkomnar den nyanlände med öppna tassar! En försiktig introduktion kan göra det lättare att sammanföra djuren: att kontrollera situationen snarare än att lämna djuren att lösa problemen själva ökar chanserna att mötet blir smidigt och att de får en bra start tillsammans.

Presentera katter för katter

Kom ihåg att katter inte behöver vara sociala djur - till skillnad från den flockorienterade hunden så fungerar de gladeligen på egen hand utan en social struktur runt sig. Det är osannolikt att de känner ett "behov" av en kamrat även om du skulle önska dig en katt till. 
Du kan inte tvinga katter att gilla varandra - en del lever tillsammans med en nykomling utan problem, andra kommer aldrig överens. Somliga lyckas leva jämsides under en obehaglig vapenvila - det enda du kan göra är att prova. Om det inte är någon konkurrens om mat, eller om en säker sovplats (som bör finnas i de flesta hushåll), så kan dock katter komma att acceptera varandra och så småningom kan en del till och med skapa starka band med varandra.
Trots att det beror på katterna, huruvida de kommer överens eller ej, så är sättet du introducerar en ny katt eller kattunge på grundläggande för om det blir en succé eller ett misslyckande. När en relation blir våldsam eller väldigt orolig och katten känner sig hotad kan det vara väldigt svårt att ändra beteendemönstret. Därför är det viktigt med en långsam introduktion och att ta det lugnt för att förhindra överdrivna reaktioner. Här följer några faktorer som hjälp till att lyckat föra samman katter:

Vuxna eller kattungar? En kattunge är ett mindre hot för en inneboende katt än en vuxen eftersom den fortfarande inte nått sexuell mognad. Det kan även vara bättre att skaffa en kattunge av mottsatt kön för att minska risken för konkurrens. Kastrering ser till att ta bort de flesta av dessa problem, men kanske inte helt och hållet. Om du skaffar en vuxen katt så kan det återigen vara bättre att skaffa en av mottsatt kön.

Val av tidpunkt Välj en lugn tid när hushållet är tyst - undvik festligheter, fester, besökande släkt eller vänner och ta dig tid till att lugna båda katterna.

Lukt är viktigt Kom ihåg att doft är det viktigaste av katternas sinnen, främst när det handlar om kommunikation och välmående. Du kan försöka att integrera den nya katten till ditt hem och få den att vara mindre främmande genom att få den att lukta "hem" innan du introducerar den för din inneboende katt.
För att göra detta kan du klappa varje katt utan att tvätta händerna och blanda dofterna. Du kan även samla dofter runt kattens huvud genom att försiktigt stryka den med en mjuk handduk och sedan badda den runt i hemmet och på möblerna. Det är också bra att låta din katt vänja sig vid den nya lukten av huset och ett annat djur innan det första mötet.
Med anledning av detta kan det vara väldigt bra att skjuta upp mötet ett par dagar eller till och med en vecka. Under denna tid har du katterna i separata rum och låter dem undersöka den andres rum och säng utan att de möts.

Att använda en bur eller hage vid introduktionen Det är ditt ansvar att se till att både den nya och den inneboende katten känner sig så säkra som möjligt och förhindra att den nya katten blir jagad eller hotad (eller ibland tvärtom). Problem kan uppstå om det första mötet tillåts eskalera till ett slagsmål eller en jakt.
Bästa sättet att undvika detta är genom att använda en hage vid första mötet. Hagarna är oftast gjorda i metall, runt 1 x 0,75 x 1 meter med en dörr som kan lämnas öppen eller stängd. Katten kan se vad som pågår runt omkring men känner sig säker i sin "koja". 
Du kan till en början ha en filt över buren för att katten ska känna sig säkrare om du tycker den verkar känslig. Hagen tillåter katterna att titta på varandra, lukta genom gallret och väsa eller jama åt varandra utan att attackera eller skrämma. Gallren tillåter dem att vara nära varandra samtidigt som det ger skydd. 
Om du har tagit dig an en ny kattunge kan det vara bra att använda en större hage som en bas att ha kattungen i till en början. Introduktionen kan göras med en hage och du kan stänga in kattungen med sin säng och sin låda om du ska ut, och inte vill lämna den lös, eftersom den kan ställa till med oreda eller komma till skada. Kattungen kan stängas in under natten (se till att den har vatten), med de andra djuren i samma rum så att de kan vänja sig vid varandra i säkerhet.
Om du inte kan få tag på en hage kan du använda en kattbur eller korg vid det första mötet. Du kommer inte att kunna använda den som en koja och stänga in katten under längre perioder eftersom den är för liten, men det är bättre än ingenting.

Hur du använder en kattbur eller hage vid introduktionen

Placera den nya katten eller kattungen i hagen/buren och tillåt den inneboende katten att komma in i rummet. Om du använder en kattbur placera den över golvnivå så att katterna inte tvingas till ögonkontakt med varandra - detta kan leda till aggression. 
Låt den inneboende katten komma in i rummet och ge den din uppmärksamhet och lugna den. Om katten bestämmer sig för att springa iväg utan att undersöka den nya katten tvinga den då inte, acceptera att det kan ta lite tid - detta är troligen den typ av katt som inte skulle starta bråk, utan skulle hålla sig undan och så småningom acceptera den nya katten i hemmet. 
Om katterna visar tecken på aggressivitet bör du distrahera dem med ett ljud och sen belöna dem för att de möts lugnt och sansat. Du kan använda kattgodis för att uppmuntra dem att vara nära varandra och acceptera den andres närvaro och göra det till en behaglig upplevelse - du vill ju att katterna ska associera varandra med något trevligt, inte med skrik och jagande. 
Om du använder en stor hage så kan du tillåta den inneboende katten att självständigt gå in i hagen när kattungen/katten är där. Detta kan pågå under ett par dagar så att de gradvis vänjer sig vid varandra. Om du använder en kattbur så måste du vara lite mer aktiv och arrangera regelbundna möten. 
Med båda metoderna kan du börja mata katterna samtidigt. Den inneboende katten matas utanför, och den nya katten inne i hagen, eller buren på golvet. Under denna process kan det förekomma visst fräsande eller väsande men detta borde gradvis ändras till nyfikenhet och godkännande - det kan ta flera dagar eller veckor beroende på individerna.

Att mötas nos mot nos

När du känner att tiden är inne att låta dem mötas utan hagen kan du återigen använda mat att distrahera med. Ge dem ingen mat på ett tag så att de är lite hungriga och mata dem sedan i samma rum. Välj ett rum där vardera katt kan gömma sig bakom möbler eller hoppa upp någonstans där de känner sig trygga. Ställ ner den inneboende kattens mat och släpp sedan ut den nya katten ur buren för att äta - du får själv bedöma hur nära de kan vara - försök aldrig ha dem sida vid sida till en början! Var lugn och uppmuntrande och belöna det beteende du vill uppnå med små bitar av deras favoritmat. Bedöm hur du tycker att katterna kommer överens - de kanske hittar en plats att kura ihop sig och sova på, eller så måste du hålla den nya katten separat igen lite längre och ha måltiderna som en tid då de får vara tillsammans igen. När du har försäkrat dig om att de inte kommer att bråka eller jaga varandra kan du börja använda hela huset - katterna kommer förmodligen att hitta ställen att sova på och rutiner som gör det möjligt för dem att leva fridfullt tillsammans och ta del av förmåner såsom mat, värme och uppmärksamhet medan de gradvis vänjer sig vid, och accepterar varandra.

Hur lång tid tar det?

Det kanske bara tar någon dag eller två, eller så tar det flera veckor för katter att relatera till varandra. Det kan ta månader innan katter är avslappnade med varandra, men du är på god väg om du når det stadiet då det råder en lugn vapenvila mellan dem. Det är otroligt hur en kall blöt dag kan föra samman även de värsta rivaler framför en brasa efter ett härligt mål mat.

Att introducera hunden

Medan hundar och katter ofta har framställts som fiender, så är det oftast mycket lättare att introducera en ny katt för en hund än för en annan katt. Trots att de båda djuren kanske är lite avståndstagande till en början ser de inte varandra som konkurrenter och kan faktiskt komma riktigt bra överens. 
Om din hund är van vid katter kan han till en början vara väldigt uppspelt över att ha en ny katt i hemmet men han lugnar sig snart och nyhetens behag lägger sig ganska snabbt. Han kommer att börja se katten som en del i hans flock. Många hundar kommer att leva lyckliga tillsammans med sin katt medan han jagar ut främmande katter ur trädgården, så du bör vara försiktig tills dess att katten ses som en i hushållet.
Även om din nya katt eller kattunge tidigare har levt ihop med en hund så är det mycket mindre risk att den blir rädd och blir snabbt säker kring hunden.

Säkerhet kommer först

Under alla förhållanden måste alltid säkerhet komma först. Du måste se till att allt är under kontroll tills hunden och katten har vant sig vid varandra. Klappa hunden och katten separat men utan att tvätta händerna så att deras doft blandas. Katten får då husets lukt och blir en del av hundens flock. 
Än en gång så är den stora buren idealisk för ett första möte, dels för att hålla situationen under kontroll och katten skyddad. Låt hunden lukta på nykomlingen genom gallret och komma över den första förtjusningen. Katten kan mycket väl väsa och fräsa men den är väl skyddad. Om du har en större hage så kan du placera katten i den hela natten, i det rum där hunden sover, och låta dem vänja sig vid varandra under ett par dagar eller till och med en vecka, beroende på hur van vid katter hunden är.
En del hundar, speciellt de som inte är vana vid katter eller som har en livlig eller aggressiv läggning behöver man vidta extra försiktighet med vid en introduktion. De bör hållas så lugna som möjligt sittandes i koppel. Den nya katten bör ges en säker plats i rummet och tillåtas att vänja sig vid hunden och gå fram till den om den vill.

Lugnt och fint

Detta kan ta lite tid och kräver mycket tålamod och belöning för hunden om den uppför sig. För lugnare hundar och de hundar som är vana vid katter kan introduktionen göras med en stark kattbur. Håll till en början hunden i koppel, placera buren på en hög yta och tillåt korta och frekventa möten under uppsikt. De flesta hundar kommer snart att lugna ner sig då de inser att nykomlingen egentligen inte är särskilt intressant. Gå vidare med introduktionen genom att hålla hunden i koppel till en början. Om din hund är extra uppjagad, ta ut honom på en promenad innan så att han får gå av sig lite av energin! 
Raser som t ex terrier eller de raser som gillar att jaga, som t ex Greyhound kanske behöver kontrolleras tills de har lärt sig att katten inte är ett byte! Unga valpar är även de väldigt uppspelta och kanske försöker att "leka" med en ny katt, som förmodligen inte är så road av att vara med! 
Du kanske kommer att behöva arbeta hårt för att hålla läget under kontroll och vara beredd på att ett plötsligt ryck från katten kan initiera en jakt. Beröm hunden när han är lugn, få den att sitta tyst och använd godis för att belöna den för gott uppförande. Återigen bör du associera kattens närvaro med belöning för lugnt uppförande.
När du går vidare och hunden är utan koppel, se då till att det finns ställen dit katten kan fly undan - ytor högt upp eller möbler som den kan använda för att känna sig trygg. Lämna aldrig katten och hunden ensamma tillsammans innan du är säker på att de är lugna tillsammans. Kattens mat kommer att vara mycket frestande för en hund, så ställ upp den och utom räckhåll för hundkäkar! Likaså kan en kattlåda vara ganska frestande och bör hållas utom räckhåll för hunden om det finns en risk att han smaskar i sig dess innehåll.

Reference Feline Advisory Board - www.icatcare.org

Relaterade artiklar

Relaterade produkter