Orsaker och olika typer av matsmältningsproblem hos din katt

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är gastrointestinala sjukdomar och matsmältningsstörningar?

Alla störningar som försämrar matsmältningen eller näringsupptaget, eller som ändrar matens passage genom matsmältningskanalen kallas matsmältningsstörningar. Gastrointestinala (GI) sjukdomar påverkar kattens mage och tarmar, vilket leder till smärta och andra problem. En effektiv matsmältning är viktig för att din katt ska kunna bygga upp och reparera vävnader och för att få energi.

Matsmältningsproblem hos katter är ganska vanliga och går oftast över inom några dagar. Men vissa katter behöver behandlas långsiktigt på grund av att de har regelbundna eller permanenta matsmältningsproblem. GI-störningar kan leda till uttorkning, rubbningar i syra-bas- och elektrolytbalansen och undernäring, så det är viktigt att känna igen tecknen och rådgöra med veterinären.

Hastigheten med vilken maten rör sig genom kroppen

Vilka är de olika typerna och orsakerna till matsmältningsstörningar?

Det finns många olika typer av matsmältningsproblem. Orsakerna till matsmältningsproblem kan vara allt från att äta något annat än kattmat till intolerans eller överkänslighet för livsmedel, infektioner eller brist på matsmältningsenzymer. Vissa kattraser som sphynx, rex och ragdoll är mer benägna att drabbas av speciella matsmältningsproblem. Din veterinär kan utföra tester för att fastställa den exakta orsaken till kattens mag- och tarmproblem (GI).

Vanliga diagnostiska tillstånd är bland annat:

Akut gastroenterit: En inflammerad mag- och tarmkanal, vanligtvis kortvarigt. Exempel på orsaker kan vara att katten har ätit härsken eller dålig mat, svalt främmande föremål, ätit av en giftig växt, inre parasiter, stress, matallergier och vissa sjukdomstillstånd.

Kolit: Kolit är vanligare hos katter under 5 år och orsakar inflammation i tjocktarmen som resulterar i frekventa, smärtsamma tarmtömningar. Om din katt har kolit kan avföringen innehålla slem och blod. Oftast orsakas kolit av tumörer eller polyper, förändrade matvanor, allergier ( inklusive matallergier), främmande föremål som har svalts och vissa andra sjukdomar.

Diarré: Orsakas av infektioner, inre parasiter, stress, byte av kattmat, matrester eller kaloririka mellanmål, katten har ätit skämd mat från soporna och funktionsstörningar i kroppens organ.

Förstoppning: Orsakas vanligtvis av uttorkning, otillräckligt fiberintag, att katten har ätit hår eller andra främmande föremål, åldrande, tumörer, skador eller frakturer, ryggmärgsskada, tjocktarmsrelaterade stressproblem, metaboliska eller endokrina problem och nedsättningar samt brist på motion.

Bukspottkörtelinflammation: En inflammation eller infektion i bukspottkörteln (en avlång, avsmalnande körtel som ligger bakom magsäcken). Orsakerna är i de flesta fall okända. Möjliga orsaker är försämrat blodflöde (på grund av uttorkning eller andra sjukdomsförlopp), infektioner, sjukdomar eller andra skador.

Irritabelt tarmsyndrom: Vanligen förknippad med kronisk inflammation och en känsla av obehag i kattens tarmar, men är vanligtvis inte direkt kopplad till gastrointestinala sjukdomar. Några misstänkta orsaker är matintolerans och kattmatens möjlighet att effektivt passera genom mag- och tarmkanalen. Psykisk stress kan också vara en bidragande faktor till detta tillstånd.

Exokrin pankreasinsufficiens: Detta tillstånd kännetecknas av viktnedgång, ökad aptit och stora mängder lös avföring. Kronisk pankreatit är den vanligaste orsaken.

Malabsorption i tunntarmen: Inflammation i tunntarmen försämrar näringsupptaget och resulterar i ihållande diarré, viktminskning och nedsatt aptit hos katten.

Har min katt en gastrointestinal sjukdom eller en matsmältningsstörning?

De vanligaste tecknen på matsmältningsstörningar hos katter är lös avföring eller diarré. Du kan också märka några eller alla av följande tecken hos din katt.

Vanliga tecken

 • Kräkningar
 • Uppstötningar
 • Besvär med gaser
 • Orkeslöshet
 • Diarré/förstoppning

Kronisk mag- och tarmsjukdom (GI) kan vara ett hämmande problem för många katter och kräver tester och en grundlig diagnos utförd av en veterinär.

VIKTIGT: Om din katt har diarré eller kräks kan den bli kraftigt uttorkad. Kontakta din veterinär om du märker något av dessa tecken.

Behandling: Vikten av näringsämnen

Kattens foder har stor betydelse för hälsan i mag- och tarmkanalen. Ett antal olika metoder för näringsintag kan rekommenderas för din katt beroende på den specifika diagnosen och symptomen. Huvudmålet är att lindra din kattens tecken/symptom på kräkningar och/eller diarré. Veterinärer rekommenderar att katter med detta tillstånd får ett foder som är lättsmält för att förhindra irritation av deras känsliga magar och tarmar. Mat med hög andel lösliga och olösliga fibrer i kombination med måttliga fettnivåer bidrar också till att upprätthålla en god tarmfunktion. Det är också viktigt att kontrollera kattens vätskebalans under återhämtningsfasen för att se till att den får tillräckligt med vatten och åtgärda eventuella vätskebrister.

Eftersom flera av dessa gastrointestinala problem kan vara långvariga kan det krävas en långsiktig näringsbehandling av sjukdomen. För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ ska du alltid rådgöra med din veterinär och be om rekommendationer om vilket foder som är bäst för din katts tarmhälsa.

Frågor om tarmhälsa som du kan ställa till veterinären:

 1. Finns det några livsmedel som jag bör undvika att ge min katt för att säkerställa ett friskt matsmältningssystem?
  • Fråga hur mat för människor (t.ex. choklad eller godis) kan påverka din katts hälsa.
 2. Skulle du rekommendera Hill’s® Receptbelagda kost® eller Science Diet® kattmat för min katts tarmhälsa?
  • Fråga om specifika näringsbehov för din katt
  • Hur mycket och hur ofta du ska ge din katt det rekommenderade fodret
  • Diskutera vilka godsaker du kan ge din katt tillsammans med den rekommenderade maten
 3. Skulle du rekommendera Hill’s® Receptbelagda kost® eller Science Diet® kattmat för min katts tarmhälsa?
 4. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se en förbättring hos min katt?
 5. Kan du ge mig skriftliga instruktioner eller en broschyr om tarmhälsa?
 6. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller kliniken om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver ett uppföljningsmöte.
 7. Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.
 8. Skulle du rekommendera Hill’s® Receptbelagd kost® eller Science Diet® kattmat för min katts tarmhälsa?

Relaterade produkter