Cornish Rex – information och temperament

Cornish rex är en silkeslen, mjuk katt som älskar att vara nära sin husse eller matte och behöver umgås tillsammans en stund varje dag.


Cornish rex i korthet
The Cornish Rex Cat Breed

Cornish rex är en atletisk katt. Den kan verka outtröttlig och älskar att springa, hoppa och leka.

Vikt:

Hane: liten: < 3 kg 

Hona: liten: < 3 kg

Ögonfärg:

bärnsten, turkos, blå, koppar, grön, guldbrun, nötbrun, olikfärgade ögon, orange och gul

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: låg

 

Päls

Längd: kort

Kännetecken: lockig

Färger: vit, blå, svart, creme, röd, brun, frostvit, platina, fawn (ljust gulbrun), chokladbrun, kastanjebrun, kanelbrun, lila, champagne, sälgrå

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), ticking (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), prickigt (ett mönster där fläckarna är fördelade så att katten ser prickig ut), shaded

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: ganska vanligCornish rex är en liten till medelstor katt. Eftersom den är högbent ser den ut att vara en stor katt tills du lyfter upp den. Sett från sidan, följer kroppens undersida ryggraden uppåt och formar en uppåtkurva.

Eftersom cornish rex är finlemmad kan den nästan upplevas som späd. Men denna katt är atletisk och inte alls skör.

Cornish rex har ett litet smalt huvud med stora öron och ögon som ser ut att vara för stora för huvudet. Den har en romersk nos och en markant haka, samt långa smala ben. Svansen är också lång och smal och mycket flexibel.

Jämfört med andra katter har cornish rex en unik päls. Den är silkeslen och mjuk men är självlockig och ser lite ut som rastaflätor.

Temperament:

Cornish rex är engagerad i sin husse eller matte. Den älskar att vara bredvid sin husse eller matte och måste umgås tillsammans en stund varje dag. Många cornish rex är redo att göra vad som helst för att vara med sin husse och matte och lär sig till och med att gå i koppel för att kunna vara tillsammans mer. För det mesta älskar de att bli omskötta av sin husse och matte.

Att leva med:

Cornish rex är en atletisk katt och den behåller sid idealvikt om den får tillräckligt med utrymme för motion. Tack vare den tätliggande pälsen är det lätt att se om katten håller på att bli för tung.

Cornish rex är rörlig och älskar att hoppa, springa och leka. När den leker kan den verka outtröttlig. Den bör också få interaktiv motion.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar en Cornish rex-katt bäst? Cornish rex är en atletisk katt som kan verka outtröttlig när den far omkring och hoppar, springer och leker. Med sin atletiska natur bibehåller Cornish rex i regel sin idealvikt, så länge den har plats för fysisk aktivitet. Därför är det viktigt med nutrition som säkerställer en hållbar energinivå. Hill's Science Plan Adult kattfoder är speciellt utvecklat för att ge vuxna katter den energi de behöver genom sina vuxna år. Fodret är bl.a. framställt med högkvalitativa proteiner för en sund muskeluppbyggnad, vilket hjälper Cornish rex-katten som kännetecknas av sin höga aktivitetsnivå. Läs mer här. En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

Den första cornish rex-kattungen föddes i Cornwall, England år 1950. Den var resultatet av en oplanerad mutation som uppstod mellan en huskatt och en okänd fader. Nina Ennismore som gjorde denna upptäckt hade fött upp och ställt ut rex-kaniner, så hon visste att den här katten var speciell. Hon tog hem denna katt med lockig päls, döpte den till Kallibunker och startade det som blev rasen cornish rex.

År 1957 importerades ett par cornish rex, som i direkt nedstigande led var släkt med Kallibunker, till USA. Cornish rex blev officiellt godkänd i USA år 1967 och har sedan dess blivit mer populär i USA än den är i England.

Till en början trodde uppfödarna att den lockiga pälsen hos både cornish rex och devon rex berodde på att de var släkt och att de kunde avlas med varandra. Man försökte med denna avel, men varje gång fick man kattungar med rak päls. Detta resultat fick man vid varje avelsförsök, så man kom fram till att de lockiga katterna var två olika raser.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel