Att leka med din hund

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dog image

På samma sätt som din hund behöver bra näring och ett kärleksfullt hem är lek avgörande för dess hälsa.

Det ger motion, stimulering, glädje och ett otroligt samspel. Dessutom är lekstunder särskilt viktiga om din hund tillbringar längre perioder ensam. Ibland klarar hundar inte av att vara skilda från sina ägare, vilket visar sig i sorgsenhet och eventuellt destruktivt beteende.

Om så är fallet ska du ge din hund massor av uppmärksamhet för att hjälpa till att kompensera för din frånvaro.

Enkla lekar

Du lär förvånas över hur den enklaste leken kan vara en rolig upplevelse för din hund. Hundar älskar att springa och jaga. De har roligt när de jagar en tennisboll, en frisbee, en pinne eller en mjuk leksak, i synnerhet en som piper. Kanske gillar din hund att springa efter en fotboll och putta tillbaka den med nosen. Eller också vill den bara jaga dig.

Jaktlekar fungerar också bra i vatten, beroende på ras och din hunds känsla för vatten.

Om du använder en boll som leksak bör du vara försiktig med storleken. Se till att bollen är tillräckligt liten för att din hund ska kunna plocka upp den med munnen, men inte så liten att hunden riskerar att svälja den. Dessutom bör du begränsa antalet leksaker till några få favoriter. För många leksaker gör ofta hundar osäkra på vad som är en leksak eller inte.

Mer lekfulla aktiviteter

Du kanske vill prova en lek som involverar problemlösning för din hund. Placera en godbit inuti en kartong och låt din hund arbeta med att hitta den. Börja med att använda en låda som gör det enkelt för din hund att komma åt godbiten, och byt till en svårare låda när den lyckas. Självklart lär du få plocka upp massor av trasiga kartongbitar efteråt.

Hundar gillar också att använda sin nos för att hitta saker. Gör det enkelt för hunden till en början. Göm en godbit i ett annat rum, men gör det uppenbart. Släpp in din hund i rummet. Beröm hunden när den hittar godbiten och ge den en belöning. Det här kan ni göra både inomhus och utomhus.

Du kan också leka om du inte har något emot att vara knasig. Ställ dig på händer och knän så nära din hund som möjligt. Böj armbågarna, sänk huvudet och gör din bästa imitation av ett skall. Din hund kommer att luta huvudet åt sidan och ge dig en osäker blick. Skäll igen och din hund kanske skäller tillbaka. Spring några steg och vänd dig om mot din hund, ställ dig på händer och knän och skäll igen. Upprepa processen. Din hund kommer snart att fatta galoppen och det förvandlas till en lekfull aktivitet. Tänk på att det inte måste vara du som leker med din hund. En social hund gillar att träffa och leka med andra hundar. Detta inkluderar att brottas, leka, springa på öppna platser och utforska.

Tips inför lekstunden

  • Om du ska lämna din valp eller hund ensam en stund bör du promenera eller leka med den innan du går så att den kan göra sig av med sin överskottsenergi.
  • Träning kan vara en lek. Du kan lära din hund att komma på inkallning. Hundar lär sig tricks då det är en lek för dem.
  • Använd inte personliga föremål eller hushållsföremål som leksaker. Hundar ser inte skillnad på dina gamla gympaskor och de nya skorna som du köpte förra veckan.
  • Ansträng dig för att tillgodose din hunds behov, inklusive lekstunder. Om du inte kan göra det själv, kan du be en vän eller familjemedlem om hjälp.

Underskatta inte vikten av uppmärksamhet och lekar. Stimulering låter din hund göra av med överskottsenergi och hjälper till att lugna nerver och dämpa känslor. Resultatet är en lycklig och levnadsglad hund.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter