Chartreux – information och temperament

Chartreux är en trevlig sällskapskatt och passar bra med ensamstående människor eftersom den leker i korta omgångar och är bekväm med att vara för sig själv eller med sin husse eller matte.


Chartreux i korthet
The Chartreaux Cat Breed

Chartreux kräver daglig borstning för att undvika tovor, särskilt under årstidsväxling.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: stor: > 5 kg

Ögonfärg:

guldbrun, koppar, orange

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: måttlig

Päls

Längd: medellång

Kännetecken: ullig

Färger: blå

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association) och TICA (The International Cat Association)Det är en medelstor katt. Den är mycket muskulös och har en kraftig benstomme. Den ser rund och tjock ut. Hanarna är större än honorna.

Då det är en kraftfull katt bör hela katten vara väl utvecklad. Den har en bred bröstkorg, muskulös nacke, starka käkar och väl utvecklad nos. Benen är förhållandevis smala men starka. Den ser ut som det den ursprungligen var ämnad för, hålla gnagare borta från ladan och huset.

Chartreuxens päls är tjock och tät. Den blir mycket längre och tjockare under vintern. Pälsen är ganska sträv, eftersom den är avsedd att skydda katten.

Temperament:

Chartreuxen är en trevlig katt att ha som sällskap. Den är lättsam och stillsam. Chartreuxen är en mycket lojal, kärleksfull katt och den kommer att fästa sig vid alla sina familjemedlemmar.

När chartreuxen leker behöver den faktiskt inte ha uppmärksamhet hela tiden. Om katten är på lekhumör tar den med sig en leksak till någon. Chartreuxen tycker också om att leka själv. Chartreuxen är ett trevlig sällskap för ensamstående människor eftersom den leker i korta omgångar och är bekväm med att vara för sig själv eller med sin husse eller matte.

Att leva med:

Chartreuxen är en tjock, muskulös katt, så det är viktigt att hålla noga koll på vad den äter. Trots rasens kraftiga benstomme och muskulatur, måste den hålla en hälsosam vikt och den bör inte bli ur form.

Chartreauxen leker när den vill leka och hittar en leksak eller skapar en av allt som den kan hitta om det inte finns några kattleksaker till hands. Interaktiva lekar kan vara nödvändigt för att hålla den i god form och se till att den får tillräcklig motion. Chartreuxen tycker om jaktlekar, där den kan visa sina anor.

Det är viktigt att borsta chartreuxen dagligen, särskilt under årstidsväxlingarna när pälsen blir tjockare eller tunnare. Till och med denna korthåriga katt kan få tovor i pälsen om den inte borstas regelbundet.

Historik:

Chartreuxen har en religiös bakgrund. Denna vackra blåa katt kom förmodligen till Frankrike från Mellanöstern på 1500-talet. Chartreuxen avlades mycket av kartusianska munkar nära Paris, och var förmodligen en arbetskatt.

Ett metodiskt avelsprogram för chartreuxen startade i Frankrike i slutet av 1920-talet, vilket resulterade i en stark, frisk, korthårig blå katt med ett sött ansikte och en kraftfull kropp. Chartreuxen importerades till Storbritannien inte bara för att avlas som en egen ras, utan också för att förbättra kroppen, pälsen och pälsfärgen hos brittisk korthår.

Under andra världskriget gick chartreuxen nästan förlorad. Tack vare engagerade uppfödares arbete har den kommit tillbaka som en livskraftig, frisk ras, fast den är fortfarande ganska sällsynt.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel