Bichon frisé – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Bichon frisé är en lekfull men försiktig hund som inte behöver så mycket utrymme för att stoja och passar fint i lägenhet. Rasen utmärker sig inte som skällig.

 

Bichon frisé i korthet
The Bichon Frise Dog Breed

En bichon frisé kräver mycket tid för pälsvård. De måste borstas, badas och trimmas med jämna mellanrum.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 3–6 kg

Tik: 3–6 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 30 cm

Tik: 30 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: Måttlig

Livslängd: 12–15 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: måttlig

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Höga

Framavlad för:

sällskap

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: lockig

Färger: Vita med kräm-, sämskskinns- eller champagnefärgade partier

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Bichon friséns päls liknar pudelns. Täckhåret skall bilda lösa korkskruvslockar, underullen är mjuk och tät. De är vita, vita och sämskskinnsfärgade, krämfärgade, champagnefärgade eller grå.

Bichon frisén är något längre än den är hög. Den rejält bepälsade svansen bärs över ryggen. Bichon friséns huvud är proportionerligt i förhållande till kroppen och öronen är hängande. Nosen är framskjutande och svart.

Både hanar och tikar mäter precis under 30 cm i mankhöjd och väger från 3–6 kg.

Temperament:

Bichon frisén räknas som en fin allround-hund som är både lekfull och försiktig. Bichon frisén kommer väl överens med andra husdjur. De anses i allmänhet komma mycket fint överens med barn. I en studie hamnade den högt i listan över hundar som nafsat efter barn, men man bör alltid iaktta försiktighet när små barn vistas ihop med hundar. I samma studie redovisade man att de var lätta att få rumsrena och läraktiga, men en del bichonägare håller inte med om att det förstnämnda.

Att leva med:

Bichon frisén är en aktiv hund, men eftersom den är liten behöver den inte så mycket utrymme att springa på och passar därför fint i lägenhet. Bichon frisén är inte känd för att skälla så mycket, vilket är ett stort plus om man bor i stan. Men räkna inte heller med att den ska vakta huset.

En bichon frisé kräver mycket tid för pälsvård. De måste borstas, badas och trimmas med jämna mellanrum. Bichon frisé är en av de raser som rekommenderas för allergiker som vill ha hund, men var försiktig. En del upplever mindre allergiska problem med bichon frisé jämfört med andra hundar, men det finns inga garantier. Rådfråga din läkare och tillbringa mycket tid tillsammans med rasen innan du bestämmer dig för att skaffa en.

Historik:

Bichon frisén tros vara en ättling efter vattenspanieln och den förekom i medelhavsområdet redan under medeltiden. En del historiker menar att rasen i själva verket uppstod på Kanarieöarna och togs med till Europa av sjömän. Bichon frisé har länge setts som fina sällskapshundar, främst tack vare deras godmodiga och jämna temperament. De var populära inom den europeiska adeln, vid det brittiska hovet under Henry II:s regim och de finns avbildade i målningar av Goya.

Vid 1800-talet hade deras popularitet avtagit. De var gatuhundar och en del av dem användes av cirkustrupper. Deras popularitet tilltog igen efter första världskriget. Rasen fördes in i USA för första gången år 1956 av en fransk familj med namnet Picault. Rasen erkändes år 1973 av den amerikanska kennelklubben som en icke-arbetande hund.

Under senare år har rasen blivit ännu mer populär i takt med att ryktet om deras fina egenskaper har spritt sig.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel