Kattmyntans effekt på din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter älskar kattmynta. Och den är helt säker - det finns inget i den som kan skada din katt. Om din katt äter en stor mängd kattmynta kan det orsaka milda magbesvär, men det är inte troligt att det kommer att hända.

Vad är kattmynta?

Kattmynta är en perenn växt av myntafamiljen. Den kommer ursprungligen från Nordafrika och Medelhavsområdet men växer numera vilt i hela Europa och Nordamerika. Växtens smeknamn, kattmynta, kattlusta eller kattleka, är utan tvekan inspirerat av katters välkända förtjusning i växten.

Varför älskar katter den?

Den aktiva komponenten i kattmynta är nepetalakton. Katter reagerar på substansens doft. Det beror framför allt på att nepetalakton har liknande effekt som kattferomoner, vilket troligen associeras med parning.

Kattmynta verkar som en naturlig humörhöjare. Det kan göra att din katt agerar annorlunda; hon kan bli mer kelig eller mer känslosam. Hon kan även rulla runt, gnugga sig eller ansiktet mot växten eller så kan hon hoppa runt och bli lite galen, rusa från rum till rum som om hon jagade något osynligt.

Vissa katter blir väldigt avslappnade och stirrar rakt fram. Katten kan även jama och spinna intensivt. Effekten av kattmynta är kortvarig, den varar normalt mellan 5 och 15 minuter. Efter det kommer det att dröja flera timmar innan katten reagerar på samma sätt på kattmyntan igen.

Varför ska jag ge kattmynta till min katt?

Eftersom din katt kommer att älska att få kattmynta kommer det att vara en bra belöning i samband med träning eller för att uppmuntra katten att använda klösbräda eller sova i egen bädd. Det kan också vara ett bra sätt att få katten att röra på sig, men även för att kunna slappna av. Oavsett anledning så är den fantastisk för din katt!

Hur bör jag ge kattmynta till min katt?

Kattmynta tillverkas i olika former. Du kan köpa pulver-kattmynta eller spray-kattmynta som du kan spraya på marken eller på en leksak. Vissa leksaker är förpreparerade med kattmynta eller har kattmynta inuti sig. Du kan även köpa kattmynta som olja eller oljespray, vilket kan var bra på en leksak eller bädd. Katter reagerar på små mängder kattmynta, så du behöver inte använda mycket.

Min katt verkar inte reagera på kattmynta

Omkring 30% av alla katter reagerar inte på kattmynta. Det verkar vara en ärftlig benägenhet att reagera på kattmynta. Många katter verkar inte ha receptorer som påverkas av kattmynta.

Trots deras lekfulla natur så reagerar kattungar sällan på kattmynta före sex månaders ålder. Du kan också märka att ju äldre din katt blir desto mer ointresserad blir hon av kattmynta.

Kattmynta verkar göra min katt aggressiv

Vissa katter, framför allt hankatter, kan bli aggressiva när du ger dem kattmynta, troligen eftersom kattmynta är kopplat till parningsbeteenden. Om din katt reagerar på detta sätt, ta bort kattmyntan.

Du kan eventuellt ge ett alternativ, som honungsvatten eller valeriana. Fråga din veterinär om de anser att kattmynta är ett bra alternativ för din katt eller om de rekommenderar något annat alternativ.

Kattmynta är en perenn växt av myntafamiljen. Den kommer ursprungligen från Nordafrika och Medelhavsområdet, men växer numera vilt i hela Europa och Nordamerika. Växtens smeknamn, kattmynta, kattlusta eller kattleka, är utan tvekan inspirerat av katters välkända förtjusning i växten.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.