Somali – information och temperament

Somali är en aktiv och lekfull katt som är mycket social och tycker om att umgås med människor och andra katter.


Somali i korthet
The Somali Cat Breed

Somali är generellt sett tillräckligt aktiva för att hålla vikten under kontroll, om de ges gott om utrymme att hoppa och klättra.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

grön, guldbrun

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt, högt

Tendens till pälsfällning: måttlig, hög

Päls

Längd: lång

Kännetecken: slät

Färger: röd, rödaktig, blå, fawn (ljust gulbrun), rödbrun

Mönster: Tickad (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga, höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), TICA (The International Cat Association)Somalin är en medelstor katt med en lång kropp och fint utvecklade muskler.

Den är lagom i alla avseenden med släta ytor på huvudet. Den har en liten böjning i det trekantiga huvudet. Ögonen är ganska stora öron och framåtlutade, vilket ger ett vaket, uppmärksamt utseende, som om den alltid lägger märke till allting. Ögonen, som ser stora ut i ansiktet, är vakna och intelligenta, något som är medfött hos rasen.

Somalins päls är kompakt och med hårtofsar i öronen. Pälsen är mjuk utan att vara ullig och svansen är fluffig som en rävsvans. Somalins färg är speciell. Den största delen av pälsen har färgband på varje hårstrå, vilket gör att pälsen ser mörkare ut på ryggen. Färgen på kroppen är mjukare och ljusare under halsen, kattens undersida samt insidan på benen. Den ser lite vild ut, men är inte på något sätt extrem, förutom när det gäller pälsens färg, som har flera färgband, vilket ger den en rik och djup färg som inte finns hos andra raser.

Temperament:

Somalin är en aktiv katt som älskar att hoppa och leka. Trots detta är den lätt att ha i hemmet. Somalin älskar människor och andra djur. De är sociala katter och tycker om att ha sällskap. Detta sällskap kan vara en annan katt när man inte är hemma.

De kan leka med sina leksaker i timmar, men de tycker också om att leka med sin husse och matte. Somalin pratar med en mjuk, tyst röst.

Att leva med:

Somalin är kärleksfull, tillgiven och älskar att umgås med sin husse eller matte. Trots att somalin är en långhårig katt är pälsen lättskött eftersom den inte har någon underull. Om pälsen borstas dagligen som en del av lekstunden håller den sig mjuk och silkeslen. Den spinner ofta när den blir borstad.

Somalin är en aktiv katt och kommer att hålla sin vikt under kontroll med tillräcklig motion. De bör ha höga platser och klösträd, så att de kan hoppa och klättra.

Historik:

Somalin är i princip den långhåriga versionen av Abessiniern. Abessiniern uppstod i Storbritannien från en katt som lord Robert Napier hade tagit med sig till landet från en militär expedition i Abessinien. Katten lord Napier hade tagit med sig till Storbritannien fick namnet Zulu och den var starten på en vacker ras som idag är känd under namnet abessinier, precis som rasen somali.

Det unika färgbandsmönstret hos abessinierns päls påminde människorna om kamouflagemönstret på en hares päls. För att bevara detta avlades Zulu med slumpmässigt utvalda katter vars päls liknade deras och rasen abessinier var därmed skapad.

Några av kattungarna i de abessinska kullarna var långhåriga. Eftersom lång päls inte var en önskvärd egenskap hos abessinier, kastrerades de långhåriga kattungarna och blev husdjur. Men många rasuppfödare tyckte mycket om hur den långa pälsen såg ut på de abessinska katterna och i slutet på 1960-talet skapade de en långhårig version av abessiniern och kallade den somali. Både somalin och abessiniern har en vackert flerfärgad päls. Somalin har snabbt blivit populär eftersom den har ett unikt utseende, ett trevligt temperament och är lättskött.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel