Varför och när du ska kastrera din hund eller valp

Skriven av Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Några av de vanligaste frågorna som veterinärer får är om kastrering. Det finns också en hel del förvirring kring orden, så låt oss ta itu med det till att börja med - kastrering är för hanar och sterilisering är för tikar, men ordet kastrering täcker in båda. Ofta frågar folk: "När ska jag kastrera min hund?" och "Finns det några fördelar med kastrering?".

Fördelar med att kastrera din hund eller valp

Alla operationer är förenade med en liten risk, så människor oroar sig naturligtvis för att låta sitt husdjur genomgå en operation om det inte är nödvändigt. Kastrering av hanhundar innebär att båda testiklarna avlägsnas och för tikar innebär det vanligtvis att äggstockarna avlägsnas och ibland även livmodern, beroende på vad din veterinär anser är bäst. Detta kan göras genom ett snitt i buken eller genom titthålskirurgi, även kallat laparoskopi. Det innebär inte bara att de inte kan producera valpar, utan också att deras könshormoner försvinner. Båda dessa saker har fördelar för hunden, men även för dig som ägare.

Fördelarna med kastrering är olika för könen, vi tittar på tikarna först. 

Den största fördelen med kastrering av tikar är att förhindra brösttumörer. Ju tidigare de kastreras, desto fler fördelar finns det. Brösttumörer hos tikar tenderar att vara mycket aggressiva och sprida sig snabbt i kroppen, så det är definitivt bättre att förebygga än att försöka bota dem. Kastrering förebygger också en infektion i livmodern som kallas pyometra. Detta kan vara livshotande och kräver nästan alltid kastrering när det väl händer. Denna operation är mer riskfylld eftersom djuret är sjukt och livmodern ofta är mycket svullen och inflammerad.

Och hur är det med hanhundarna? Testosteron är ett kraftfullt hormon som är ansvarigt för många maskulina beteenden. Det styr beteenden som att tävla om saker och ting och för hanhundar är en av de viktigaste sakerna att para sig. Hanhundar som inte är kastrerade kommer att spendera mycket tid på att leta efter tikar. Detta innebär att de kan vara svåra att kontrollera och att de kan vara mer benägna att gå ut på egen hand, försvinna på promenader och ignorera dig eftersom de har mer brådskande saker att tänka på. 

De är också mer benägna att urinera på oönskade ställen. Kastrering har alltså vissa fördelar för dig som ägare eftersom kastrerade hundar tenderar att vara bättre på att lyssna, mindre aggressiva och mer sällskapliga att ha hemma.

Men kastrering har också fördelar för hunden. Kastrering förebygger testikelcancer, tumörer runt anus och bråck runt bakdelen. Hundar som inte är kastrerade är mycket benägna att få en förstorad prostata senare i livet, vilket kan orsaka problem med avföring och andra obehag. Kastrering förhindrar detta.

Men det slutgiltiga beslutet om att kastrera din hund är naturligtvis alltid ditt. Din veterinär är en bra rådgivare om du funderar på detta. Här är en länk till artiklar som kan hjälpa dig att fatta beslut

Bästa tiden för att kastrera din hund.

Åsikterna om detta varierar, så prata med din veterinär om deras policy och diskutera hundens kön, ras och temperament. I allmänhet kan hanhundar kastreras från cirka 5 månaders ålder, men det finns ett par undantag. Om du har en mycket skygg hund rekommenderar vissa beteendevetare att du väntar tills den har mognat lite och blivit mer självsäker för att undvika skrämselrelaterade problem. Större raser kan också vara mer benägna att drabbas av vissa ortopediska problem om de kastreras tidigt, så vissa veterinärer rekommenderar att man väntar till 9-12 månaders ålder.

Tikar är bäst att kastrera före deras första löp, vilket vanligtvis inträffar vid 5-6 månaders ålder. Detta innebär att de får maximal minskning av brösttumörer. Det förhindrar också oönskad dräktighet som lätt kan inträffa om löpningen går obemärkt förbi. 

Och slutligen…

Som veterinär ger jag alltid rekommendationer som jag skulle göra för mina egna husdjur. Jag kastrerade båda mina vackra hundar vid 6 månaders ålder och kommer alltid att kastrera alla hundar jag äger. Jag anser att fördelarna vida överstiger riskerna. Jag hade femton underbara år med mina hundar och studier visar att kastrerade hundar tenderar att leva längre. Hundar är verkligen en del av familjen, så om du vill maximera din tid med dina bästa vänner rekommenderar jag starkt att du kastrerar dem.

Om du är intresserad har vi också andra artiklar om fördelarna med att kastrera katter, hur du kan hjälpa ditt husdjur genom processen och vilka förändringar du kan se efteråt.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

 

Relaterade artiklar

 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter