Tio tips för att kastrera ditt husdjur på ett smidigt sätt

Skriven av Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du funderar på att kastrera din katt eller hund kanske du undrar vad det innebär och hur du kan göra processen så enkel som möjligt. Om du är intresserad har vi också andra artiklar om fördelarna med att kastrera katter och hundar och vilka förändringar du kan se efteråt. Låt oss nu se vad du kan göra för att hjälpa till före och efter den speciella dagen.

 • Prata med din veterinär/vårdpersonal. Se till att du förstår exakt vad det handlar om och varför de ber dig att göra vissa saker.

 • Följ de förebyggande råden innan operationen. Du kan bli rekommenderad att inte ge husdjuret mat kvällen före och inte dricka vatten på morgonen innan operationen. Detta är viktigt för att garantera säkerheten vid narkos eller bedövning, så se till att maten är utom räckhåll. Känn dig inte skyldig. Det är en enda natt och det är helt klart för deras eget bästa.

 • Håll din katt inomhus! Även om din katt alltid är hemma på morgonen kan du vara säker på att just den dagen katten måste vara där kommer den att vara ute och strosa runt i grannskapet. Det kan vara jobbigt att hålla dem inomhus, men vi måste ställa in och skjuta upp många kastreringsoperationer på grund av katter som har gått ut vid exakt fel tidpunkt!

 • Leksaker, filtar och andra bekvämligheter. Fråga din veterinär om du får ta med dig ditt husdjurs egen bädd eller favoritleksak in. Doften av hemmet kan hjälpa dem att känna sig gladare när de är borta från dig.

 • Dumstruten! Du kan bli ombedd att sätta en krage på ditt husdjur. Dessa är notoriskt irriterande för alla inblandade, men de få dagar de måste bäras är en bagatell jämfört med ett öppet buksår, alla komplikationer och extrakostnader som det kan innebära. 

 • Träning. Det kan hända att du blir tillsagd att hålla din katt inomhus en eller flera nätter efter operationen och att din hund inte får gå lös på ett par veckor. Kastrering av honkatter kan vara rutin, men det är fortfarande en ganska stor bukoperation även om den görs med titthålskirurgi (laparoskopi). Följ de här råden för att hjälpa dem att tillfriskna ordentligt, ju bättre återhämtning desto snabbare är de tillbaka i parken.

 • Gå på kontrollerna efter operationen. Dessa är viktiga för att upptäcka om det finns några problem med såret eller tecken på infektion.

 • Ge husdjuret den medicin som du har fått. Du kan få smärtstillande medicin för ditt djur efter operationen. Din veterinär kommer att se till att det är så enkelt som möjligt att ge medicinen. Gör ditt bästa, för katter och hundar som är smärtfria kommer att återhämta sig mycket snabbare än de som inte klarar av att röra sig eller att äta.

 • Var beredd på att deras vänner kommer att agera annorlunda. Om du har andra husdjur i hemmet beter de sig ibland helt annorlunda när deras vän kommer hem. Sjukhusmiljön gör att de luktar konstigt och kragen kan skrämma andra husdjur. Ge det en dag eller två och de kommer snart att vara vänner igen. Tvinga inte fram det. 

 • Prata med din veterinär om utfodring. Ditt husdjur kan behöva specialfoder som är lättsmält efter operationen, men på längre sikt kan det vara dags att byta till ett foder för kastrerade katter eller hundar. Byt aldrig foder utan att prata med din veterinär. Särskilt om ditt husdjur fortfarande växer.

Det är helt normalt att man som ägare känner sig skyldig när man kastrerar sitt husdjur. Föreställ dig hur skyldig jag kände mig när det faktiskt var jag som kastrerade mina vackra hundar Pan och Badger! Kom ihåg att det snart är över och att fördelarna för både dig och dina husdjur är många.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>