Är du orolig för att kastreringen ska förändra ditt husdjur?

Skriven av Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du hör folk prata om att kastrera hundar och katter finns det många saker som kan oroa ägarna. Du kanske har hört att kastrering av katter och hundar orsakar beteendeförändringar, gör dem feta, kan förändra deras päls eller till och med orsaka inkontinens. Låt oss ta en titt på dessa saker och se om de verkligen är ett problem eller inte.

Beteende

Jag hade en gång en klient som släpades in i mitt konsultrum av sin enorma, okastrerade boxer. Hunden sniffade på mitt underliv, urinerade över hela mitt rum och var helt okontrollerbar. Jag frågade henne om hon någonsin hade övervägt kastrering och hon svarade: "Åh, men vi vill inte ändra hans karaktär"! Vilka beteendeförändringar kan vi då se?

 • Katter och hundar av båda könen är sannolikt mindre aggressiva efter kastrering.

 • Särskilt hanar är mindre benägna att ströva runt i jakt på en partner och är därför mer sällskapliga. Det innebär också att de inte riskerar att skadas eller, särskilt när det gäller katter, att sprida sjukdomar.

 • Katter och hundar som inte är kastrerade urinerar på många olika ställen för att markera sitt revir. Detta kan vara störande om det förekommer i ditt eller i andras hem. 

Jag tror att du håller med om att alla dessa beteendeförändringar är välkomna!

Viktökning och fetma

Förändringen av hormonnivåerna efter kastrering gör att ämnesomsättningen bromsas något. Det innebär att kroppen förbränner färre kalorier, vilket betyder att husdjur kan gå upp i vikt om vi inte är försiktiga. MEN... den goda nyheten är att det inte är något att oroa sig för. Här är några tips om hur du kan undvika det.

 • Regelbundna viktkontroller. Kastrering sker vanligtvis vid 4-6 månaders ålder. Under tiden dina husdjur växer är det viktigt att de vägs regelbundet. Du kan följa deras tillväxt och din veterinär kan också se till att de har en hälsosam och stadig vikt. Om du vet att de har sin idealvikt innan de kastreras har du ett försprång.

 • Kom ihåg att ditt husdjur kommer att gå upp i vikt efter kastreringen om det fortfarande växer. Be din veterinär visa dig hur du kontrollerar och bedömer kroppsfettet (BCS). På så sätt kan du se om deras viktökning är hälsosam.

 • Var beredd att byta mat. Det kan vara farligt att minska foderransonerna eftersom du kan underutfodra med protein, vitaminer och mineraler. Ditt husdjur kommer också att känna sig hungrig och det är mer sannolikt att det tigger eller stjäl mat. Prata med din veterinär om ett foder med lägre energi och större volym, till exempel katt- eller hundmat för kastrerade husdjur. Byt inte foder utan att prata med en veterinär, för om ditt husdjur fortfarande växer måste du försäkra dig om att det har vuxit tillräckligt för att byta foder. 

 • Om du delar upp ditt husdjurs foderranson i mindre, mer frekventa måltider kan du hjälpa dem att känna sig mätta hela dagen. 3-4 måltider för hundar och upp till 6-8 måltider för katter är idealiskt. Foderautomater med timer är ett bra sätt att göra detta om du är på jobbet. Våtfoder har en högre vattenhalt än torrfoder och kan hjälpa ditt djur att känna sig mättare. Försök med våtfoder eller se om ditt husdjur äter sina foderbitar blandat med vatten. Detta kan bidra till att hålla dem nöjda.

Förändringar i pälsen

En del ägare oroar sig verkligen för detta. Det är faktiskt ganska ovanligt att pälsen förändras efter kastrering. Särskilt vissa spanielraser tycks bli lite mer fluffiga. Vissa ljusa katter, t.ex. siameser, kan få mörk päls på ytan där de klipps för operationen. Dessa förändringar är sällsynta, endast estetiska och utgör inget problem för katten eller hunden. 

Inkontinens

Kvinnliga hormoner bidrar till att hålla urinblåsan vältränad och fungerande hos hundar. Eftersom kastreringen tar bort hormonerna kan vi ibland se urininkontinens senare i livet. Detta visar sig vanligtvis som urinläckage när hundarna sover eller när de byter position. Den drabbar endast cirka 5 % av alla tikar och tenderar att vara värre hos större, tjockare eller äldre djur. Det finns mediciner som verkligen hjälper och jag anser att den minskade cancerrisken vid kastrering är värt besväret.

Som ägare och veterinär anser jag att hälsofördelarna med kastrering vida överstiger dessa små bekymmer. Du kan läsa mer om dessa hälsofördelar i våra artiklar om kastrering av hundar och katter.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>