Varför och när du ska kastrera din katt eller kattunge

Skriven av Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Några av de vanligaste frågorna som veterinärer får är om kastrering. Det finns också en hel del förvirring kring orden, så låt oss ta itu med det först - kastrering är för hanar och sterilisering är för honor, men ordet kastrering täcker in båda. Oftast frågar folk: "När ska jag kastrera min katt?" och "Finns det några fördelar med kastrering?".

Fördelar med att kastrera din katt eller kattunge.

Alla operationer är förenade med en liten risk, så människor oroar sig naturligtvis för att låta sitt husdjur genomgå en operation om det inte är nödvändigt. Kastrering av hanar innebär att båda testiklarna avlägsnas och för honor avlägsnas äggstockarna och ibland även livmodern, beroende på vad din veterinär anser är lämpligast. Det innebär inte bara att de inte kan producera ungar, utan också att deras könshormoner försvinner. Båda dessa saker har fördelar för katterna och även för dig som ägare.

Katter är av naturen ensamlevande husdjur som föredrar att leva utan andra katter, men om de inte är kastrerade kommer båda könen att leta efter katter att para sig med. Hankatter som inte är kastrerade tenderar att vara mer aggressiva mot människor och andra katter, de är också mycket mer benägna att markera sitt revir och ströva omkring i större utsträckning. Katter markerar sitt revir genom att skvätta urin på möbler och i trädgården, och de flesta ägare tycker att detta är mycket obehagligt.

Eftersom hankatter är mer benägna att slåss löper de större risk att drabbas av vissa allvarliga sjukdomar såsom felint immunosuppressivt virus (FIV) vilket liknar människans AIDS och de är också mer benägna att få kampsår som kan leda till otäcka bölder som ofta kräver ett besök hos veterinären. Eftersom okastrerade hankatter strövar omkring i större utsträckning är det också mer sannolikt att de blir överkörda.

Även honkatter har nytta av kastrering. Vid vissa tider på året kommer honkatterna att löpa om de inte blir dräktiga. Som veterinär får jag ofta oroliga telefonsamtal från ägare som säger att deras katt verkar ha ont, vrider sig runt på golvet och ylar. Det är faktiskt vad de gör när de löper. De "skriker och jämrar sig", vilket kan vara både dramatiskt och högljutt!

Kastrering eller sterilisering gör att detta beteende upphör helt och hållet. En populär gammal skröna är att alla honkatter bör tillåtas få åtminstone en kull. Detta är helt felaktigt och kom ihåg att både dräktighet och förlossning innebär risker för mamman och kattungarna. 

Honkatter får också positiva hälsoeffekter av att kastreras. Det är mindre sannolikt att de får brösttumörer och det betyder också att de inte kan få pyometra - en allvarlig infektion i livmodern - som kan vara livshotande.

Bästa tiden att kastrera din kattunge.

Katter brukade kastreras vid sex månaders ålder, men detta synsätt har ändrats på senare tid. När katter blir könsmogna, vilket innebär att de kan föda kattungar, kan ägarna från ungefär fyra månader och framåt bli överraskade av en oönskad dräktighet. Den allmänna rekommendationen är nuförtiden att låta kastrera din kattunge vid fyra månaders ålder. Naturligtvis kan dessa allmänna rekommendationer skilja sig något från land till land, så det är alltid bäst att prata med din veterinärklinik och följa deras råd. Och kom ihåg att det aldrig är för sent att kastrera en katt, så om du inte har gjort det än har du fortfarande tid på dig.

Efter kastreringen kan kattens ämnesomsättning bromsas, vilket gör den mer benägen att gå upp i vikt. Prata med din veterinär om katten behöver ett annat foder efteråt för att förhindra detta. Det är mycket viktigt att du inte byter foder utan att samråda med veterinären om din katt fortfarande växer.

Jag har haft flera katter genom åren och skulle aldrig tveka att låta kastrera dem. Jag tror att fördelarna vida överstiger riskerna, både ur deras och min synvinkel. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns många oönskade husdjur i världen och att katter kan vara riktigt produktiva djur. Oönskade kullar riskerar att lida om de inte får ett hem. När du summerar allt detta, kan jag som veterinär och ägare till en skelögd, oönskad kattunge som heter Stella, lugnt säga att jag starkt rekommenderar att du kastrerar dina katter eller kattungar.

Om du är intresserad har vi också andra artiklar om fördelarna med att kastrera hundar, hur du kan hjälpa ditt husdjur genom processen och vilka förändringar du kan se efteråt.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter