Belöna din katt hela livet – inte bara i Juletid

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alla gillar en liten godbit då och då -och speciellt nu när julen är på väg. Men även om det är frestande att ge din katt matrester från bordet så kan många födoämnen avsedda för människor faktiskt vara farligt för katten!

Vissa katter är mycket duktiga på att tigga och på att bete sig som att dom inte har fått mat på flera dagar! Men frestas inte att ge din katt matrester från din tallrik. Det uppmuntrar inte bara dåliga vanor -och att få din katt uppe på bordet, vilket kan vara speciellt irriterande när du har gäster, utan det är även så att "människomat" generellt kan ha negativ effekt på din katts hälsa. Så var inte rädd att be välmenande gäster att inte ge katten från bordet eller att ge fel sorts belöningar till din katt.

Som exempel kan nämnas att lök, vitlök och vissa rotfrukter innehåller ämnen som kan vara giftiga för katter och kan orsaka en form av anemi (blodbrist). Och kom ihåg att det inte bara handlar om råa rotfrukter som du bör undvika att ge till din katt, utan tänk även på att tex sås som serveras till maten även den kan innehålla dessa ingredienser.

Choklad innehåller ett ämne som heter theobromin vilket är giftigt för katter. Det är i samma klass av droger som koffein och kan ge effekt på nervsystemet, blodtrycket och matsmältningen. Dessutom har man funnit att vindruvor och russin är giftigt för hundar och katter, så dessa skall också undvikas.

Även om mjölk inte är giftigt för katter så skall en vuxen katt som utfodras med ett välbalanserat och näringsrikt foder såsom Hill's™ Science Plan™, inte behöva det. Faktum är att många katter är laktosintolleranta och kan få kräkningar, diarré och andra magbesvär om dom dricker mjölk.

För att hjälpa till att hålla din katt frisk bör du även avväga hur mycket du utfodrar med i relation till din katts vikt. Även små saker som vi kanske tycker är en liten godbit kan vara mycket annorlunda i katt-termer. För en katt på 5 kg är en mugg med mjölk att kalorimässigt jämföras med en vuxen person som äter 4½ hamburgare eller 5 chokladkakor. 30 gram cheddarost är att jämföra med att en människa äter 3½ hamburgare eller 4 chokladkakor!

Det är helt i sin ordning att du ger din katt en lämplig godbit då och då, men det är ändå så att för mycket godis kan leda till snabb viktökning och näringsmässig obalans. En Hill's Science Plan foder-kula är precis lika mycket godis för katten och dessutom mycket bättre för den. Du kan också belöna din katt genom att variera det foder som du ger den, kombinera torrfoder med burkvariant och byta smak då och då. Men håll portionerna till rekommenderade dagliga storlekar. Här är en utfodringsguide för Hill's Science Plan Feline.

Daglig utfodringsmängd för Vuxna Katter:

Dessa mängder skall endast ses som utgångspunkt eftersom katters behov varierar. Avpassa utfodringsmängden för att bibehålla optimal kroppsvikt.

 

Kroppsvikt Kg Burk 85 g Burk 156 g Burk 370 g
2 1 1/3 - 1 ¾ ¾ - 1 ¼ - 1/3
3 1 ¾ - 2 ½ 1 - 1 1/3 1/3 - ½
4 2 ¼ - 3 1 ¼ - 1 2/3 ½ - 2/3
5 2 2/3 - 3 ½ 1 1/3 - 2 2/3 - ¾
6 3 - 4 1 ½ - 2 ¼ 2/3 - 1
7+ ½ per kg ¼ per kg ¼ per 2kg

 

En 100 g portionspåse är jämnställd med 20 gram torrfoder; en 85 g burk är jämnställd med 20 gram torrfoder, en 156 g burk med 40 gram och en 370 g burk med 95 gram.

Daglig utfodringsmängd för Äldre Katter:

Dessa mängder skall endast ses som utgångspunkt eftersom katters behov varierar. Avpassa utfodringsmängden för att bibehålla optimal kroppsvikt.

 

Kroppsvikt Kg Burk 85 g Burk 156 g Burk 370 g Torrfoder gram
2 1 ¼ - 1 ¾ 2/3 - 1 ¼ - 1/3 25 - 35
3 1 ¾ - 2 1/3 1 - 1 ¼ 1/3 - ½ 35 - 50
4 2 ¼ - 3 1 ¼ - 1 ½ ½ - 2/3 45 - 60
5 2 ½ - 3 ½ 1 1/3 - 1 ¾ ½ - ¾ 55 - 75
6 2 ¾ - 4 1 ½ - 2 2/3 - 1 60 - 85
7+ ½ per 2kg ¼ per 2 kg ¼ per 2 kg 10 - 12 per kg

 

En 85 g burk är jämnställd med 20 gram torrfoder, en 156 g burk med 40 gram och en 370 g burk med 95 gram av det torra fodret. 
Och kom ihåg att Hill's Science Plan produktsortiment har utsökta smakvarianter som är speciellt utformade för de individuella behoven hos din katt. Och om katten inte älskar det så ger vi dig pengarna tillbaka -garanterat!

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>