Orsaker till att din katt kräks

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ingen djurförälder gillar att höra det hackande ljudet från rummet intill som tyder på att du kommer behöva städa upp en spya. När din katt börjar kräkas är din första tanke kanske: "Åh nej, vad har den nu fått i sig?" Det finns många anledningar till att din katt kräks, men vissa av dem är allvarligare än andra. Till exempel kan tillfälliga kräkningar bara bero på naturliga förändringar i takt med att din katt åldras, men regelbundna kräkningar kan tyda på ett problem eller en sjukdom. Oavsett om du är en ny eller erfaren kattförälder är det viktigt att veta varför din katt kräks och när du bör överväga ett besök hos veterinären.

Long haired cat with open mouth nibbling on grass

Hårbollar: En vanlig orsak till att katter kräks

Kattens kräkningar kan bero på att den har ätit något som den inte borde ha ätit, till exempel en del av en krukväxt eller en leksak, men din katt kan också få ont i magen om den får i sig hår när den putsar sig. Oftast uppenbarar sig detta i form av en hårboll.

Trots att det är normalt att katten kräks upp en hårboll då och då finns det tillfällen då du kan behöva vara på din vakt. Hårbollar ska inte vara smärtsamma, frekventa eller svåra för din katt att kräkas upp. Obehandlade hårbollar kan också gå åt andra hållet och enligt PDSA kan de orsaka smärtsamma tarmblockeringar.

Håll koll på din katts normala rutiner och håll utkik efter tecken på förstoppning, slöhet och aptitlöshet om katten inte har kräkts upp en hårboll på ett tag. Om din katt ständigt har problem med hårbollar kan du överväga att köpa ett kattfoder som är framtaget för hårbollar.

Diagnostisera kattens kräkningar

En hårboll då och då (ofta tillsammans med skummande eller gul vätska) behöver inte betyda att du måste ringa veterinären. Men om din katt börjar kräkas ofta, eller om hårbollarna är stora och verkar orsaka obehag, ska du gå och undersöka din kattvän.

Din veterinär kommer först att kontrollera om kräkningarna orsakas av hårbollar, eller om din katt har fått i sig skadliga föremål eller ämnen från hemmet. Om kräkningarna är långvariga eller allvarliga kan veterinären enligt MSD Veterinary Manual göra undersökningar som till exempel blod-, avförings- eller urinprov, ultraljud eller röntgenbilder av buken eller endoskopi (inre kamera).

Det är bra att veta att de flesta veterinärer går tillväga på det här sättet när det gäller kräkningar hos katter, så att du kan samla på dig användbar information före ditt besök. När du besöker veterinären ska du vara beredd på att beskriva din katts senaste omgivningar, aktiviteter, hur ofta den kräks och hur spyan sett ut.

Andra orsaker till att katten kräks

Om din katt kräks, men återupptar sina vanliga aktiviteter, fortsätter att äta och i övrigt verkar frisk, behöver du kanske inte oroa dig särskilt mycket. Det händer till exempel att katter kräks osmält mat strax efter att de ätit. Detta kan hända när ditt husdjur äter maten för snabbt. I dessa fall kanske du bara behöver ge din katt mindre, mer frekventa måltider.

I vissa fall kan dock frekventa eller överdrivna kräkningar bero på ett allvarligt problem. Ett flertal olika sjukdomar, t.ex. njur- och leversjukdomar, kan orsaka kräkningar. Matallergier, tarmparasiter och infektioner kan också leda till kräkningar. Det krävs tester för att fastställa orsaken och hitta den bästa lösningen för att hjälpa din katt.

Matöverkänslighet

Vissa katter kan också få problem med matsmältningen på grund av matöverkänslighet. Var uppmärksam på hur din katt beter sig före och efter sina måltider. Har den förutom kräkningar även diarré, kala fläckar eller klåda? Diskutera dessa observationer med din veterinär och följ hens råd om vilka kostförändringar och mediciner som ditt husdjur kan behöva. 

Försök inte att diagnostisera din katts matöverkänslighet hemma, då bytet av foder kan leda till att din katt får ytterligare magbesvär om det inte görs på rätt sätt.

Var alltid försiktig och ta omedelbart din katt till veterinären om något inte känns rätt. Alla katter är olika och din veterinär är den bäst lämpade personen att diagnostisera den underliggande orsaken till din katts kräkningar.

Sätt att förhindra att katten kräks

Vore det inte perfekt om alla djurföräldrar visste precis hur man eliminerade kräkningar? Eller i alla fall sättet att lära din katt att inte göra det på sängen eller mattan? Tyvärr finns det inget trollertrick, men det finns några saker du kan göra för att underlätta både städningen och din katts obehag.

Om din katt kräks hårbollar ska du borsta katten regelbundet, hålla den aktiv och ge den ett välbalanserat foder som är utformat för att hjälpa katter med hårbollar. 

För att hålla dess mage i gott skick bör du ge katten den typ och mängd mat som din veterinär rekommenderar och alltid ha rent och färskt vatten tillgängligt. Om din katt äter för snabbt kan du prova en slow feed-skål eller ett torrfoder med stora, knapriga bitar för att få den att sakta ner. Om din veterinär rekommenderar mediciner eller terapeutiskt foder är det viktigt att du följer dessa instruktioner för att hålla din katt frisk. Ta din katt till veterinären regelbundet och diskutera det som bekymrar dig.

Trots att städningen av spyor är något som alla djurföräldrar kommer att uppleva någon gång, kan du genom att följa dessa tips och veta när du ska ta hjälp av ett proffs förhoppningsvis minimera dessa upplevelser.

Kort om skribenten

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en djurförälder som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper djurägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina husdjur.

Relaterade artiklar

 • Kan katter se i mörker?  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hantera hårbollar

  Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem.
 • Går din katt upp i vikt?

  Cat playing with ownerw Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för fetma och viktkontroll hos katter och de tillstånd som påverkar din katt.
 • Dräktighet hos katter

  154502253 Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr!

Relaterade produkter