Hur man lär en katt att apportera

Skriven av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ja, du läste rubriken rätt - katter kan apportera precis som hundar och kanske till och med bättre. Förutom att imponera på dina grannar och vänner är det ett riktigt bra sätt för dig och din katt att ha roligt och tillbringa kvalitetstid tillsammans. Läs vidare för att se hur du lär en katt att hämta leksaker du kastar.

Tänk som en katt


Hundar är sociala djur som tycker om att samarbeta. Katter är dock självständigare och behöver vanligtvis lära sig att samarbete kan ha sina fördelar. Genom att känna till dessa enkla knep förstår du varför det är skillnad mellan att lära en katt att hämta saker och att träna din hund. När det gäller att träna en katt finns det några grundläggande tekniker som du måste känna till för att lyckas. Dessa grundläggande tekniker handlar om inlärning i "olika steg" tänk etapper så blir det lite lättare att komma ihåg!Orange katt med en boll i munnen.

Förstärkning

Battersea Cats Home skriver att positiv förstärkning är det bästa sättet att träna din katt. Det innebär att lära den att förknippa den önskade handlingen med ett positivt resultat. De rekommenderar att du delar upp slutmålet, dvs. att apportera, i en rad mindre steg (t.ex. att jaga ett föremål, bita i ett föremål, plocka upp ett föremål och komma när du ropar) och att du sedan uppmärksammar när din katt utför dessa steg. Du kan till exempel börja med att träna din katt att komma till dig när du håller upp leksaken.

Belöningar

För att förstärka beteendet måste du lägga till en belöning så att din katt blir motiverad att utföra tricket. Mat är vanligtvis ett bra val, men olika katter föredrar olika saker. Din katt kanske föredrar att bli kliad, att få en viss leksak eller att leka en speciell lek med dig. Om du använder mat är små godbitar en bra belöning, men det är viktigt att du ger katten dessa konsekvent. Om din katt plötsligt inte får någon belöning kan den bli förvirrad och förlora intresset! Välj en speciell godsak som din katt älskar och använd den bara när katten gör det du vill att den ska göra. Se till att godbitarna är små och överdriv inte för att undvika oönskad viktökning.

Respekt

Viktigast av allt är att du respekterar vad katten gillar och inte gillar. Stirra inte på din katt och gör inga höga ljud under träningen eller leken. Om din katt inte känner sig redo för lek, tvinga den inte. Försök att träna katten när den är extra lekfull, vilket vanligtvis är vid gryning och skymning och vid måltiderna när den är hungrig.

Kom ihåg att tajming är allt

Du måste lära känna din katt och bygga upp ett förtroligt och kärleksfullt förhållande innan du kan börja träna den på att göra trick eller leka apport. Fundera på vilka leksaker eller föremål i huset som lockar katten mest. Det är de här föremålen du ska använda när ni leker apport.

Katter dras till att jaga och slå ner eller hoppa på saker. Kasta ett mjukt föremål och låt katten jaga det, gå sedan dit och placera en godisbit nära föremålet för att förstärka och belöna i det första steget till att apportera. Efter några dagar när du har lyckats få din katt att hoppa på eller fånga föremålet du kastar är det dags för nästa steg: att få katten att bära leksaken i munnen. Ha en godisbit redo och ge en verbal signal (t.ex. "ja", "bra", "duktig", eller till och med ett klick med tungan) när katten biter i föremålet. Ge katten genast en liten godisbit (kom ihåg att tajming är viktigt).

Först markerar du (med en verbal signal) och sedan förstärker du (belönar) ALLA försök till att greppa eller bita i leksaken. När din katt konsekvent visar upp detta beteende kan du vänta en sekund längre på att den biter i leksaken innan du markerar och förstärker. Fortsätt att öva på detta och öka gradvis tiden tills din katt håller leksaken i munnen i några sekunder. Därefter kan du kombinera detta med kommandot "kom tillbaka" som du har tränat på tidigare och plötsligt händer det! Din katt kan nu jaga ett föremål, plocka upp det och komma tillbaka med det till dig. Tänk på att det är bäst att göra allt detta vid den tidpunkt på dagen när din katt är som mest aktiv och lekfull.

När apporteringen misslyckas

Om det verkar som om alla dina försök att träna din katt att apportera har misslyckats, ta en paus i några dagar och försök sedan igen med nya leksaker och ett annat slags godis. Du kan behöva dela upp ordningsföljden ännu mer och arbeta långsammare med varje del innan du sätter ihop dem i en följd.

Varje katt är en unik individ med sina egna preferenser och personliga egenheter. Om din katt inte är intresserad av att hämta olika föremål finns det många andra saker som du kan lära den att göra i stället. Så länge du använder positiv förstärkning och metoder utan tvång kan du njuta av denna roliga aktivitet tillsammans med din katt.

Om du lyckas, se till att videofilma så att dina vänner tror dig! Alla älskar roliga kattvideor.

Bild med tillstånd: Flickr/John Benson

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge och har två russian blue-katter som styr i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter