Kan man dressera katter?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du vill dressera din kattunge måste du förstå hur den tänker och beter sig.
Are cats trainable?

Katter är inte som hundar. Hundar är flockdjur som vill ha en ledare (dvs. du). Kattungen är förmodligen bara intresserad av att ta över ledningen själv!

Däremot finns det ingen anledning till att du inte skulle kunna dressera kattungen. En viss mån av dressyr är en nödvändighet. Du kan t.ex. inte borsta kattungen eller hantera den om den inte lär sig att bli hanterad. Du vill kanske inte heller att den lär sig ovanan att gå på köksbänkarna?

Grundläggande principer

Det första du måste känna till är att katter inte förstår bestraffning. Du får mycket bättre resultat genom att uppmuntra. Låter det knepigt? Kom bara ihåg de tre grundläggande reglerna: respekt, förstärkning och belöning.

Vi börjar med respekt. Det är viktigt att beter dig på ett "kattvänligt" sätt. Visste du t.ex. att katter inte tycker om att bli utstirrade och att de hatar plötsliga ljud och rörelser?

Förstärkning innebär att du är konsekvent och repeterar. Om kattungen gör någonting som du vill vänja av (t.ex. hoppa upp på köksbänken), ska du lugnt och bestämt säga "Nej". Om kattungen gör någonting som du vill uppmuntra ska du alltid ge den mycket uppmärksamhet och uppmuntran.

Och nu till belöningar. Det finns två typer av belöningar - uppmärksamhet och kattgodis. Båda motiverar kattungen.

Vänja kattungen vid hantering

Många katter tycker om att bäras, och ju tidigare du vänjer kattungen vid detta, desto bättre.

Många människor lär sina kattungar dåliga vanor, om än omedvetet. De plockar upp kattungen, kattungen kämpar emot, och de släpper ned kattungen direkt. Kattungen lär sig då att den kan driva igenom sin vilja genom att kämpa emot.

En bättre metod är att hålla emot försiktigt och bestämt när kattungen kämpar emot. När den har lugnat ner sig berömmer du den och sätter ner den.

Klösning

Kan du dressera kattungen att inte klösa? Nej. Kattungar älskar att klösa. Beteendet är också en form av revirmärkning som även ger musklerna en bra liten "workout". Innebär det att du måste leva med sönderklösta möbler? Nej. Du behöver bara lära kattungen var den får klösa.

Köp en klösbräda eller klöspelare (ojämna ytor är ofta lockande och välj därför gärna en sort som är lindad med rep). Lek med kattungen i närheten av klösbrädan och beröm den när den använder den.

Om kattungen klöser på någon möbel, kommer den att märkas med kattungens doft. Du kan prova att rengöra den drabbade ytan med ett luktborttagande medel för att se om det avskräcker kattungen från att klösa igen. En del kattägare täcker vissa möbeldelar med plast eftersom kattungar ogärna klöser på glättade ytor.

Förhindra bitning

Bitlekar är ett naturligt inslag i kattens liv. Om kattungen biter din hand när ni leker ska du omedelbart avsluta leken. Vad du än gör, ska du inte rycka undan handen. Då blir leken bara roligare! Leksaker och bollar är säkrare måltavlor

Klickträning

Klickträning är ett modernt och vetenskapligt sätt att dressera djur. Du tillämpar samma principer som i övrigt, men kattungen får ett "klick" när den uppvisar korrekt beteende.

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Dela säng med din katt: åtgärder för framgång

  Din katts personlighet är förmodligen den viktigaste faktorn som avgör om det kommer att fungera att människa och katt sover tillsammans.
 • Steg för kommandoträning av din kattunge

  Även om katter har ett rykte om sig att vara självständiga, så betyder din kattunges nyfikenhet och intelligens att den kan lära sig några enkla kommandon.
 • Klickerträna din katt - för nybörjare

  Det kan vara lätt att anta att det inte går att träna katter, men katter kan faktiskt tränas om du använder rätt metoder.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat ADULT Kattfoder med Kyckling

  Kastrerade katter löper tre gånger större risk att bli överviktiga och drabbas av urinvägsproblem. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos kastrerade katter. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och en unik viktminskningsformel.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten torrfoder

  <p>Veterinärexklusiv. Avancerad näring för frisk växt och utveckling med hög immunitet. Innehåller kliniskt bevisade höga nivåer antioxidanter och DHA.