Amerikansk cocker spaniel – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Den amerikanska cocker spanieln är en kärleksfull och lättsam men ändå livlig hund. Den kan anpassa sig till att bo var som helst så länge den får sin dagliga dos av motion. Uppgifterna skiljer sig åt när det gäller träning och uppfostran.

 

Amerikansk cocker spaniel i korthet
The Cocker Spaniel Dog Breed

Namnet ”cocker” kommer från woodcock (engelska för morkulla), ett villebråd som de här hundarna effektivt stötte upp åt jägarna.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 10–12 kg

Tik: 10–12 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 38 cm

Tik: 35 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Livslängd: 14–16 år

Tendens att dregla: måttlig Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: höga

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Stötande och apporterande fågelhund

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: beroende på variant, från enfärgad (svart, creme, tanfärgad, rödbrun) till kombinationer med vita och rödbruna tecken

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Mankhöjden för hanar ligger runt 38 cm och vikten är cirka 13 kg; för tikarna gäller 35 cm respektive 11 kg.

Den amerikanska cocker spanieln har ett runt och elegant huvud med ett brett och kvadratiskt nosparti. Öronen skall vara långa och väl pälstäckta, ryggen sluttande mot svansen, vilket ger hunden ett majestätiskt utseende. Kanske mest karakteristisk är den amerikanska cocker spanielns långa, silkesaktiga päls med fanor inte bara på öronen utan även på benen, kroppen och undersidan. Tidigare kuperade man vanligen svansen, men det är inte tillåtet längre i en rad olika länder, bland annat Sverige.

Den amerikanska cocker spanieln förekommer i en mängd olika färger. En del är enfärgat svarta, röda eller tanfärgade. Andra är två- eller trefärgade. En del av de förekommande kombinationerna är svart och tanfärgad, svart och vit, eller svart och vit med tanfärgade inslag. AKC delar in dem i tre varianter för utställningssyften. svart, skäck och ASCOB (vilket står för Any Solid Color Other than Black, det vill säga allt enfärgat utom svart).

Den amerikanska cocker spanieln har en förväntad livslängd på 14 till 16 år.

Temperament:

Den amerikanska cocker spanieln är en kärleksfull och lite loj, men samtidigt pigg och glad hund. De fungerar i allmänhet bra med barn. De brukar inte vara aggressiva mot andra djur och människor, men det innebär också att de inte är speciellt duktiga vakthundar.

En varning är befogad. Under en tidsperiod var den amerikanska cockern så populär att det ledde till överavel. Som ett resultat av detta kom en del nerviga exemplar och även hundar med hälsoproblem.

Rapporterna är skiftande i fråga om rumsrenhet och lydnadsträning. En del källor menar att den amerikanska cockern ligger runt genomsnittet när det gäller lydnadsträning. Andra säger att dessa hundar är mycket lydiga, medan ytterligare en del menar att de kan vara envisa, speciellt vad gäller rumsrenheten.

Att leva med:

Den amerikanska cocker spanieln älskar uppmärksamhet, så den här rasen passar personer som älskar att överösa sin hund med kärlek.

De fäller genomsnittligt, men har en komplicerad päls som kräver pälsvård minst ett par timmar i veckan för att den ska hållas i fint skick. Lite professionell trimning då och då behövs. Undvik att rasta den amerikanska cockern på platser med mycket snårig vegetation då det lätt fastnar saker i pälsen.

Den amerikanska cocker spanieln kan anpassa sig till att bo nästan var som helst så länge den får sina dagliga promenader i koppel eller får leka i en inhägnad trädgård. Kom ihåg att de i första hand är en aktiv och arbetande ras.

Historik:

Den amerikanska cocker spanieln härstammar från den engelska cocker spanieln. Namnet ”cocker” kommer från woodcock (engelska för morkulla), ett villebråd som de här hundarna effektivt stötte upp åt jägarna.

Cocker spanieln introducerades i USA under 1700-talets senare del och den sågs fortfarande som samma ras som den engelska cocker spanieln. Amerikanska rasfantaster fokuserade på ett mindre format, rikligare päls och ett rundare huvud. Idag räknas den amerikanska cocker spanieln och den engelska cocker spanieln som två separata raser. Den amerikanska cocker spanieln är mindre än dess engelska motsvarighet och är den minsta av de arbetande hundarna.

Trots att den ses som en riktigt duktig jägare och arbetande ras är cocker spaniel oftast en sällskapshund. De blev omåttligt populära efter andra världskriget. År 1984 låg den amerikanska cocker spanieln etta på listan över de raser som fanns registrerade hos den amerikanska kennelklubben.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel