När blir min valp en vuxen hund?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Håller din valp på att bli en vuxen hund? Det kan vara svårt att avgöra. Om du haft hunden sedan den var en liten valp minns du säkert alla stadier den har gått igenom: när den fick sina permanenta tänder, lärde sig att apportera, blev rumsren och kanske gick en valpkurs med dig.

Men ju äldre din hund blir, desto mindre och mer subtil blir hundens utveckling. För dig som hundägare är det viktigt att förstå förändringarna som sker under varje utvecklingsskede så att du kan hålla jämna steg med din hunds växlande behov när den växer till sig och blir en vuxen hund.

När blir valpen en vuxen hund?

Girl in white t-shirt with black Dachshund puppy on her shoulder.

Din valp blir inte vuxen på en gång. Precis som människor går hundar genom olika utvecklingsstadier. Skillnaden är att övergången från valp till vuxen hund går mycket snabbare än från spädbarn till vuxen människa. Det här ska du hålla uppsikt på när din valp håller på att bli vuxen:

Könsmognad: De flesta hundar blir könsmogna runt sex månaders ålder medan de utvecklingsmässigt fortfarande är i valpstadiet − både fysiskt och känslomässigt. I det här skedet är valpens könsorgan fullt utvecklade och hunden kan fortplanta sig. Det här är förmodligen den bästa tiden för att kastrera hunden om man vill undvika oönskad dräktighet eller förhindra att hunden blir rymningsbenägen eller börjar markera.

Fysisk mognad: Fysiskt sett är hundar fullvuxna när de är ett år gamla, men större raser kan fortsätta växa tills de är två år gamla. När din valp når fysisk mognad kan den fortfarande uppvisa valpbeteende, men hundens fysiska behov, som mängden kalorier och motion den behöver för att hålla sig frisk och sund, övergår till att bli en vuxen hunds behov.

Känslomässig mognad: Du vet att din hund nått känslomässig mognad när den slutar bete sig som en valp eller unghund och helt vuxit in rollen som en vuxen hund. Känslomässigt mogna hundar är normalt sett mindre lättdistraherade, bättre på att lyssna och lyda och har ett lugnare och mer stabilt beteende. Den exakta tidpunkten för den här milstolpen varierar, men de flesta hundar har nått känslomässig mognad när de fyller två år.

Hantering av ”tonårsfasen”

När man talar om valputveckling kan perioden mellan uppnådd könsmognad och uppnådd känslomässig mognad liknas vid den mänskliga tonårsperioden. Det här kan vara en period full av prövningar − ibland kan din valps beteende påminna om upproriskt tonåringsbeteende. Alla hundar uppvisar inte tonårsbeteende, men det är extremt vanligt. Det är viktigt att vara tålmodig men bestämd och konsekvent när man sätter upp gränser och förväntningar när det gäller beteende.

Hur du kan uppfylla din växande hunds behov: Foder, omsorg, motion och mer

Även om din hund fortfarande inte uppnått känslomässig mognad övergår de fysiska behoven till att bli desamma som för en vuxen hund när hunden når fysisk mognad. Så här kan du förvänta dig behöva möta din växande hunds förändrade behov:

Vuxenfoder: Växande valpar förbränner mycket energi på en dag och behöver ett speciellt foder rikt på protein, fett och kalorier för att tillgodose behoven. Men när de är fullvuxna bör de gå över till vuxenfoder som tillgodoser vuxna hundars näringsbehov och förhindrar att de blir överviktiga. För att undvika magproblem är det bäst att övergången sker långsamt under en veckas tid. Valpfodret minskas successivt samtidigt som det nya vuxenfodret läggs till.

Veterinärvård: I sjukdoms- och skadeförebyggande syfte behöver friska och sunda hundar i regel bara gå på hälsokontroll hos veterinären en gång om året och, beroende på de nationella lagarna, vaccineras en gång om året. Valpar däremot måste genomgå en serie vaccinationer som veterinären börjar ge när valpen är sju till åtta veckor och sedan igen när den är tolv veckor gammal, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Motion: Enligt American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) varierar en hunds motionsbehov beroende på storlek, ras, kön, ålder och hälsa. En del små- och miniraser kan få sitt motionsbehov uppfyllt bara genom att följa dig runt huset och leka lite då och då, medan större hundar brukar behöva minst 30 minuters ordentlig motion varje dag för att hålla sig lugna och i form. När din hund efter hand slutar med sitt valpiga busande och utforskande kan den behöva mer strukturerade former av motion såsom promenader, långvandringar eller apportträning.

Tillbehör för hund: Hur stor din hund kommer att bli står i relation till dess valpformat och du kanske kommer att behöva investera i nya tillbehör. Utöver ett större halsband och längre koppel kanske din växande valp dessutom behöver uppgradera till större foder- och vattenskålar, en rymligare bädd, större transportväska/-bur och nya leksaker som både är större och mer robusta för att klara av tuffare lek.

Det kan vara bitterljuvt att se din valp förvandlas till en vuxen hund. Men även om det första året är ett enda lyckorus är det minst lika roligt att börja lära känna personligheten hos den hund som din valp ska utvecklas till. Genom att möta hundens förändrade behov lägger du grunden till en kärleksfull relation som ni båda kan glädjas åt i många år framöver.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är hundägare, hundbloggare och författare från Tulsa i Oklahoma där hon brukar sitta och skriva med ett gäng valpar i knäet.

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter