Några grundregler

Published by
Minuter läsning

Låt dig inte styras av valpenDog image

Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav. Du måste också lära valpen att livet runtom fortsätter som vanligt medan den äter. Valpar kan t.ex. bli väldigt revirmedvetna om matskålen och börja "försvara" maten. Detta beteende är både besvärligt och asocialt och måste stoppas i ett tidigt skede. Det är inte svårt att vänja bort, men det kräver lite tålamod. Följ anvisningarna nedan för att lära valpen lite bordsetikett.

Lite åt gången

Lägg upp en liten mängd mat i skålen och gå undan. När valpen har ätit klart, fyller du på lite mer mat. Detta lär valpen att förvänta sig att få mat när du närmar dig matskålen.

Håll valpen glad

Du ser att valpen är glad om den viftar på svansen när du närmar dig, men nu måste du lära den att du får närma dig matskålen medan den äter..

Allt på en gång

Du kan du servera hela måltiden på en gång. Stå eller sitt intill valpen och lägg i en hundgodis i matskålen medan den äter. Tala lugnande och klappa den försiktigt medan du släpper ned hundgodiset. Upprepa denna övning med jämna mellanrum tills valpen är helt lugn.

The extra mile

Valpen måste lära sig att människor i närheten kan vara lite oförutsägbara - i synnerhet barn. Den måste lära sig att oförutsedda händelser inte alltid utgör ett hot. Du kan träna valpen genom att bete dig som ett barn: ta ett snabbt steg mot matskålen och släpp ned en hundgodis. Knuffa till valpen försiktigt medan den äter, eller låt en boll rulla förbi eller skapa andra distraherande moment, och ge en belöning när valpen fortsätter att äta lugnt. Upprepa det här då och då, men inte vid alla måltider. Om valpen plötsligt slutar äta, morrar eller stirrar på dig, ska du sluta och prova igen lite senare. Om samma beteende fortsätter bör du söka hjälp hos en professionell tränare. Klicka här för mer information om Träning.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter