Matpussel för katter: Hur de gynnar din katt

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattföräldrar är väl medvetna om att även om deras lurviga vänner trivs med en rutin kan de snabbt bli uttråkade, vilket kan leda till alla möjliga slags bus. Matpussel för katter kan vara den perfekta lösningen! Dessa pussel engagerar din katts hjärna och får den att röra på sig.

Vad är ett matpussel?

Matpussel för katter är vanligtvis plastskålar i olika färger, former och storlekar. De är utformade för att få husdjuret att "jobba för sin mat", förklarar Cummings Veterinary Medical Centre vid Tufts University. Matpussel för katter är berikande för kattens miljö och kan skapas av alla material eller föremål som säkert kan hålla ätbara föremål.

Katter kan vara väldigt kräsna när det gäller vilken typ av matpussel de gillar (ingen överraskning), så om din katt inte gillar ett pussel direkt kan du prova andra tills du hittar ett som passar just din kräsna vän. Nyckeln är att välja ett som främjar deras sinnen och instinkter.

Typer av matpussel för katter

De flesta matpussel för katter som köps i butik är avsedda för torrfoder, men du kan även prova att lägga våtfoder i dem. När du väljer vilket kattfoder du ska använda i ditt pussel bör du tänka på vad rengöringen kommer att innebära.

Det finns pussel som kräver att katten lyfter upp genomskinliga plastmuggar, öppnar lådor med sina tassar eller fiskar upp matbitar från en labyrint. Andra kräver att katten måste använda munnen för att lyfta ut maten. Vissa pussel för kattmat står på en stabil bas, medan andra ligger platt på marken.

Matpussel för katter behöver inte kosta mycket pengar. Det finns många kommersiella alternativ, men du kan göra ditt eget matpussel för katter med hjälp av vanliga hushållsartiklar som t.ex:

 • Rör av kartong
 • Tomma vattenflaskor av plast
 • Äggkartonger
 • Plastmuggar
 • Isbitsformar i plast

Mobila matpussel är särskilt roliga eftersom din katt kan rulla runt dem på golvet och på så sätt göra det till lite av en jakt. Men se till att katten faktiskt kan få ut maten. Tanken med dessa pussel är inte att göra din katt frustrerad, utan snarare att engagera den i en uppgift som den belönas för.

Och som alltid ska du prioritera din katts säkerhet och se till att det inte finns några vassa kanter, små bitar som kan sväljas eller spetsiga delar på pusslet som kan skada din katt.

Fördelar med matpussel för katter

Matpussel är bra för kattens instinktiva beteende på följande sätt:

Att bota tristess

Trots att katter sover mycket behöver de stimulans under sina vakna timmar för att inte ställa till med bus och förstöra ditt hem. Enligt Battersea Dogs and Cats Home har katter en stark instinkt att förfölja och jaga, och när man ger Grå och vit katt nosar på en plastflaska som används som ett matpussel med torrfoder inuti.katten ett matpussel kan den få utlopp för den instinkten genom lite kropps- och hjärngympa.

Att leta efter sin mat är en verkligt berikande upplevelse för domesticerade katter. "Naturligtvis är det inte riktigt samma sak som att jaga, men när det kombineras med andra former av berikning, som interaktiv lek, kan pussel verkligen ge katterna den motion och de utmaningar de behöver för att känna sig lyckligare", menar Delgado.

Reglering av mat och viktkontroll

Precis som med kattleksaker med godis kan du ge din katt hela sin måltid i ett matpussel. International Cat Care menar att eftersom pusselskålar uppmuntrar till psykisk och fysisk stimulans är det ett särskilt bra sätt att mata katter som inte är särskilt aktiva.

Minska utfodringen på natten

Att sova hela natten utan att vakna för att mata katten är en dröm för vissa djurföräldrar. Med ett matpussel kan den förhoppningen bli verklighet, eftersom det ger din katt full tillgång till sina nattliga måltider. Kattpussel gör också att en katt inte kan äta hela sin måltid på några minuter.

Överväg att antingen använda stationära pussel på natten eller att begränsa mobila matpussel till utrymmen långt från sovrummet så att du inte störs av ljudet medan du sover.

Det perfekta matpusslet för din lurviga vän kommer att engagera katten i hela processen av att förfölja, jaga och fånga ett byte. Det kan ta lite tid innan katten börjar gilla den nya leksaken, men när den väl gör det kommer detta att vara en lyckligare liten jägare.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D. är en professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA), en STEM-pedagog samt en hängiven kattförälder. Hon skriver om hundar och katter, utbildning, kvinnors hälsa och STEM-grejer. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d torrfoder till katter

  <p>Förbättrar tillståndet i tyroidea på 3 veckor genom att normalisera sköldkörtelns hormonnivåer.**<br><br>**När det används som enda foder.</p>
  Buy Now »