Steg för kommandoträning av din kattunge

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Även om katter har ett rykte om sig att vara självständiga, så betyder din kattunges nyfikenhet och intelligens att den kan lära sig några enkla kommandon.

Kitten trainingSitta på kommando

Att få din kattunge att sitta ner innan den får vad den vill ha hjälper till att påminna katten om att det är du som har kontroll.

Steg ett

Ha en godbit till hands, till exempel några torrfoderbitar för kattungar.

Steg två

Håll fodret framför nosen på kattungen när den är i stående ställning. Undvik att hålla fodret för högt över kattungens huvud. Annars kommer den att stå upp istället för att sitta ner.

Steg tre

Rör fodret över kattungens huvud i en stadig, långsam rörelse. Kattungens nos kommer att peka uppåt och dess ända kommer att glida ner till golvet och få kattungen till sittande ställning.

Steg fyra

Säg "sitt" när kattungens ända vidrör golvet och ge godbiten till katten. Säg "duktig kattunge" när din kattunge tar godbiten ur din hand.

Steg fem

När du för handen i en uppåtrörelse kommer du snart märka att kattungen sätter sig, även utan foder. Fasa ut fodret gradvis, men fortsätt att säga "duktig kattunge" när kattungen sitter ner.

Komma när du ropar

Detta kommando avslutas med att din kattunge sitter tyst framför dig. Det bör tränas med många olika människor så att din kattunge lär sig att det rätta sättet att närma sig en person är att springa fram till personen och sedan sätta sig ner.

Steg ett

Stå cirka 1 meter från din kattunge. Säg kattungens namn så att den vänder sig om och får ögonkontakt med dig.

Steg två

Håll i en torrfoderbit för kattungar och sträck ut handen mot kattungen. Vifta med handen som du håller fodret i mot dig och säg "kom" när kattungen springer mot dig.

Steg tre

Ge din kattunge fodret och säg "duktig kattunge".

Steg fyra

Ta några steg tillbaka. Visa kattungen en ny foderbit, säg dess namn och upprepa påkallandet för foder.

Steg fem

Upprepa övningen gradvis längre och längre bort. När din kattunge lyckats börjar du ropa på den när den tittar bort från dig. Håll fortfarande träningspassen korta och sluta innan kattungen tröttnar på leken.

Hämta

Det här kommandot kan leda till många timmars rolig lek med din katt och är också en utmärkt källa till motion.

Steg ett

Välj ett litet, lätt föremål som din kattunge kan hämta. Det kan vara en leksak eller en tillskrymplad pappersboll.

Steg två

Säg "hämta" och sträck ut handen när du kastar iväg föremålet.

Steg tre

När kattungen tar upp föremålet och tittar på dig, backar du sakta bort från den och säger "hämta" och flyttar handen mot bröstet med en "kom hit" -rörelse.

Steg fyra

Ta leksaken och upprepa stegen ovan. Håll träningspassen korta och sluta innan kattungen tröttnar på leken.

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Dela säng med din katt: åtgärder för framgång

  Din katts personlighet är förmodligen den viktigaste faktorn som avgör om det kommer att fungera att människa och katt sover tillsammans.
 • Klickerträna din katt - för nybörjare

  Det kan vara lätt att anta att det inte går att träna katter, men katter kan faktiskt tränas om du använder rätt metoder.
 • Using Positive Reinforcement when Training Your Kitten

  Food rewards, like a few kibbles of Science Diet® cat food should be given for using the litter box or scratching post, playing with toys and being relaxed when you handle her.

Relaterade produkter