Giftiga krukväxter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Många kattägare har under de senaste åren valt att hålla sina katter inomhus. Detta är förståeligt då faror som trafik olyckor är alldeles för vanligt både på landsbygd och i staden. Men att hålla sig inomhus kan också vara farligt. Viktökning pga. Inaktivitet eller beteendeproblem pga. understimulans kan man enkelt lösa genom att ge rätt sorts foder och leksaker som kan hålla katten aktiv och intresserad. Men finns det fler sätt att försäkra dig om att din innekatt är säker?

En säker omgivning

Krukväxter kan vara väldigt farliga för katter som frestas att tugga på dess blad eller blommor. Hur katten påverkas beror på vilken del av växten som äts upp: Påskliljeknoppar är till exempel en vanlig orsak till förgiftning hos hundar men dess blad och blommor (som katter vanligtvis tuggar på) är mindre giftiga. För att vara på den säkra sidan så är det bäst att undvika påskliljor och liljor eftersom de är den vanligaste orsaken till förgiftning hos djur. Det är viktigt att komma ihåg att färska blombuketter också kan bli uppätna - Liljekonvalj är giftiga för katter.

Roten till problemet

Din katt blir nödvändigtvis inte skadad av att svälja en växt då en del växter, som till exempel törelväxter (kroton), har giftig sav som frigörs då plantan tuggas vilket ger blåsor i munnen. Riskerna måste dock hållas inom rimliga proportioner. I en del fall kan reaktionen mot giftiga krukväxter vara väldigt mild och i en del fall kan katten återhämta sig själv. Det är inte ovanligt att se låna listor på krukväxter som kan vara giftiga för katter. I verkligheten kommer majoriteten av alla katter inte intressera sig särkilt för dessa växter. Alpviol finns till exempel ofta med på dessa listor men det är bara rötterna som är giftiga och väldigt få katter tycker att de är så intressanta att de skulle gräva upp roten och äta tillräckligt mycket för att bli påverkade.

Heta tips

 • Undvik att köpa krukväxter som är kända för att giftiga för barn eller djur - om de är farliga för barn är de säkerligen farliga för katter

 • Om din katt äter stora mängder av en krukväxt eller lite av en välkänd giftig växt och utsöndrar saliv eller är plågad efter att ha tuggat på växten bör du genast kontakta veterinären.

 • Överväg att sätta folie eller plastfolie kring basen på växten - då blir de mindre intressant för katten att gräva kring rötterna

 • Se till att katten alltid har färskt vatten tillgängligt (för att undvika att den tuggar på blad för att få i sig vätska)

 • Håll med leksaker, måltider från en automat eller en vindsnurra utanför fönstret för att underhålla katten när du inte är hemma. Om katten är uttråkad kan detta leda till att den tuggar på växter.

De vanligaste typerna av förgiftning från krukväxter: Azaleor Liljor även påsklilja, daglilja och tigerlilja Törelväxter (kroton) Påskliljor Kaladium Dieffenbachia (prickblad) Fikus Monstera (Schweizisk ost planta) Oleanderväxter Julstjärna Korallbär Järneksväxter

För mer information var god besök Royal Horticultural Society (PDF)

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Adult är för katter som bor inomhus. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikat med omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.