Högtidsblommor farliga för din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hela familjen uppfylls av en festlig stämning när du dekorerar ditt hem inför en högtid, men det är viktigt att vara medveten om vilka blommor som är farliga för din katt. Det är svårt att motstå att fylla hallen med häpnadsväckande levande blommor som finns i överflöd denna tid på året! Tyvärr är några av de mest populära högtidsblommorna skadliga och ibland även giftiga för katter. Undvik dessa vanligt förekommande blommor för att skapa en säker högtid för din katt.

Julstjärna

Det verkar som om inget bord är komplett utan en vacker julblomma med dess mörka löv och sammetslena röda blomblad. Denna traditionella julblomma har fått ett dåligt rykte eftersom det är en väldigt giftig blomma för katter, men det finns farligare växter, enligt PetMD. Julstjärnorna är inte livshotande, men de kan orsaka magsmärtor eller diarré om din katt äter eller slickar på blomman. Håll dig till att njuta av andra människors julstjärnor eller placera blomman utom räckhåll för din katt (om det finns någon sådan plats i ditt hem!). Det finns även många plastblommor att välja mellan som kan skapa hemtrevnad utan att skada dina katter.

Julgran

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Tallar är giftiga för katter, poängterar Petcha, eftersom de kan orsaka leverskada som kan bli livshotande. Om du vill ha ett levande träd, välj en gran. Dessutom bör du regelbundet ta bort alla vassa barr-oavsett trädsort-eftersom de är vassa och kan bli farliga för din katts inre organ. Täck över julgransfoten så att din katt inte kan dricka vattnet i den. När det gäller plastträd finna andra faror, inklusive att din katt kan välta trädet eller äta upp skadliga dekorationer som glitter, rosetter, snören och glaskulor. Katter kan vara väldigt nyfikna och uppleva alla blinkande ljus som spännande och ingenting är roligare än möjligheten att klättra i träd som matte och husse har tagit hem. Det är alltid bäst att säkra trädet i golvet om du kan för att trädet inte ska välta och skada någon. När det gäller pynt eller andra dekorationer, se till att de inte är så små att din katt kan äta upp dem och undvik alla vassa saker. Försök att knyta fast dekorationerna i trädet så att din katt inte frestas att få tag på dem. Se även till att dra ut sladdarna och släck belysningen när du inte är i närheten för att din katt inte ska få en elektrisk stöt.

Mistlar och Järnek

Om du funderar på att hänga upp en mistel eller järnek i din dörröppning bör du köpa en plastblomma. PetMD varnar, ""Redan små mängder löv eller bär som äts av en katt kan leda till magproblem. Större mängder kan leda till cirkulationssvikt och kan bli livshotande."" Eftersom dessa växter är väldigt giftiga för din katt, undvik mistlar och järnek helt. Även om festliga dekorationer ser ut att vara utom räckhåll för din katt, tänk om. Katter är intelligenta, nyfikna små varelser, så de kommer lista ut ett sätt att nå dem. Dessutom behöver du inte en mistel för att pussas med katt!

Amaryllis

Amaryllis är en vacker blomma som är spännande att följa från lök till en hög, majestätisk blomma. Tyvärr är den väldigt giftig för katter (och hundar) på grund av att den innehåller lykorin. Enligt American Society for the Prevention of Cruelty to Animles, förekommer symtom som kräkningar, diarré och skakningar. Ta inte hem denna växt. Lär dig även om andra potentiellt giftiga växter, föreslår VCA Animal Hospitals. Liljor, till exempel, är extremt farliga för katter och finns ofta i buketter. Om din katt äter giftiga blommor, kontakta omedelbart veterinär. Som tur är kan du köpa fantastiska plastblommor som kommer liva upp ditt hem lika bra som riktiga blommor (och du behöver inte vattna dem!). Leta i tidningar och i butiker nära dig för inspiration eller försök göra dekorationen själv. Se bara till att dekorationen inte innehåller små detaljer som din katt kan svälja. Om du har en katt som tuggar på allt, försök distrahera henne på annat håll-köp ett nytt klätterträd eller kattleksak så att hon inte blir frestad att klättra i ditt träd. Träna henne på att låta bli dina dekorationer för en trevligare högtid för både henne och dig. Genom att undvika blommor som är farliga för din katt, kan du se till att hon också får en härlig högtid!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O´Brien är en författare, mamma, före detta engelsk professor och sedan länge matte till två Russian Blue katter som styr i huset. Hennes arbete finns bland annat i Fit Pregnancy, What to Expect Word of Mom och Care.com där hon skriver om djur- och familjeliv. Läs mer och följ henne på Instagram and Twitter @brovelliobrien

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.