Vill kattungen åka på semester?  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

TREVLIG SEMESTER

Alla älskar semester. Eller gör dom? De flesta katter ogillar resor, men om de får vänja sig redan vid tidig ålder brukar det inte vara något problem. Många resmål är djurvänliga och det tål att undersökas innan du gör några planer.

Kattungen kanske helst stannar hemma

Innan ni åker måste du avgöra om kattungen över huvudtaget kan följa med på resan. Om kattungen inte är helt frisk kan resan bli väldigt stressande, och då kan det vara bättre att lämna den hemma och låta någon vän eller en släkting vara kattvakt på hemmaplan. Även om kattungen är frisk och du inte tänker ta med den på resan är den idealiska lösningen en kattvakt som bor hemma hos dig, eftersom kattungens trygga tillvaro inte behöver riskeras. Det räcker inte med att låta någon titta in snabbt och hälla upp mat två gånger om dagen. Kattungar bör inte lämnas ensamma utan mänskligt sällskap i mer än ett par timmar, och därför måste du se till att få kattpassning på heltid. Om du inte kan få hjälp av någon du känner bör du låta kattungen bo på ett välrenommerat kattpensionat.

Hälsokontroll

Oavsett om kattungen följer med på resan eller får stanna på ett kattpensionat måste du se till att den har alla aktuella vaccinationer och att de har fått tid att verka innan ni åker iväg. Kattungen kan vara lite "hängig" i några dagar efter vaccination, och att resa i det här tillståndet vore oklokt. Parasitbehandlingen bör ha gjorts och vara aktuell, liksom försäkringen. Kontrollera även att kattförsäkringen täcker resor.

EU-pass för sällskapsdjur

Sedan 2004-07-03 är det tillåtet att föra med sig djur mellan olika EU-länder utan krav på karantän vid hemkomsten. Undantag gäller dock för vissa länder som klassas som rabiesfria, däribland Sverige. Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida ( www.jordbruksverket.se). I regel gäller följande bestämmelser:

  1. Katten ska vara chip-märkt för identifiering. Tala med veterinären om detta. Du kommer att behöva vänta till dess att kattungen är fem till sex månader gammal.

  2. Vaccinationsintyg måste finnas.

  3. Efter rabiesvaccinationen måste ett blodprov från kattungen lämnas för att kontrollera att den har tillräckligt skydd.

  4. Du kommer att behöva ett EU-pass för sällskapsdjur. Se jordbruksverkets webbplats för den senaste informationen om detta.

  5. Du måste anordna godkänd transport för kattungen på en godkänd resrutt. Tala med din researrangör om vilka alternativ som finns.

Relaterade artiklar