Så väljer du bäst leksaker till din hund

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En av de bästa aspekterna med att vara hundägare är att hundar älskar att leka. Det gör valet av rätt hundleksak viktigt för er relation. Oavsett om ni kastar pinne eller du tittar på när din hund rullar runt och stojar för sig själv är leksaker en viktig del av din hunds välbefinnande. Vad ska du tänka på när du väljer den bästa leksaken?

Ålder

Ta alltid din hunds ålder i beaktande. En tre veckor gammal hundvalp har fortfarande valptänder och då är leksaker i mjukt gummi eller plysch ett utmärkt val. Din valp har tandbristning mellan tre och nio månaders ålder och då är det bäst att undvika hårt gummi. Se till att ha många mjuka leksaker på lager! Din hund kommer att tugga på allt den kan lägga tassarna på och därför är det bra att den har många bra alternativ så att den lämnar dina favoritskor ifred.

När tandbristningsperioden är över kommer din hunds käkar att vara tillräckligt starka för gummileksaker, bollar och rep. När din hund är cirka sju år gammal har den inte längre samma styrka i käkar och tänder men inte desto mindre viktigt är det att du ger den mjukare leksaker att tugga på och fortsätter att leka med så att den håller sig aktiv. Och hundar i alla åldrar älskar när du kastar bollar och pinnar som de får hämta. Lyckligtvis finns det många alternativ som är speciellt framtagna för hundar i en speciell ålder, och alla matchar ålder, storlek och tuggvanor hos din hund.

Storlek och struktur

Det är viktigt att tänka på hundens storlek. En liten yorkshireterrier har inte lika starka käkar som en schäferhund och behöver därför en leksak som är anpassad efter en mindre mun. Om en leksak är alltför mjuk kan den gå sönder och fastna i halsen alternativt sväljas. Sistnämnda kan orsaka magproblem. Om du ser att en leksak börjar gå sönder ska du ersätta den.

Det är viktigt att leksaken har rätt storlek. En allt för liten leksak kan råka hamna i magen. En bra tumregel att följa är att alla leksaker som är tillräckligt små för att passa bakom hundens bakre kindtänder utgör en kvävningsrisk.

Du vill förmodligen ta reda på vilken typ av leksaker din hund föredrar. Du kan vara säker på att din hund kommer att visa vad den föredrar.

Olika leksaker

Trots att du har fått all den här informationen kan det vara knepigt att navigera i leksaksdjungeln. Titta gärna på de här fyra alternativen när du letar efter leksaker:

Bollar

Det finns gummibollar, mjuka bollar, tennisbollar, skumbollar, pipbollar och mycket mer. Var och en studsar på sitt eget sätt. Andra flyter på vattnet och lyser i mörkret. Frestande alternativ om du har en pool eller vistas utomhus med din hund på kvällen. Dessutom är den här klassikern perfekt för en hund som vill leka och busa. När du hittar rätt bollstorlek till din hund ska du se till att den håller för starka hundkäkar. En boll drar gärna in dig som ägare i leken eftersom hundar älskar att få springa och hämta den. Den här typen av lekar stärker bandet mellan er.

Dragleksaker

De flesta hundar gillar dragkamper både med sin ägare och andra hundar. Trots att det finns de som varnar för den här leken eftersom den kan skapa aggressivitet, anser PAWS att du inte behöver oroa dig så länge din valp har fått rätt träning. Det viktigaste att komma ihåg med dragleksaker är att din hund inte tar sönder dem. Dragleksaker brukar bestå av plysch eller lakan, läder, brandslangar eller rep, och därför är det viktigt att ersätta dem så fort du ser att de börjar bli slitna. Tänk även på att inte själv bli för aggressiv när ni har dragkamp. Du vill inte slita leksaken ur din hunds mun eftersom du kan skada den. Om du vill att din hund släpper leksaken måste du träna den på att lyda kommandon som ”släpp den” ”släpp”. Trots att en hunds käkar är väldigt starka ska du aldrig dra leksaken vertikalt så att hunden står på bakbenen. Det kan orsaka skador på både käkar, hals och ryggrad.

Godbitar och tuggleksaker

Nästan allt kan bli en tuggleksak men det finns leksaker som är specialutformade för ändamålet och som därför lämpar sig bäst. De är ofta gjorda av nylon eller hårt gummi och är utformade för att hålla. Du kan fylla dem med godbitar i träningssyfte eller underhållning och andra är perfekta som de är. De ska vara mjuka nog att tugga på utan tänder och ska inte heller kunna gå sönder samtidigt ska de inte kunna smulas sönder i små bitar. När din hund går från valp till vuxen hund kommer du att behöva ändra storlek och hållbarhet på tuggleksakerna du tar med dig hem. Se bara till att du använder sunda godbitar i leksakerna så att du får en aktiv och frisk hund!

Plysch

Plyschleksaker är en storfavorit hos många hundar men tyvärr är de ofta osäkra. Det är lätt att tugga sönder dem och svälja dem, men utgör mycket nöje om leken sker under övervakning. Innan din lilla valp får tandbristning är en plyschleksak ett bra alternativ om du vill ha en mysstund. Om din hund älskar dem ska du behålla dem ett tag till. Se bara till att din hund vet vad som är en plyschleksak och vad som är en kudde eller ett gosdjur. Om du väljer bra hundleksaker ser du till att ni får en rolig och trygg lekstund tillsammans. Precis som godbitar kan leksaker användas som i träningssyfte. Om du märker att din hund börjar favorisera en viss leksak kan du kasta den till honom eller henne som en belöning för väl åtlytt kommande som ”sitt”. En viktig del av träningen består av att du tränar din hund i vilka leksaker som tillhör den. Då undviker du att din hund börjar tugga på andra saker som möbler eller barnleksaker. Kom ihåg att ditt val ska anpassas till ålder, storlek och tuggvanor. Kom ihåg att när din valp blir äldre kommer du att skifta till leksaker för vuxna hundar och till slut för äldre hundar. Även om säkerheten alltid kommer först kvalar nöjesfaktorn in som tvåa.

Om författaren

Katie Finlay

Kate Finley bor i Los Angeles och jobbar som hundtränare och författare. Under de senaste sex åren har hon både jobbat som hundtränare och skrivit artiklar om hundar och träning.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>