Varför sitter min hund på mig? Fem tänkbara anledningar

Published by
Minuter läsning

Har du någon gång frågat dig själv, “Varför sitter hunden på mig när det finns en bekväm plats bredvid?” Är det bara roligt eller kan det finnas någon anledning till varför din hund sitter eller ligger på dig? Sanningen är den att vissa hundar ligger på dig bara för att det är roligt, andra har orsaker till sitt beteende. Här är fem anledningar till varför din hund vill sitta på dig istället för bredvid dig och tips på hur du ska uppmuntra och inte uppmuntra din hund att sitta i ditt knä.

Sprida sin doft

Vissa hundar vill sitta på “din plats” i soffan eller till och med rulla över på din sida av soffan som ett sätt att sprida sin doft och visa att du tillhör dem. När de inte anser att det räcker, kan de sätta sig på dig. De flesta hundägare tänker inte så mycket på detta beteende först, men det är viktigt att notera om detta beteende blir en vana. Om din hund gör det efter att en annan hund har hälsat på hos dig eller efter att han varit ute, kan du känna att du vill ge din valp lite mer uppmärksamhet. Lite extra uppmärksamhet kommer hjälpa din hund att känna sig säker på att han är helt och hållet din och det kan förebygga oönskade markeringar inomhus.

Black great dane sits on boy's lap at the park.Rasbeteende

Vissa hundraser är väldigt tillgivna och känner att de behöver vara nära hela tiden. Grand danois anses till exempel vara vänliga jättar och är kända för att uppskatta barn. Så det kan vara fullständigt normalt för en stor hund att försöka sätta sig i små knän för att skapa band till sin lekkamrat.

Visa dominans

När du träffar en ny hund kan du fundera på om hunden sätter sig på dig för att visa dominans. Om du nyligen fått hem en ny hund till din flock kan en av dem sätta sig på dig för att visa att han är flockledare. Genom att sätta sig på människor känner sig hundar högre i rang. Om din hund skäller eller morrar på andra djur när den sitter i ditt knä kan det vara ett tecken på att din hund vill visa sin dominans. Om beteendet ökar och/ eller blir mer aggressivt föreslår PetMD att det kan vara bra att rådfråga din veterinär om hur du ska hantera hundens beteende. För det mesta räknas en gång som ingen gång, så då behöver du inte oroa dig.

Brown dog sits on a lady's lap sitting on the floor.De kan ju bara vilja ha kul

Både tikar och hanhundar sätter sig ibland i knät för att det är roligt. Ibland rullar de även runt i ditt knä och ger ifrån sig lekfulla ljud. Detta kan vara en möjlighet för lite lagom brottning med din hund, vilket kan följas av att din hund försöker slicka ihjäl dig. Så låt honom sitta i ditt knä och ha lite roligt ihop!

Tid för kelande

Ibland tänker hundägare. “Jag önskar att min hund satt i mitt knä” Efter en lång dag på jobbet eller efter stressande upplevelser kan många hundägare njuta av att ha sin hund i knät eller bära den. Hundar och människor kan uppleva kvalitetstid ihop genom att dela på soffan. Så istället för att uppmuntra din hund att ligga bredvid dig eller på golvet, ta emot kelet och njut av er tid ihop.

Hundar kan sätta sig på dig av olika anledningar, men en sak är säker: att ha en hund nära dig gör din dag bättre!

Författarens bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissi Klinger är lärare, författare och mamma till två barn, tre hundar och tre katter. Hennes hund Jake älskar att sitta i hennes knä varje gång han får! Hon älskar att leva ett aktivt och ekovänligt liv i lantliga Pennsylvania.

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  180680638 Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Varför äter hundar gräs?

  Din hund härstammar från den mäktiga vargen, en ståtlig jägare och en inbiten köttätare. Du ger honom mat av bästa tänkbara kvalitet, så varför insisterar han på att äta gräs? Medan ingen med säkerhet vet varför hundar äter gräs så är hundkännare ganska säkra på att det är ett normalt hundbeteende och säkerligen inget att oroa sig över.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  180680638 Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill
 • När din valp löper

  180680638 Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.

Relaterade produkter