Borzoi - Rasinformation och karaktärsdrag

Borzoi är en aristokratisk ras som är godmodig, mild och lugn, och den utstrålar känslighet och har sinne för humor.

Borzoi i korthet
Hundrasen Borzoi

Borzoi är som lyckligast när den underhålls av en aktivitet som innebär att springa.

Storlek:

Vikt:

Hane: 34-47,5 kg.
Tik: 27-38,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 79 cm.

Tik: 73,5 cm.

Utseende:

Dolikocefal (långt ansikte)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jaga vargar

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Platt, lockig, vågig, silkeslen
Färger: Alla färger är tillåtna
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Vinthundar och urhundstyp
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Borzoi kan bäst beskrivas som en stor greyhound med en lång, silkeslen päls.

Den har typiska släktdrag med en greyhound med sina långa, smala ben, relativt smal kropp, djup bröstkorg, indragen buk, böjd ländrygg och lång svans. Huvudet är ovanligt avlångt och smalt. Borzoiens elegans är uppenbar i varje rörelse.

Även om borzoi är mindre än en irländsk varghund är den fortfarande mycket stor och framför allt en högväxt hund. Hanarna är minst 71 cm höga och tikarna är minst 66 cm. Realistiskt sett skulle dessa hundar betraktas som mycket små borzoier. I dag är de flesta hanarna förmodligen 81 till drygt 86 cm höga, medan honorna är något mindre. De är dock smala, vilket gör att de väger mindre än andra hundar i jämförbar höjd. Hanar väger i genomsnitt 34-47 kg och honor 27-38 kg. Pälsen är förhållandevis lång och något silkeslen, antingen lockig, vågig eller rak. Alla färger är accepterade, men vit med fläckar är vanligast.

Personlighet:

Borzoier vet att de är aristokrater, men de har också lite av en hovnarr i sig. De är godmodiga, vänliga och lugna, och verkar roade av vilken underhållning som helst de råkar på. De är som gladast när underhållningen består av löpning. Borzoier är trogna sitt arv, de är ivriga jägare och jagar alla små djur som är på flykt. De kan inte avbrytas i sin jakt och de är helt omedvetna av bilar.

Lektioner i lydnad kan mötas med en känsla av humor, men en borzoi kommer ändå att göra det du ber den om eller göra något som i alla fall liknar det du säger. Om du gör det värt det för dem och på ett roligt sätt, kan de faktiskt göra en ganska hygglig insats. Men de kommer alltid att påminna dig om att de bara gör det för att göra dig en tjänst. Liksom de flesta vinthundar är borzoi mycket känslig och är en riktig familjehund. De är vänliga, men inte sällskapliga mot främlingar. De är dugliga som vakthundar och de kommer att skälla. Men det är ungefär allt de kan göra, och de är inte särskilt bra på att beskydda dig.

Att leva med:

En borzoi behöver utrymme att sträcka ut sig på, både inomhus och utomhus. De är inte en ras som kan krypa ihop i ett hörn eller träna i ett inhägnat område. Som ägare måste man tänka på högre kostnader för foder, mediciner och underhåll som en stor hund medför. Deras avslappnade attityd gör att de är nöjda med att ligga och slappa större delen av dagen. Men de här hundarna är atleter och måste pressas till att springa varje dag.

Som man kan förvänta sig av en rysk hund gillar borzoi kallt väder och ligger ofta på hårda, kalla ytor. De fäller sin päls, huvudsakligen en gång om året. De bör borstas två till tre gånger i veckan. Vissa borzoier flämtar mycket, vilket kan vara obehagligt för vissa människor.

Historik:

För att fånga den ryska vargen måste en hund vara snabb, som en greyhound. Men denna greyhound måste vara täckt med en tjock päls för att klara av de iskalla vindarna, en päls som troligen kommer från en typ av den ryska fårhunden. Och den måste vara stark och modig, egenskaper som den fått från korsningar med ryska björnhundar. För att fånga den ryska aristokratins hjärtan var hundarna tvungna vara vackra - och borzoiens skönhet går inte att jämföra med någon annan ras.

Rasen var i sitt uppbyggnadsskede under medeltiden, och på 1500-talet presenterades den första rasstandarden. En borzoijakt var en av de mest storslagna jakthändelserna någonsin, och jaktlaget anlände ofta i ett stort släp av hundar, hästar, livegna och adelsmän. Två eller tre samspelta borzoier släpptes lös på en varg som hade drivits ut i det fria. Borzoiserna var tvungna att spurta för att fånga vargen innan den nådde skydd på andra sidan av fälten. Deras uppgift var att hålla vargen tills jägaren kom för att binda den. Den ryska aristokratin hade storslagna kennlar med hundratals borzoier. De flesta av dessa hundar dödades som hatade symboler för de ryska makthavarna efter den ryska revolutionen. Dagens borzoi härstammar från ett fåtal hundar som klarade sig undan döden och från hundar som gavs som gåvor till utländska dignitärer.

I Amerika fick borzoi (ursprungligen känd som den ryska varghunden) en ny berömmelse som aristokratisk förebild och statussymbol. De som känner till rasen personligen inser dock att den är mest känd som en underbar och kärleksfull följeslagare.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel