Hjälp, min hund har ont i magen!

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du märkt att din hund har blodigt bajs eller är kräks hela tiden? Många hundar lider av magbesvär då och då. Även om de specifika detaljerna ibland inte är så trevliga att läsa om, är det viktigt att du vet vad du kan förvänta dig och hur du ska agera. Kräkningar och diarré är inte roligt för varken våra husdjur eller oss som ägare, men enstaka episoder av sjukdom eller rinnande, vattnigt bajs är en del av livet med våra husdjur.

Håll koll på symptomen

Om du hör att din hund låter som om den är på väg att kräkas ska du agera snabbt och placera lite tidningspapper eller en gammal skål eller bricka framför den. På så sätt undviker du att flytta dem om de är obekväma, samtidigt som du minimerar röran. På samma sätt kan en hund som gnäller vid dörren för att bli utsläppt lida av slappa muskler och kanske inte har samma kontroll över sina tarmar som den normalt har. Vissa hundar kan verka rastlösa, gå runt och kanske till och med börja gräva hål om de har ont i buken eller så kan de bara krypa ihop och se olyckliga ut. Andra tecken att vara uppmärksam på är viktminskning, förändrad aptit, gaser, gurglande mage eller ansträngning vid rörelse.

Vad är den utlösande faktorn?

För det mesta orsakas magbesvär av att hunden äter för mycket, äter fel sorts mat (t.ex. dålig mat), äter något som den reagerar på eller kastar i sig maten. Med lite hjälp kommer de flesta hundar över denna typ av magbesvär relativt snabbt, så fråga din veterinär om råd i ett tidigt skede.

Vissa hundar har dock mer långvariga störningar som aldrig verkar gå över helt eller som blossar upp vid olika tidpunkter. En veterinär kommer vanligtvis att behöva utföra olika tester för att fastställa orsaken till magproblem som är mer långvariga. För dagbok över när hunden får problem, vilka tecken den visar och vad den åt under dagarna före en incident för att underlätta fastställandet av en diagnos.

De bästa tipsen

 • Om din hund kräks ska du omedelbart ta bort tillgången till mat och se till att det finns tillgång till färskt vatten.
 • Om hunden verkar må dåligt, fortsätter att kräkas eller har blod i kräkningen eller diarrén ska du kontakta din veterinär.
 • Fråga din veterinär om när du kan börja ge små mängder lättsmält hundfoder. Terapeutiskt hundfoder som finns tillgängligt hos veterinärer rekommenderas ofta för husdjur med magbesvär.
 • Fortsätt att ge det rekommenderade hundfodret i cirka 5 dagar eller enligt anvisningar från din veterinär.
 • Efter denna tid tillsätter du långsamt lite av hundens normala foder, ökar gradvis mängden och minskar mängden av det terapeutiska fodret under de kommande 7 dagarna, tills din hund kan matas normalt.

Rådfråga alltid din veterinär om du är orolig för ditt husdjurs hälsa

Relaterade artiklar

 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter