Så här hanterar du din hund eller katts magbesvär  

Published by
Minuter läsning

Hjälp, min hund eller katt har magbesvär!

Många hundar och katter får då och då besvär med magen. Det är viktigt att du vet vad du kan förvänta dig, även om detaljerna inte är så angenäma.

Viktiga tecken att hålla utkik efter 
När du hör att din hund eller katt låter som om den ska kräkas kan du undvika olyckshändelser på mattan genom att snabbt hjälpa den till en plats som är lättare att torka ren. En hund eller en katt som gnäller vid dörren eller krafsar på dörren kan vara lös i magen och har då inte samma kontroll över tarmen som den brukar. En del hundar och katter kan verka rastlösa, traska runt och till med försöka gräva hål om de har ont i magen. De kan även rulla ihop sig och se eländiga ut. Andra tecken som du bör vara uppmärksam på är viktnedgång, aptitförändringar, gasbildning, bubblande mage eller ansträngning vid avföring.

Vilka är orsakerna? 
Oftast orsakas magbesvär av att din hund eller katt ätit för mycket, fått i sig skämd mat, ätit något som orsakat en allergisk reaktion eller ätit för fort. Med litet hjälp kan de flesta hundar och katter bli av med sina besvär ganska snabbt. Se till att fråga veterinären om råd på ett tidigt stadium.
Vissa hundar och katter kan dock ha mer långvariga besvär som aldrig riktigt verkar försvinna, eller ha besvär som blossar upp då och då. Om magbesvären är mer långvariga behöver du oftast gå till en veterinär som gör olika tester för att fastställa orsaken. För dagbok över hundens eller kattens problem, vilka symtom den visar och vad den åt dagarna innan den blev dålig, det hjälper veterinären att ställa diagnos.

Våra bästa tips

 • Låt inte din hund eller katt ha tillgång till mat om den lider av kräkningar eller diarré och ge den bara små klunkar med vatten under första dygnet.
 • Kontakta din veterinär om hunden eller katten verkar sjuk, fortsätter att kräkas eller har blod i kräkningarna eller diarrén.
 • Om kräkningarna och diarrén upphör efter ett dygn kan du fråga veterinären om du kan ge små mängder av ett mycket lättsmält foder. Hill’s™ Prescription Diet™ i/d™ -fodren finns att köpa hos veterinären och rekommenderas ofta för hundar och katter.
 • Fortsätt att ge det rekommenderade fodret i omkring 5 dagar eller så länge som veterinären anger.
 • Blanda långsamt in lite av hundens eller kattens vanliga foder, öka sedan mängden gradvis och minska mängden Prescription Diet™ under loppet av 7 dagar tills hunden eller katten enbart får sitt vanliga foder igen.
 • Be alltid veterinären om råd om du är orolig för din hund eller katts hälsa.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.