Hantera bandmask hos katter

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är bandmask ?

Kattbandmaskar är långa, platta, vita maskar. De har en krok-liknande mun som hjälper den att haka fast i tunntarmsväggen hos din katt. De får sin mat från näringen som passerar igenom din katt och kan växa upp till 50-51cm när de är fullvuxna. När bandmasken mognar så börjar den avsöndra segment av  bandmaskleder – forskare kallar dessa segment proglottider. Proglottiderna, som är ungefär lika stora som ett riskorn, bryts av bandmaskens huvudkropp och utsöndras via kattens avföring.

Katter kan få  bandmask på flera sätt. Det vanligaste sättet är genom loppor. Små lopp-larver kan infekteras med bandmask. Ifall din katt får i sig en infekterad loppa när den putsar sej själv, så kan loppan  överföra pyttesmå bandmaskar till din katt där de växer till fullvuxna maskar. Katter kan också få bandmaskar genom att äta smådjur som t.ex. möss.

Hur påverkas min katt av bandmask? 

Bandmaskar är äckliga men veterinärer anser dem som en mindre farlig parasit. Därför att det är  osannolikt att de leder till betående skador för din katt enligt Drake Center for Veterinary Care. Med det sagt så kan din katt, om den är kraftigt infekterad av bandmaskar, börja förlora vikt som en följd av att maskarna tar upp all näring från kattens foder. Dessutom så kan masken brytas av från tunntarmsväggen färdas upp och in i magsäcken. När detta händer kan katten kräkas upp en levande mask, vilket kan vara en häpnadsväckande syn för en kattägare om du var ovetandes om att din katt var infekterad. 

Symptom - hur vet jag ifall min katt har bandmaskar?

Om din katt kräker upp delar av en levande mask så är det såklart en bra indikator. Andra symptom  som pekar mot att din katt kanske har bandmask  kan vara oväntad viktnedgång, men det vanligaste tecknet är proglottiderna. I sådant fall kan du se riskornsstora segment av bandmaskseleder i avföringen eller nära anus. Du kan även se din katt dra sej fram med frambenen, med rumpan i golvet ifall segmentet irriterar och kliar huden, dock är detta mer vanligt hos hundar. 

Hur behandlas bandmask hos katter?

Lyckligtvis så är behandlingen av bandmask relativt lätt och effektiv.  Om din katt är infekterad så kan din veterinär rekommendera ett receptfritt avmaskningsmedel. Vanligtvis ges dessa avmaskningsmedel oralt, men det finns även preparat som ges via injektion och då administreras av  veterinär.

Avmaskningsmedicinen gör så att bandmasken löses upp i tarmen. Eftersom bandmasken har blivit nedsmält, bör du inte förvänta dig något bevis av den i kattlådan. Medicinen bör inte ge din katt några negativa sidoeffekter såsom kräkningar eller diarré. 

Det bästa är såklart att hålla din katt borta från maskarna från början. Chansen för detta kan du reducera kraftigt genom att rutinmässigt använda behandlingar mot loppor och hålla din katt inomhus. Bandmaskar är inte smittsamma som en förkylning, men de kan överföras – genom loppor – från djur till djur och i sällsynta fall människor. På liknande sätt som för en katt kan även din hund få i sej en infekterad loppa när den tvättar sin päls. Ditt barn eller du själv kan också få bandmask ifall en loppa råkar hamna i kroppen (förhoppningsvis mycket osannolikt).

Veterinarian checking on a cat in a cat carrier.

Finns det olika typer av bandmaskar? 

Det finns två typer av bandmaskar. Den vanligate och den som lyfts i denna artikel kallas dipylidium caninum, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Den andra typen – som är betydligt farligare och betydligt ovanligare – heter Echinococcus. Enligt CDC så är denna typ orsakad av en infektion med larvstadiet hos en bandmask som kallas Echinococcus granulosus och som kan hittas hos hundar, får, nötkreatur, getter och grisar. 

”Även fast de  flesta infektioner hos människor är asymptotisk, så kan ”cystic echinococcuss” orsaka smärtsamma, långsamt växande cystor i levern, lungorna och andra organ som ofta växer obemärkt i flera år” rapporterar CDC. 

En annan typ av bandmask är Echinococcus Multilocularis och kan orsaka en sjukdomen Alveolär Echinococcosis (AE). Denna bandmask finns hos rävar, hundar, katter och små gnagare. Människliga fall är sällsynta men allvarliga och kan orsaka parasittumörer i levern, lungorna, hjärnan och andra organ. AE kan vara dödligt om det inte behandlas enligt CDC. Det, tack och lov, är dock sällsynt. 

Andra maskar hos katter

Bandmask är en av den vanligaste maskar som hittas hos katter.  Det finns även andra maskar, enligt  International Cat Care : 

  • Spolmask: Spolmaskar är även de en av de mest vanliga maskarna som hittas i katter. Kattungar kan få spolmaskar från infekterad mjölk som de diar. Vuxna katter kan få det av att äta en infekterad gnagare
  • Hakmask: Trots att de är mer vanligare hos hundar, så kan de även hittas hos katt. De är små och, precis som bandmaskar, lever i djurens tunntarm. Hakmask lever på värddjurets blod och kan orsaka anemi. 
  • Icke-intestinala maskar: Lungmaskar, hjärtmaskar och ögonmaskar är tre andra typer som lever i delar av kroppen utanför mag-tarmkanalr.

Lyckligtvis, trots att de är rätt äckliga, så är bandmask relativt lätta att bli av med och det är osannolikt att de gör någon bestående skada. Det bästa du kan göra för din katt är att alltid hålla ett öga på den. När plötsliga förändringar sker i beteendet, kan det vara ett sätt för henne/ honom att tala om att de ej mår bra. Detta är också varför årliga veterinärbesök är så viktiga.