En handbok för hundägare om små och mini hundrasers speciella behov

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Se världen genom deras ögon

Små hundraser är förståeligt nog populära och smälter in i våra liv och hem utan att ta upp för mycket värdefullt utrymme, men vi måste tänka på hur världen ser ut från deras perspektiv. Försök att komma ner på din hunds nivå - bokstavligen - och ta dig en ordentlig titt runt omkring. Är soffan högt över huvudet? Verkar det hala köksgolvet sträcka sig flera kilometer? Ser till och med barnen ut som skrämmande jättar för din lilla hund? Detta är din hunds omgivning, så det är viktigt att se saker från hundens perspektiv. Ställ dig själv några viktiga frågor:

Ser det lite läskigare ut härifrån? När människor och hushållsföremål tornar upp sig kan det bli lite skrämmande - tänk på en dammsugare som är större än du själv för att få en uppfattning om hur det känns för din hund.

Hur långt bort från sov- eller lekutrymmena finns viktiga saker som exempelvis vattenskålen? En kort spurt eller en maratonsträcka?

Om din hund får vara uppe på eller i möblerna, hur högt måste den hoppa? Skulle din hund ha nytta av ett trappsteg som leder den upp till möblerna?

Alla former och storlekar

Små hundraser och miniatyrhundar är en hyllning till den stora mångfalden av mindre hundar. Vissa är kompakta och robusta, som jack russell terrier eller west highland white terrier. Andra, som italienska vinthundar, prague ratter-hundar och chihuahuor, kan vara ganska känsliga och ömtåliga och kräver naturligtvis en varsam hantering och försiktig behandling.

Det finns flera raser som har mycket distinkta drag, till exempel den ikoniska taxen med lång rygg, japanese chin med runt huvud och den hårlösa chinese crested. Var observant på raser av den här typen. De utmärkande dragen är ofta extrema jämfört med "normala" hundar, och alla dessa drag kan ha en skadlig inverkan på hundarnas hälsa och välbefinnande. Välj för all del en liten ras, men istället för att leta efter pyttesmå raser som ryms i en tekopp, satsa hellre på en ras med normala proportioner och normal päls.

Oavsett hundens storlek och form är det viktigt att ta hänsyn till hundens behov när du funderar på saker som storlek på sovplatsen, mat- och vattenskålar, typ av koppel, halsband eller sele, vilka temperaturer den tål m.m.

Småhundssyndrom

Att vara en liten hund i en stor värld kan vara en utmaning. Små hundar kommer dock ofta undan med elaka eller farliga beteenden som aldrig skulle tolereras hos deras motsvarigheter av större raser. De här små napoleontyperna använder ofta dessa beteenden till en början som en slags försvarsmekanism, men det kan snabbt bli en ovana om det inte korrigeras tidigt. Hundägare måste ha klart för sig att dra i kopplet, springa iväg när man ropar, morra eller bitas är lika dåliga beteenden oavsett om de kommer från en chihuahua på 2 kg eller en rottweiler på 50 kg. I båda fallen kan rätt socialisering och träning göra underverk.

Att lära sig och öva på lämpligt beteende i en mängd olika situationer från tidig ålder hjälper en hund, oavsett storlek, att känna sig trygg och avslappnad, vilket bidrar till att förebygga oönskade eller rent av farliga beteenden. Ta hjälp av en välrekommerad, belöningsbaserad tränare som känner till din ras, eller sök efter en lokal grupp för lydnadsträning.

Mindre betyder mer

Små raser har ett annat kaloribehov än stora hundar. Eftersom de har större yta per kg än stora hundar förbrukar de vanligtvis mer energi för normala kroppsfunktioner, som att exempelvis hålla sig varma. De krävs också mer energi för att röra sig. Att gå ner till slutet av kvarteret kan innebära att din grannes labrador tar 100 steg, medan din lhasa apso kan behöva 400 steg för att gå samma sträcka.

Små hundar behöver fler kalorier per kg kroppsvikt än stora hundar, varje dag, men de måste ändå skyddas mot att gå upp för mycket i vikt. Övervikt är lika farligt för små hundar som för stora hundar.

Valpar i fickformat

Dessa små rackare behöver fler kalorier per gram kroppsvikt eftersom de inte kan lagra energireserver på samma sätt som valpar av större raser, så de behöver kaloririka måltider oftare.

Valpar av små raser måste utfodras med mindre portioner ofta under dagen för att kompensera för deras lilla magkapacitet och snabba energibehov. Läs på innehållsförteckningen för att få information om hur mycket din hund bör äta och be veterinären om råd som är skräddarsydda för just din valps behov.

Som med alla raser ska små valpar skyddas, men de får inte bli överbeskyddade. Även om det kan krävas ett starkt psyke för att se in i en fluffig liten cavalier king charles spanielvalps stora bruna ögon och säga ett bestämt nej, så måste det göras. Tidig träning av små hundraser lägger grunden för en mer avslappnad, pålitlig och väluppfostrad hund senare i livet.

Att leva länge och väl

Små hundar lever ofta betydligt längre än än stora och mycket stora raser. Malteser, chihuahuor, yorkshireterriers och dvärgtaxar är kända för att bli över 12 år gamla. Medellivslängden för dvärgpudlar och borderterriers är nästan 14 år, och den högsta rapporterade åldern är nästan 20 år.

Med en så lång livslängd, ofta i kombination med ett liv i stadsmiljö, behöver små hundar extra skydd för att behålla en god hälsa långt upp i åren. Mellan regelbundna besök hos veterinären kan små hundar verkligen dra nytta av extra antioxidanter för att hjälpa deras kroppar att bekämpa effekterna av åldrande och stadsliv.

Ge rätt slags foder

Se alltid till att du ger ett komplett och balanserat foder av god kvalitet som är lämpligt för din lilla mini- eller miniatyrhund. Valmöjligheterna kan vara en smula överväldigande, så prata med veterinären om vad han eller hon rekommenderar och hur mycket du ska ge för att hålla din lilla vän i toppform.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar