Hur du kan hjälpa din hund att gå upp i vikt

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I en värld där vi och våra husdjur ofta kämpar med övervikt, kan det vara en bra idé att försöka lösa problemet genom att helt enkelt försöka hålla vikten på en sund nivå. Men för vissa hundägare kan det vara ett påtagligt bekymmer att hjälpa sin hund att gå upp i vikt för att sedan behålla den på en hälsosam nivå. Om du är orolig för att din hund är för mager och du kämpar för att den ska hålla vikten, då är den här artikeln något för dig. Låt oss ta en titt på vad en hälsosam vikt är, varför din hund kan ha svårt att behålla vikten och vad du kan göra åt det.

Vilken vikt är hälsosam är för just din hund?

Innan vi går in på det här ämnet är det verkligen viktigt att tänka på en oroande trend som funnits under de senaste åren, nämligen att människor tycker att normalviktiga hundar är för smala. Eftersom djur och människor generellt har blivit tyngre under de senaste åren finns det nu en tendens att när vi betraktar överviktiga djur så tror vi att de är normalviktiga eller att de har en hälsosam vikt. Detta innebär att vad veterinärer skulle kalla en hälsosam och sund vikt, kan få en del människor att tro att hunden är för smal eller till och med utmärglad.Fråga din veterinär om Body Condition Score (BCS). Detta är ett sätt för veterinärer att bedöma om ett djur har en bra vikt. Kortfattat ska du kunna känna din hunds revben och skulderblad, och den ska ha en tydlig midja när du tittar på den ovanifrån. Din veterinär kommer att kunna förklara detta och även berätta för dig om din hund faktiskt är underviktig eller inte. Om så inte är fallet kan du slappna av!

Varför har min hund svårt att hålla en hälsosam vikt och vad kan jag göra åt det?

Det finns ett antal anledningar till att din hund kan ha svårt att hålla vikten. Låt oss titta på de vanligaste orsakerna och vad du kan göra.

  • Motion kontra födointag. Olika hundtyper och raser varierar kraftigt i fråga om energinivå och motionsbehov. Utfodringsanvisningarna för din hunds foder är avsedda för en "genomsnittlig hund" med den vikten. Detta kan normalt variera med ca 15 %. Det kan vara så att du helt enkelt behöver öka mängden foder du ger din hund. Du kanske upptäcker att din hund mår riktigt bra av 3-4 måltider per dag istället för en eller två.

     

  • Olika livsstadier. I allmänhet har yngre, okastrerade hundar ett högre energibehov per kilo kroppsvikt än äldre, kastrerade hundar. Återigen kan du behöva öka mängden foder du ger din hund. Se alltid till att du ger ett foder som är anpassat för hundens ålder.

  • Stress och oro. Stress och oro är ganska vanligt hos hundar och kan påverka matsmältningen och födointaget. Det finns foder som är mycket lättsmälta med naturliga ingredienser som minskar oron, vilket din veterinär kanske anser kan hjälpa. Det kan också vara värdefullt att prata med en hundbeteendevetare. Att ta itu med orsaken till oron eller ångesten är ett viktigt steg i dessa fall.

     

  • Energitäthet i foder. Det finns ett enormt utbud när det gäller hundfoder och det kan vara en överväldigande uppgift att välja rätt. Många av dagens hundfoder är framtagna för att vara relativt kalorisnåla på grund av att hundar ofta är överviktiga. Det kan vara så att det foder du ger din hund är alltför kalorisnålt för att den ska ha möjlighet att äta tillräckligt mycket för att gå upp i vikt. I detta fall kan veterinären rekommendera ett foder som innehåller mindre fibrer och mer kalorier. Det innebär att din hund, även om den äter mindre volymer, får i sig mer energi och näring och behåller sin vikt.

  • Parasiter. Det är mycket ovanligt med kraftiga maskangrepp nuförtiden, men det är möjligt att detta kan vara en orsak till att din hund inte går upp i vikt. Kontrollera med veterinären om den förebyggande hälsotillsynen är tillräcklig för din hunds livsstil.

  • Sjukdom och ohälsa. Viktnedgång eller oförmåga att hålla vikten är mycket vanliga tidiga tecken på sjukdom, t.ex. matsmältningsbesvär, njur-, lever- eller hjärtproblem, diabetes eller cancer, för att nämna några. Om veterinären anser att din hund får rätt foder och i rätt mängd kanske hen vill ta blod- och urinprov för att utesluta en möjlig bakomliggande orsak.

Utebliven viktökning är inte alltid ett tecken på stora problem, men om du har minsta tvivel ska du prata med veterinären och få din trofasta följeslagare undersökt. Ju tidigare du går till botten med problemet, desto bättre är dina chanser att få en fullt fungerande vän så snart som möjligt.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA