Är din hund överviktig? Ta inte lätt på det

 

Visste du att 1 av 3 hundar och katter i Storbritannien är överviktiga eller feta?* Många inser inte att hunden är överviktig, eftersom viktuppgången ofta sker gradvis under lång tid. Trots att det sker mitt framför ögonen på dig märker du inte alltid direkt några extra gram här och där. Men de kan verkligen orsaka allvarliga hälsoproblem i längden.

Varför övervikt spelar roll

 

Även om du märkt att hunden har lagt på sig lite extra vikt är du kanske inte medveten om hur mycket det kan påverka hälsan. Så lite som 20 % övervikt innebär en ökad risk för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som diabetes mellitus, artros, urinsten eller hjärtproblem.

Övervikt kan dessutom inte bara påverka hundens allmänna välbefinnande, glädje och allmänna livskvalitet, utan kan även leda till en påtagligt förkortad livslängd jämfört med djur med hälsosam vikt.

 

Är min hund överviktig?

 

 

Din hund ser kanske bra ut i dina ögon, men idealvikten varierar beroende på storlek och ras. Veterinären kan tala om vad din hunds idealvikt är. Mellan veterinärbesöken kan du ändå bedöma om hunden håller en hälsosam vikt. Lägg handen på sidan av hunden. Om det är svårt eller till och med omöjligt att känna revbenen är den troligen överviktig.

Här är några andra tecken på övervikt som du kan märka:

  • Har inte längre en tydlig midja
  • Halsbandet behöver sitta lösare
  • Svårt att gå
  • Rör sig sakta
  • Blir andfådd
  • Är på dåligt humör
  • Sover mer än vanligt

 

Vad orsakar viktuppgång hos hundar?

 

Viktuppgång är resultatet av en ökad mängd kroppsfett. Detta beror oftast på att hunden har ätit för mycket, särskilt i kombination med för lite motion. Men det kan finnas andra bidragande faktorer också.

 

Ålder

Äldre hundar är mindre aktiva, har mindre energi och behöver färre kalorier. Det är betydelsefullt både för vikten och allmänhälsan att de får ett foder som passar deras ålder.

Ras

Vissa hundraser går lättare upp i vikt.

Kastrering

Kliniska studier har visat att den grundläggande ämnesomsättningen är lägre hos kastrerade hundar och att de behöver färre kalorier.

Medicinska problem

I sällsynta fall kan viktuppgång bero på en sjukdom som kan kräva speciell behandling.

För mycket foder

Hundar med obegränsad tillgång till foder äter logiskt nog mer än de behöver – detta inbegriper matrester som familjemedlemmar ger dem.

Äter för mycket

Många kommersiella foder är fullpackade med salt och fett, vilket kan förbättra smaken men gör att hunden vill proppa i sig mat.

 

Träna med din hund

 

Förutom att ge hunden rätt foder kan regelbunden motion underlätta en hälsosam viktnedgång. Här är några tips på hur du och din hund kan träna tillsammans:

 

Promenader i högt tempo med intervaller

 

Ta hunden på en promenad i koppel. Under promenaden blandar du in intervaller med joggning, löpning och höga knälyft för att hjälpa till att höja pulsen och bränna kalorier både för dig och din hund.

Knäböj med leksak

 

Stå med benen isär i axelbredd i förberedelse att gå ner i knäböj. När du går ner, rör du din hund på näsan med dess favoritleksak. När du reser dig upp lyfter du leksaken över ditt huvud för att uppmuntra hunden att hoppa efter den. Detta kan du göra både hemma och utomhus.

Lek tafatt

 

Precis som du gjorde många gånger med dina vänner när du var barn, kan du leka tafatt med hunden i en hundrastgård, i trädgården eller till och med inomhus. Ni får båda bra konditionsträning när hunden försöker fånga dig.

Välja rätt foder för viktnedgång

 

Fodret som hunden äter har en direkt påverkan på dess allmänhälsa och välbefinnande. Balanserad nutrition är en viktig del i en aktiv, hälsosam livsstil. Om hunden äter för mycket foder, godbitar eller människomat kan viktuppgången bli större.

Rätt nutrition spelar en mycket viktig roll för att behandla övervikt hos hundar. Fråga veterinären om Hill's sortiment av vikthanteringsfoder för att hjälpa hunden att gå ner i vikt och hålla sig frisk och aktiv.

anchor

Ta hand om din hund

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Center för hund- och kattskötsel

 

Sätt din överviktiga hund på vägen till återhämtning.

 

Om din hund redan har problem med viktproblem, det finns gott om
saker du kan göra för att förbättra hans tillstånd.

 

Se Wellness-alternativ