Hälsoriskerna med att överutfodra din hund

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Farorna med att överutfodra din hund

Precis som för oss är det viktigt för hundar att ha rätt balans av essentiella vitaminer, näringsämnen och mineraler för att deras kroppar ska fungera ordentligt. Hundar som inte får en balanserad kost kan ha olika hälsoproblem, som missbildningar i skelettet eller dålig densitet på grund av brist på kalcium och fosfor, säger Sarah Carter, doktor i veterinärmedicin vid MSPCA Angell Shalit-Glazer Clinic. Du vill säkerställa att du utfodrar rätt mängd foder till din hund, eftersom överutfodring kan orsaka en helt annan typ av problem, nämligen fetma, som kan vara svårt att hantera. 

“En överviktig hund är inte en frisk hund; de har ofta mindre energi och det är svårare för dem att gå ut på promenader och ta sig upp och ner för trappor”, säger Dr. Carter. “En hund som kan springa och hoppa kommer vara mycket lyckligare och ha mycket bättre mental och fysisk hälsa:” 

Övervikt kan leda till diabetes och inflammatoriska tillstånd såsom artrit. Enligt Dr. Carter kan ortopediska och neurologiska sjukdomar också vara svårare att behandla när en hund är överviktig. Om en hund exempelvis har fått diskbråck eller brutit ett ben kommer det vara mycket svårare för den att återhämta sig och röra på sig om de bär på övervik, tillägger hon. Medan vilken hund som helst kan vara överviktsbenägen, så löper hundar som lever en stillasittande livsstil och konsumerar extra kalorier den största risken att bli överviktiga. Tyvärr är ett stort antal hundar för närvarande överviktiga eller feta oavsett ras. 

För en noggrann diagnos och behandlingsmöjligheter, kontakta alltid din veterinär och be dem rekommendera det bästa fodret för din hunds tillstånd.

För mer information om hur du utfodrar din hund med kärlek, inte överflödigt foder, besök petMD.

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter