Hälsoriskerna med att överutfodra din hund

Publicerad av
Minuter läsning

Farorna med att överutfodra din hund

Precis som för oss är det viktigt för hundar att ha rätt balans av essentiella vitaminer, näringsämnen och mineraler för att deras kroppar ska fungera ordentligt. Hundar som inte får en balanserad kost kan ha olika hälsoproblem, som missbildningar i skelettet eller dålig densitet på grund av brist på kalcium och fosfor, säger Sarah Carter, doktor i veterinärmedicin vid MSPCA Angell Shalit-Glazer Clinic. Du vill säkerställa att du utfodrar rätt mängd foder till din hund, eftersom överutfodring kan orsaka en helt annan typ av problem, nämligen fetma, som kan vara svårt att hantera. 

“En överviktig hund är inte en frisk hund; de har ofta mindre energi och det är svårare för dem att gå ut på promenader och ta sig upp och ner för trappor”, säger Dr. Carter. “En hund som kan springa och hoppa kommer vara mycket lyckligare och ha mycket bättre mental och fysisk hälsa:” 

Övervikt kan leda till diabetes och inflammatoriska tillstånd såsom artrit. Enligt Dr. Carter kan ortopediska och neurologiska sjukdomar också vara svårare att behandla när en hund är överviktig. Om en hund exempelvis har fått diskbråck eller brutit ett ben kommer det vara mycket svårare för den att återhämta sig och röra på sig om de bär på övervik, tillägger hon. Medan vilken hund som helst kan vara överviktsbenägen, så löper hundar som lever en stillasittande livsstil och konsumerar extra kalorier den största risken att bli överviktiga. Tyvärr är ett stort antal hundar för närvarande överviktiga eller feta oavsett ras. 

För en noggrann diagnos och behandlingsmöjligheter, kontakta alltid din veterinär och be dem rekommendera det bästa fodret för din hunds tillstånd.

För mer information om hur du utfodrar din hund med kärlek, inte överflödigt foder, besök petMD.

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter