Vilken katt passar bäst att ha som innekatt?

$authorText
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Mycket handlar om kattens personlighet och vilken miljö den har växt upp i. Alla katter kan gå bra att ha som innekatt men beroende på aktivitetsnivå kommer den ställa vissa krav på dig som ägare. En generell regel är att katter som är långa och smala i sin kroppsbyggnad är oftast mer aktiva i sitt sätt. Och är de aktiva i sitt sätt som katt, kräver det mer av dig som ägare. En katt som är kort i kroppen, är rundare i sin form, är oftast lugnare i sitt sätt. En långhårig katt är lugnare än en korthårig katt.

En honkatt är oftast lugnare än en hankatt.

Men kom ihåg att detta inte gäller för alla katter, detta är enbart generellt. 

Vilken katt ska du välja?

Om en aktiv katt skulle få välja sin ägare, så skulle den nog vilja ställa som krav på en spännande och actionfylld vardag med en energifylld person och en kattanpassad miljö.

Om en lugn katt skulle få välja sin ägare, ställer den också krav på en kattanpassad miljö men en lugnare ägare som inte springer omkring hela tiden utan sitter ner och softar emellanåt.

Det finns flera olika spännande kattraser att välja bland, allt från den långsmala siameskatten till den väldigt knubbiga perserkatten. Alla de 44 olika kattraserna har utpräglade temperamentsbeskrivningar och bara genom att läsa på ordentligt kan man snart se vilken katt som verkar passar bäst. 

Inom varje ras finns det olika personligheter, och därför är det bra att fråga kattuppfödaren vilken som skulle bli den perfekta matchen till just dig. Läs mer om de olika kattraserna här.

Öppna din famn för en hemlös katt

Kanske du vill öppna ditt hem och ditt hjärta för en katt som är hemlös, kontakta ett katthem i din närhet. Katthemspersonalen har full koll på hur de olika katterna är sitt sätt och vilken hem de passar bäst i. Gör gärna ett besök på flera katthem för att leta efter din nya kompis. 

Goda råd vid valet av katt

Ett gott råd kan vara att välja en katt som är efter trevliga föräldrar och är uppfödd i en miljö som liknar din egen. Om du har barn leta efter en uppfödare som också har barn. Har du hund, är det bra om kattungen är uppfödd där det finns hund.

Åk och hälsa på din blivande kompis. Titta noga på hur kattungarna eller katten agerar och reagerar. Genom att bara betrakta en katt kan du få mycket information om katten är blyg eller framåt i sitt sätt. Detta beteende håller oftast i sig.

Oavsett ditt val bör katten vara frisk och försedd med ett friskintyg från veterinären. Och du, köpa aldrig en katt som du tycker synd om, eller om du tycker att hemmet du besöker är förfärligt.

Mina fem bästa tips:

  • Skaffa en katt som från en miljö som är lik din egen.
  • Välj en katt som har den personligheten du har tänk dig.
  • Se till att hälsa på katten innan du bestämmer dig.
  • Var noga med att be om ett friskintyg som inte är äldre än 7 dagar.
  • Läs på noga vad en katt behöver innan du tar hem den.

Har du katt-anpassat ditt hem?

En kattanpassad miljö ger en harmonisk katt som får tillgång till det den behöver och få göra det som en katt vill göra varje dag. Med varje katt borde det finnas en bruksanvisning, eller en introduktionsbok.

Det är så viktigt att veta vad en katt behöver så att du slipper börja med att det blir problem av något slag. Det är vi som måste anpassa oss, och se till att katten får de resurser den behöver för att leva ett harmoniskt liv tillsammans med dig

Dessa saker bör ingå i ett katt-anpassat hem

En bra kattbok, som ger dig bra information om hur arten katt fungerar och vad de olika beteenden som den har betyder. Ju mer du läst på ju bättre kommer du att förstå din katt.

Två katt-toaletter, minst. En katt behöver minst två kattlådor. De bör vara 1,5 gång längre än vad katten är i vuxen storlek, räknat från nos till svansrot.

Har du flera våningsplan behöver du minst en kattlåda på varje plan.

Mjuk kattsand.

Katter föredrar att göra sina behov i en mjuk kattsand, helt utan tillsatt doft.

Klösträd, gärna flera.

Katter har som beteende att klösa, och det är inget som kan tränas bort. Du behöver sätta ut flera klösträd i hemmet. Bra att ha både de som ligger ner och de som står upp. Minsta höjd bör vara 90 cm.

Att ha ett högt klösträd med olika avsatser, gömställen, och ligghyllor kommer att göra din katt glad. Katter gillar att vara på höga höjder, och ett högt klösträd är en bra investering.

Matskålar som är breda och ganska platta.

Flera vattenskålar som är välfyllda, och breda. Helst inte i plast utan porslin eller glas är bra. Placera gärna vattenskålen minst en meter från matskålen, då katter inte gillar att dricka i närheten av sin mat.

Liggkorgar som är som gömställen. Välj gärna dem som är som ett kryp-in, med tak.

Leksaker, gärna överdrivet många.

Katter älskar att leka och jaga men ha inte alla framme samtidigt. Se till att leka med din katt ett par gånger om dagen där den får springa, hoppa och klättra.

Vänliga och trevliga människor, som den kan få massor med gos och kärlek av när katten vill.

Lycka till med din nya familjemedlem!

Relaterede Artikler