Katt Beteende och utseende

Lär dig mer om din katts hälsa genom att söka i våra informationsspäckade artiklar nedan. 

0 Resultat Sorterade Efter

Relevans

Vad är det din katt försöker säga? 

Om katter kunde prata skulle ägarna kunna fråga massor av saker. Till exempel: Är du hungrig? Varför gillar du att gömma dig i papperspåsar? Och måste du använda soffan som klöspelare? Katter är utan tvekan gåtfulla, men det är värt att försöka förstå vad de tänker och varför de beter sig som de gör. Du kan lära dig att tala ”kattspråk” genom att vara uppmärksam på en mängd olika signaler såsom hållning, ansiktsuttryck och läten. Detta kommer inte bara att föra dig och din katt närmare, utan kommer också att träna den att sluta med dåligt beteende. 

Kattpsykologi och kattbeteende 

Oavsett personlighetstyp har din katt säkert en stark personlighet! Livlig, lugn, lekfull – alla har en egen personlighet full av mystik. Alla kattägare skulle förmodligen hålla med om att deras katter gör en del konstiga, men komiska saker. De kanske gömmer sig i vasken, knådar och masserar ditt huvud medan du sover eller attackerar en bit kattmat. Du ser kanske detta beteende som roligt och underhållande, men katten följer bara sina instinkter. Men om katten har fått beteendeproblem bör du komma ihåg att den förmodligen försöker säga något. Ett sätt att tyda vad katten försöker förmedla är att lyssna på de ljud katten ger ifrån sig. Oavsett om den jamar, spinner, fräser, ylar eller till och med kvittrar är varje ljud en liten glimt in i dess tankeprocess. 

Kattens kroppsspråk

Katter använder kroppspåk nästan enbart för att förmedla sina behov och känslor. Oavsett om de säger ”lek med mig” eller ”bråka inte med mig” är svansen en bra indikator på humöret. Ta kattens svansspråk till exempel – en svans som ser ut som ett frågetecken innebär att katten vill ha din uppmärksamhet. En svans som pekar rakt ner kan signalera aggression. Andra beteenden, som att katten gnuggar sitt ansikte mot ditt ben eller rullar över på rygg, betyder att den är bekväm med dig och litar på dig. Öronen kan också visa att katten är arg när de ligger platt mot huvudet. Om öronen står rakt upp och pekar framåt är katten avslappnad och glad.