Att adoptera en vuxen katt

Du får grepp om en vuxen katts temperament på en gång. En kattunge kan bete sig på ett sätt som ung men förändras märkbart (inte alltid till det bättre!) när den blir vuxen. En vuxen katts personlighet ändras inte så mycket och du kan bedöma karaktärsdrag och egenheter genom kattens samspel med personalen på katthemmet.

Lätt som en plätt

En annan anledning att välja en vuxen katt framför en kattunge är helt enkelt för att det är mindre jobb. Kattungar behöver en hel del uppmärksamhet för att hållas stimulerade och borta från trubbel. En vuxen katt är med stor sannolikhet lättare för en ägare som inte har tid eller energi att underhålla en kattunge.

Vuxna katter på katthem/pensionat är sällan där för att det är något fel på dem eller deras personlighet. För det mesta så har ägarens levnadsförhållanden förändrats eller allergier uppstått i det ursprungliga hemmet. Vanligtvis är dessa vänliga, sociala katter som skulle älska att få vara en del i en ny familj.

Personlighet

Det första du ska titta efter när du adopterar en katt är en personlighet som passar dig. Personalen kan ge dig en bra bild av kattens temperament. De kan tala om huruvida den är bra med andra djur eller trivs bättre för sig själv. De kan också berätta om den är väldigt kärvänlig eller mer avslappnad. Om du tar hem en ny katt till ett hus där det redan finns katter eller hundar bör du välja en som har levt med andra djur innan. Oavsett bakgrund så blir vilken katt som helst lyckligare i ett bra hem än på ett djurpensionat.

Lär känna varandra

Var noga med att tillbringa lite tid ensam med den katt eller de katter som du vill ta hem. Fråga personalen på djurpensionatet om det finns något tyst rum där du kan vara med katten. Att vara på ett katthem kan vara extremt stressigt och skrämmande för en katt så det kan ta några minuter innan den lugnar ner sig och tillåter sin riktiga personlighet att komma fram.

De flesta djurhem har redan gjort en ordentlig hälsokontroll och katten har med stor sannolikhet alla vaccinationer och är kastrerad. Men, ge din katt en ordentlig genomgång från nos till svans för att kontrollera om det finns några hälsoproblem.

Läs det finstilta

En del djurhem kräver att du signerar ett kontrakt när du är redo att adoptera. Var säker på att du har läst igenom det noga. Det kan innehålla krav som till exempel, att du inte får ge bort katten i present. 

Generellt sett bör du välja den katt (eller katter) som du känner starkast för. Lycka till och grattis till det nya tillskottet i familjen.