Orientaliskt korthår – information och temperament

Orientaliskt korthår är en vacker och mycket intelligent katt som kräver en husse eller matte som kan vara lika hängiven tillbaka.


Orientaliskt korthår i korthet
The Oriental Cat Breed

Orientaliskt korthår är en katt med flera ytterligheter: den har ett långt huvud, långa öron och långa, smala ben.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: liten: < 3 kg

Ögonfärg:

blå, grön, olikfärgade ögon

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–12 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: måttlig, hög

 

Päls

Längd: medellång

Kännetecken: slät, rak

Färger: vit, blå, ebenholtssvart, creme, röd, brun, frostvit, platina, fawn (ljust gulbrun), chokladbrun, kastanjebrun, kanelbrun, lila, champagne, sälgrå

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), ticking (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded, prickigt (ett mönster där fläckarna är fördelade så att katten ser prickig ut)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga, höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsynt 

Orientalen är en lång, elegant katt. Kroppen, halsen, benen och svansen är långa. Den är medelstor och har en kropp med lagom muskler.

Orientalen är en katt med flera ytterligheter. Huvudet är långt och trekantigt. Öronen är långa och placerade så att de utgör en fortsättning på denna triangel. Nosen är lång och rak. Benen är långa och smala. Svansen är lång och smalnar av till en tunn spets. Ögonen är mandelformade och vanligtvis klargröna. Vita orientaler kan ha blåa, gröna eller olikfärgade ögon. Orientalen är "maskad" (det vill säga att ansiktet, öronen, tassarna, benen och svansen är mörkare än övriga kroppen) och har blå ögon.

Pälsen hos orientaliskt korthår är kort, glansig och ligger tätt mot kroppen. Den långhåriga varianten har en medellång päls snarare än en böljande päls.

Temperament:

Orientalen är inte bara vacker, utan också mycket intelligent. Den går att träna att gå i koppel. Detta innebär dock inte att den kan tränas till att göra allt du vill. Precis som de flesta andra mycket intelligenta raser, har orientalen sina egna önskemål.

Orientalen är en tillgiven katt och kräver samma tillgivenhet från sin husse eller matte. Husse eller matte måste vara kärleksfull mot orientalen och ta sig tid att leka med den.

Att leva med:

Husse eller matte ser när orientalen går upp i vikt. Om orientalen äter för mycket bara under en dag kan den få kulmage Man behöver noga kontrollera vad katten stoppar i sig. De långa, smala benen är inte gjorda för att hålla upp en fet kropp.

Orientalen är mycket bra på att hoppa och älskar höga höjder. Därför bör den ha tillgång till höga platser och klösträd. Orientalisk korthår älskar att leka och tycker om att ha leksaker runt om i huset som den kan ha glädje av. Pälsen behöver lite skötsel, men dessa katter förknippar borstning med tillgivenhet och tycker om att bli borstade.

Trots sitt eleganta utseende kan orientalen vara en riktig knäkatt. Den är väldigt tillgiven och sover bredvid sin husse eller matte i sängen.

Historik:

Siamesen var mycket populär i Storbritannien på 1910- och 1920-talet. Denna popularitet berodde delvis på den ovanliga maskningen. På grund av denna färg bestämde uppfödarna att alla enfärgade katter skulle uteslutas ur denna ras. Namnet "foreign shorthair" (utländskt korthår) gavs till de första enfärgade siameskatterna. Dessa katter som hade en myriad av färger och mönster är nu kända under rasnamnet oriental.

Orientalen är i grund och botten en siames med en annan färg på pälsen. Ett avelsprogram för orientaliskt korthår kan ge katter som har samma mönster som siameser, men de anses ändå vara orientaler.

Med tiden föddes det några orientalkattungar med lång päls. Dessa är nu godkända som en egen ras som heter orientaliskt långhår. Orientaliskt långhår är inte alls lika vanlig som orientaliskt korthår.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel