Ragdoll – information och temperament

 

Ragdoll är en stor katt med en lång kropp. Den kommer överens med människor och kan vara ett perfekt husdjur för dem som bor i lägenhet.

 

Ragdoll i korthet
The Ragdoll Cat Breed

Den mjuka, silkeslena pälsen hos ragdoll kan variera i längd från halvlång till lång.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: stor: > 5 kg

Ögonfärg:

blå

Typiskt för rasen

Livslängd: 7–12 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: hög

Päls

Längd: lång

Kännetecken: silkeslen

Färger: frostvit, blå, chokladbrun, sälgrå, röd, lila, cremeblå, creme

Mönster: tvåfärgat, prickigt, mitted (fyra vita tassar)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga, höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: ganska vanlig

 
 

Ragdoll är en stor katt med en lång kropp. Den har en kraftig benstomme med en lång svans och en plyschaktig päls.

Den har ett medelstort huvud men pälsen gör att ansiktet ser större ut. Öronen är också medelstora och sitter på sidorna av huvudet, så att de förlänger det trekantiga ansiktet. Benen är långa och starka. Hakan bör vara välutvecklad och de ovala ögonen bör vara blå.

Ragdoll finns i färgmönster. En ragdoll har ett "maskat" mönster där den ljusare färgen kontrasterar mot den mörkare på ögon, öron, ben och svans. Den tvåfärgade ragdollen har också mörka toppar men har ett synligt upp och nedvänt V i pannan, medan magen, benen och kragen är vita. Ragdollen med mitted mönster har också färgade toppar men i detta färgmönster är tassarna och hakan vita.

Pälsens längd kan variera från halvlång till lång. Den är mjuk, plyschaktig och silkeslen.

Temperament:

Ragdoll betyder trasdocka och är en stillsam katt, men den blir inte riktigt slapp som en trasdocka när du håller den! Den har ett jämnt temperament och kommer bra överens med alla familjemedlemmar. Förändringar i rutinerna brukar inte påverka den. Den är ett perfekt sällskap för dem som bor i lägenhet.

Att leva med:

Ragdoll har en tendens att få en fettvalk på nedre delen av buken. Fettvalken accepteras hos rasen, men är ingen ursäkt för att låta katten bli överviktig och tappa formen. Man behöver noga kontrollera vad katten stoppar i sig.

Ragdoll behöver interaktiv motion utöver lekutrymme för att hålla sig i form. Om det behövs bör husse eller matte ta sig tid att leka med katten en stund varje dag.

Trots att ragdollen har en imponerande päls är den mer lättskött än vad man kan tro. Pälsen bör borstas dagligen, men det bör räcka för att hålla tovor borta från pälsen.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar en Ragdoll bäst? Ragdoll-katten kännetecknas av att vara en stor katt med halvlång till lång silkeslen päls. Dena lena, tjocka och silkesliknande pälsen kan också orsaka problem med hårbollar. Därför kan man med fördel ge Ragdoll-katter ett foder som är utvecklat specifikt för att avhjälpa problem med hårbollar. Hill's Science Plan Hairball Indoor innehåller en fiberteknologi som medverkar till att förhindra utvecklingen av hårbollar hos vuxna katter, vilket kommer bidra till en enklare och mer hälsosam livsstil. Läs mer här. En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

Trots den färgstarka och fullständigt omöjliga legenden om ragdollens ursprung, är denna vackra katt en av de populäraste raserna i kattvärlden. Det som kan bekräftas är att rasen uppstod på 1960-talet i Kalifornien. Ragdoll kan mycket väl vara en korsning mellan burma, birma och perser, men katten som har fått ta åt sig äran som den första ragdollen är en vit katt som hette Josephine. På grund av detta kallas ragdoll också "Josephines döttrar".

Skaparen av ragdoll, Ann Baker, upplevde att hon i Josephine hade en katt som var så stillsam att den blev slapp när man höll den. Detta gav upphov till namnet ragdoll, som betyder trasdocka. Detta namn tog Ann Baker copyright på och det kan endast användas för denna kattras.

Ragdoll har extremt strikta normer för var färgerna får/ska vara placerade och rasen får inte utkorsas i avel. Dock håller nya färger på att införas hos denna ras, så de ragdolls som finns nu är ännu mer färgrika än förr.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel