Goda kattråd så här i juletider

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Julen är snart här och det kan innebära att många nya dofter och saker kommer in i hemmet. Det kan göra vissa katter oroliga när det blir för stora förändringar, men med bra planering kan du hjälpa din katt att känna sig trygg i sitt eget hem. Katter gillar egentligen när allt är som det brukar vara, men för oss människor är julen en stor högtid på året. Kanske ännu större i år, där du planerar att äntligen få träffa släkt och vänner ”på riktigt”. 

Julstäda lagom

Katter är väldigt doftkänsliga, och kan bli stressade om den egna doften försvinner från hemmet. Katter vill gärna känna igen sin egen doft, och dras gärna till ställen som den brukar ligga på. Om du ska göra en stor julstädning, så tvätta inte alla kattens filtar, liggdynor och korgar. 

Förbered med trygg doft och kattmat som sänker kattens stressnivå

Förbered gärna för din katt med att sätta in en Feliway Optimum doftavgivare i början på december. Den sänder ut en trygghetsdoft som gör att katten kan känna sig mer harmonisk och trygg även om det dyker upp både den ena nya saken efter den andra. Placera den gärna i det rum som din katt gillar att vara mest i.

Det finns även en kattmat hos din veterinär eller på nätet, som innehåller ämnen som påverkar din katt att känna sig mer lugn i stressade situationer. Dessa ämnen är dels en aminosyra som heter L-tryptofan och mjölkproteinhydrolysat. Det som händer i kattens hjärna är att serotoninnivån höjs och det ger en mer gladare katt som kan acceptera nya situationer på ett bättre vis. Maten heter Hills Urinarycare c/d stress, och finns som både torrfoder och våtmat.

Toppen är om du kan kombinera dessa två produkter under jul och nyår för att förebygga att din katt känner sig stressad, nervös och orolig. En jul ska vara kul, även för katten.

Förankra julgranen ordentligt

Många katter bara älskar julgranar. Det blir som en egen liten djungel där under granen. Där kan de gömma sig och gärna leka ”jag-skrämmer-dig leken”. Att det dyker upp lite roliga kattleksaker under granen kan få i gång för vilken soffliggare som helst.

De gillar också att klättra i granen, och försöka plocka ner allt som du har pyntat den med.

Det gäller att ha granen väl förankrad så att inte allt kommer farande i golvet helt plötsligt.

Gör en julig ”kattong”

Ska du ha julklappar under granen i år?

Ett tips är att slå in en kartong (kattong) med julklappspapper, klipp ut ett rymligt hål så att katten kan lätt komma in, och lägg under granen. Vips har du gjort en spännande koja för din katt.

Katter bara älskar kattonger! 

Ajabaja för dessa farliga saker

Sätt inga snören på julklapparna, de kan ställa till stor skada om din katt försöker tugga och äta dem.

Var försiktig med att ha glitter för långt ner på granen. Samma sak här. med att de är farliga för katten om den vill tugga det i sig.

I stället för levande ljus, som katten kan bränna både morrhår och svans på, är det bättre med batteridrivna ljus. Säkert och kattvänligt.

Ingen jultallrik till katten, och räddaren i nöden 

Låt din katt få äta sin vanliga kattmat och undvik att göra en jultallrik med din egen mat till katten. Det kan göra att din katt får ont i magen och plötsligt får diarre´. Inte så spännande att tvätta mattor eller golv under julhelgen.

Ett tips om din katt ändå fått i sig din julmat eller får ont i magen är att ha några burkar av Hills i/d Digestive Care hemma.

Det är en kattmat som är otroligt lättsmält och kan få kattens mage i balans igen. Den har en låg fetthalt, är väldigt lättsmält och innehåller en speciell mix av prebiotiska fibrer som främjar hälsan i tarmarna, tarmrörelserna och förbättrar avföringskvaliteten.

Om katten försöker tigga vid bordet, ge den hellre en ny och rolig kattleksak i stället.

Giftiga blommor

Många av julen blommor är giftiga för katter som t.ex julros, julstjärna, hyacint, tulpan och amaryllis. Den giftigaste av dem alla är den vackra tigerliljan och dagliljan.

Hela växten är giftig och även om din katt inte inte tuggar på den så kan det räcka att den går förbi blomman och får pollen på sin päls. Katter är renliga djur och är noga med sin pälstvätt, och försöker den slicka bort pollen kan den rent av dö. Så farligt är den.

Om du vill ha dessa växter hemma, så ställ den på ett mycket säkert ställe dit din katt inte kan nå. Fast katter är duktiga på att ta sig dit det vill, smidiga som de är.

Om du vet med dig att din katt gillar att tugga på växter, kan du redan nu börja odla kattgräs som du kan ha framme i stället.

Om du tror att katten har ätit på en giftig växt, tag kontakt direkt med en veterinär. 

Köp en hälsosam julklapp till din katt

Kanske du tänker köpa kattgodis till din katt i julklapp, men faktum är att de flesta katter skulle behöva röra på sig mer under årets mörka period. Välj gärna lite roliga kattleksaker i stället för godis. Lek gärna med din katt minst tre gånger om dagen. Helst där din katt får springa, hoppa och klättra efter något spännande leksak som är som ett byte. 

Tänk på att leksaken aldrig får gå emot katten utan ska stimulera katten till att jaga framåt. Katter är rovdjur och ska inte behöva bli påhoppade av ett byte.

Ha en riktigt god och spinnande trevlig jul, hälsar kattbeteenderådgivare Susanne Hellman Holmström med sin katt Hjärtrud.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter