Greyhound – rasinformation och karaktärsdrag

Greyhounden är intelligent, snäll och tystlåten, och trots sin stora atletiska förmåga älskar den att tillbringa större delen av dagen i sängen. Den har kort uthållighet och kräver mindre motion än de flesta hundar.

Greyhound – en översikt
The greyhound Dog Breed

Greyhounds är en av de äldsta hundraserna och kan spåras mer än 8 000 år tillbaka i tiden till tidiga grottritningar.

Storlek:

Vikt:

Hane: 30–32 kg
Tik: 27–30 kg

Mankhöjd:

Hane: 76 cm

Tik: 71 cm

Utseende:

Dolichocefalisk (långt ansikte)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Lugn
Livslängd: 10–13 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Harjakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Alla färger accepterade
Allmänt pälsvårdsbehov: Lågt

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Vinthundar och urhundstyp
Förekomst: Vanlig

Hunden är byggd för snabbhet med en smidig, muskulös kropp. Halsen och huvudet är långt. De karakteristiska rosenöronen ligger vanligtvis platt mot nacken när hunden är avslappnad, men sticker fram och kan till och med stå något upprätt när greyhounden är uppmärksam. Länden är lätt välvd, bröstet är djupt och midjan smal, vilket ger hunden ett unikt utseende.

Pälsen är kort och slät och lätt att underhålla. Pälsen finns i många olika färger, bland annat vit, ljusbrun, röd, grå och spräcklig. En greyhound har praktiskt taget inget kroppsfett, och vårdnadshavare måste se till att hunden har mjuka ställen att vila på, annars kan det lätt uppstå trycksår.

En hanhund är vanligtvis mellan 66 och 76 cm lång och väger 29,5 till 32 kg. Honan väger cirka 27 till 29,5 kg, så något mindre än hanen.

Personlighet:

En greyhound har ett mycket mjukt och lugnt temperament. Eftersom det var nödvändigt för greyhounden att jaga och springa i grupp har aggressivitet mot andra hundar nästan helt eliminerats från rasen. Hunden har dock en stark rovdrift och passar eventuellt inte i hem med små husdjur, t.ex. kaniner.

En greyhound är ofta tolerant mot barn och eftersom den inte är aggressiv, går den vanligtvis iväg när den blir irriterad snarare än att skälla eller morra. Trots sin stora atletiska förmåga är greyhounden nöjd med att tillbringa större delen av dagen med att sova. Hunden har inte mycket uthållighet och behöver faktiskt mindre motion än de flesta hundar.

Att leva med:

Liksom alla vinthundar har greyhounds en stark instinkt för att jaga. Trots detta är det möjligt för dem att leva tillsammans med andra husdjur så länge de får tillräckligt med socialisering och träning. Den här hunden är det perfekta husdjuret för en familj som vill ha en stor hund, men som både är smidig och ren.

Hunden fäller måttligt, och den korta pälsen kräver inte särskilt mycket vård.

Hunden behöver en säker plats att springa på, men den behöver inte långa träningspass, till skillnad från vad många tror. Rasen har faktiskt kallats för "40 mph couch potato" (64 km/h soffpotatis). Greyhounden är en snäll, flockorienterad ras som gärna blir en del av familjen.

Historia:

Greyhound är en av de äldsta hundraserna och kan spåras mer än 8 000 år tillbaka i tiden, från tidiga grottritningar och forntida egyptiska artefakter. Det finns många olika förklaringar till varför den fått namnet greyhound. En förklaring är att den ursprungliga greyhounden var mestadels grå till färgen. En annan förklaring är att namnet kommer från det gamla engelska ordet "grei" som betyder hund, och "hundr" som betyder jägare. Namnet kan också ha kommit från order "Greekhound", eftersom hunden först kom till England genom grekerna.

Oavsett var namnet kommer ifrån är greyhounden i dag samma vackra hund som har avbildats i konst och litteratur genom historien. Denna ras har länge förknippats med kungligheter. Från 10- till 1300-talet föreskrev engelsk lag faktiskt att ingen "elak person" fick äga en greyhound.

I tusentals år har greyhounds uppfostrats för att jaga genom att springa ikapp sitt byte. En greyhound är den snabbaste hundrasen och kan nå en hastighet på över 64 km i timmen. Hunden är också mycket graciös och atletisk, med förmågan att lätt manövrera och förutse sitt bytes rörelser.

Fortsatt noggrann uppfödning och hantering under årens lopp har gjort greyhounden till en mycket intelligent och kärleksfull följeslagare. Efter införandet av hundkapplöpning, liksom hundutställningar, delades rasen upp i kategorierna utställningshundar och tävlingshundar, där tävlingshundarna är den överlägset mest populära typen. Under de senaste åren har en samlad insats för att hitta hem åt pensionerade tävlingshundar ökat allmänhetens uppskattning för rasens stora potential som sällskapsdjur.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel