Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundägare älskar att skämma bort sina hundar. Vi gillar godis och god mat, så det är klart att vi vill dela detta med våra husdjur. Det ger oss stor glädje att se dem njuta av något som vi har gett dem. Problemet är att det som ser ut som en liten godbit för oss kan motsvara en dubbel cheeseburgare för en hund! 

Tyvärr blir överviktiga hundar allt vanligare, omkring 40 % procent av alla hundar i Europa bedöms vara överviktiga eller feta. Många livsmedel för människor kan dessutom vara farliga för hundar, särskilt under julen då det finns godis överallt. Här är några tips som kan vara till hjälp under julledigheten:

Var en uppmärksam hundägare

Den kanske viktigaste förebyggande åtgärden av alla är din kärlek och omsorgsfulla uppmärksamhet! Det innebär att du måste vara vaksam och hålla koll på vad barnen kan tänkas mata hunden med. Påminn dem om att choklad, russin, lök och annan mat för människor, förutom att de inte behöver de extra kalorierna, är farligt för hundar.

Men vem håller koll på dig? Se till att prata dig samman med andra hundägare eller besökare när det gäller utfodring av din hund så den inte får dubbelt så mycket godsaker. Du kan bara göra något åt det du lägger märke till, så se till att hålla utkik efter okynnesmatare i hushållet!

Håll tassarna i rörelse

Ett otroligt effektivt tips är att helt enkelt att hålla sig aktiv. Med alla kontorsfester, familjeträffar, skoluppvisningar och det kalla vädret vid den här tiden på året är det lätt hänt att promenaderna blir lite väl korta eller att man undviker leriga områden där hunden inte kan gå okopplad. Motstå denna frestelse! Att hålla sig aktiv och fortsätta med sina vanliga positiva vanor hjälper er båda att förbränna några extra kalorier. Lite regn lockar fram nya dofter som din nyfikna vän kan utforska, och de leriga tassarna kan enkelt sköljas av. Detta kan nämligen vara skillnaden mellan extra viktökning under vintern och infriande nyårslöften!

Kaloriräkning

Bli inte rädd - kaloriräkning är ganska enkelt! Om din lurviga vän får i sig hela sitt dagliga kaloriintag från den vanliga maten, plus ytterligare kalorier från godis, mellanmål och andra läckerheter, blir det sammanlagt alldeles för mycket! 

Godis ska aldrig utgöra mer än 10 % av hundens dagliga kaloriintag, så försök att hålla det på ett minimum. Mät upp rätt mängd dagligt torrfoder baserat på storlek, ålder och livsstil, enligt förpackningens anvisningar (håll dig till den lägre delen av intervallet om viktminskning behövs), men undvik att inte ge allt på en gång. Dela istället upp maten i fyra portioner: frukost, lunch och middag, medan resten ges separat som godis, för att hålla hunden glad hela dagen!

Ge dem kärlek, inte kalorier! När din hund tigger om en bit av julgodiset kan du ge den extra uppmärksamhet, kärlek eller leka med den i stället. En ordentlig klining bakom öronen visar att du älskar hunden på ett sätt som den förstår, vilket är mycket bättre än en liten godisbit.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Små hundraser: Vad du behöver veta

  Funderar du på att skaffa en liten hund? Lär dig mer om för- och nackdelar med små hundraser, till exempel vilken mat och vilket utrymme som gäller, så att du kan avgöra om de passar dig.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • När din valp löper

  Dogs running Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  Dogs running Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill

Relaterade produkter