Japanese Chin - Rasinformation och karaktärsdrag

Japanese chin är känslig, intelligent, lyhörd och tillgiven och anses vara det idealiska husdjuret av dem som känner till rasen. Den är värdig men samtidigt lite tokig och trivs i alla miljöer.

Japanese chin i korthet
Hundrasen japanese chin

Man misstänker att brittiska uppfödare korsade japanese chin med king charles spaniel, vilket resulterade i likheten i utseendet.

Storlek:

Vikt:

Hane: 2-5,5 kg.
Tik: 2-5,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm

Tik: 23 cm

Utseende:

Brakycefal (hoptryckt ansikte), hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Hög
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Knähund

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Röd och vit, svart och vit med tanfärgade punkter.
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Dvärghund
UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Japanese chin har en klar och intelligent blick och ett distinkt orientaliskt uttryck. Dessa hundar har ett stort, brett huvud, stora ögon som sitter brett isär, kort, bred nos, fjädrar på öronen och jämnt mönstrade ansiktsmarkeringar. Denna miniras väger mellan 2 och 5 kg och är mellan 23 och 25,5 cm hög.

Färgen på japanese chin är antingen svart och vit, röd och vit eller svart och vit med tanfärgade punkter. Termen tanfärgade punkter omfattar tanfärgade eller röda fläckar över ögonen, på insidan av öronen, på båda kinderna och svarta fläckar om det förekommer vid området kring analöppningen. Termen röd innefattar alla nyanser av rött, orange, citron och sobelfärgad, vilket innefattar alla ovannämnda nyanser som blandas eller överlappas med svart.

Man misstänker att brittiska uppfödare korsade japanese chin med king charles spaniel, vilket resulterade i likheten i utseendet.

Personlighet:

Japanese chin är en bra följeslagare. Det är en känslig och intelligent hund, även om den är lite självständig, vars enda syfte är att vara en kamrat. Hunden är lyhörd och tillgiven med dem den känner och älskar, men reserverad mot främlingar eller i nya situationer. Den är renlig av naturen och är ett idealiskt husdjur som trivs i alla miljöer.

Att leva med:

De som känner till den här rasen kommer aldrig mer att leva utan en sådan som sällskap. Japanese chin är ett exempel på allt som är idealiskt hos ett husdjur. De är eleganta men ändå komiska, värdiga men ändå lite fåniga. Deras tjocka, frodiga päls kräver lite skötsel. Japanese chin är ett perfekt sällskap.

Historik:

Japanese chin är en gammal miniras som troligen har utvecklats från den tibetanska spanieln. Hundar som liknar japanese chin har hittats på antik keramik och i gamla kinesiska tempel. Hundarna verkar ha sitt ursprung i Kina. Det rapporteras att den kinesiska kejsaren gav ett par chins till den japanske kejsaren. De första europeiska uppgifterna om japanese chin går tillbaka till 1600-talet då portugisiska sjömän gav prinsessan Katarina av Braganza några chins i gåva. År 1853 gav amiral Perry drottning Victoria ett par chins efter att hans krigsfartyg besökt Japan. Det första världskriget och japanska jordbävningar minskade antalet japanese chins i Japan.

Det finns inga säkra uppgifter om när japanese chin för första gången dök upp i USA. När de först blev kända i USA kallades de japanska spanielhundar. År 1977 godkände American Kennel Club dem som japanese chin.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel