Tecken på att din katt sörjer & hur du kan hjälpa

Published by
Minuter läsning

Ämnet sörjande katter har inte getts särskilt mycket uppmärksamhet, främst för att de ofta betraktas som självständiga djur och har kvar en stor del av sin ”vilda” natur. Men katter uppvisar faktiskt en förändring i beteende i samband med förlust av en annan katt, och ibland kan dessa beteenden vara svåra att förstå.

När djur kommer nära varandra är de också mer benägna att fara illa efter en förlust av den andre. Även katter som alltid bråkar med varandra kan sörja förlusten av sin ”fiende”. Även om man inte kan veta huruvida en katt förstår döden eller inte, vet man att de förstår när en familjemedlem saknas eller om något har ändrats där hemma. Ägarens sorg över förlusten av sin hund eller katt kan också påverka katten, vilket kan addera till den förvirring och ängslan den redan känner.

Tecken på sorg

Det är svårt att förutspå hur en katt kommer till att bete sig vid en förlust av en vän. Vissa katter verkar fullständigt opåverkade, en del till och med glada och lyckliga över dess bortgång. Andra katter slutar äta och tappar intresse för dess omgivning och kan bara sitta och stirra; de blir närmast deprimerade. En del katter får en förändring i deras personlighet och beteende när en vän har gått bort.

Det har inte gjort någon större forskning i ämnet förlust bland katter, men en undersökning av the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals visade att katter äter mindre, sover och vokaliserar mer efter att ha förlorat en katt-partner. Men lyckligtvis visade det sig också att i de 160 hushåll som utgjorde undersökningen, började katterna att bete sig normalt igen inom sex månader.

Hur kan vi hjälpa?

Det finns olika saker du kan göra för att hjälpa din katt som sörjer att komma over dess förlust. Försök att minimera förändringar ger katten tid att komma underfund med sin förlust, detsamma gäller för att bevara kattens rutiner som tidigare. Att ändra mattider eller småsaker som att flytta möbler, kan orsaka ytterligare stress för din katt. En sörjande katt kan börja undvika sin mat, men om den undviker att äta i flera dagar kan det leda till en potentiellt dödlig leversjukdom, hepatisk lipidos. Uppmuntra katten att äta genom att försiktigt värma maten eller blötlägga den med vatten eller köttsaft. Sitt med din katt när den äter för att försäkra den om trygghet. Frestas inte av att ändra diet för att stimulera aptiten, då det kan irritera matsmältningen. Om inte katten äter på tre dagar rekommenderar vi dej att kontakta din veterinär.

Kvalitetstid

Spendera mer tid med din sörjande katt genom att ta hand om den, klappa den och leka med den. Detta kommer ge en positiv känsla till förändringen som har skett i hemmet, och som katten märker av. Motstå frestelsen av att ersätta en förlorad katt direkt efter den har gått bort. Då din kvarvarande katt förmodligen sörjer sin bortgångna vän är den sannolikt inte sugen på att välkomna en främling till huset. En ny katt kommer bara vara en extra stressfaktor. Som för många andra djur kan det vara viktigt för katten att som en del av sörjningsprocessen få nosa och känna den döda kroppen av dess forna vän. Det kan därför vara en god idé att ta med kroppen av en avlivad katt hem istället för att låta den kremeras hos veterinären. När dramatiska förändringar i kattens beteende sker bör den alltid låtas undersökas av en veterinär för att utesluta fysiska problem eller orsaker. Olösta beteendeproblem kan remitteras vidare till beteendevetare för katter.

Stöd efter förlust av djur

Att hjälpa din katt komma över sin sorg kan vara särskilt svårt då du själv har svårt att hantera din egen sorg. Ibland hjälper det att dela dina känslor med någon som, genom egna erfarenheter, vet hur ångestfylld en bortgång av en hund eller katt kan vara.

Relaterade artiklar

 • Uträtta behov inomhus | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Tecken på åldrande hos äldre katter

  Din katt har erbjudit dig oräkneliga timmar av kärlek, skratt och sällskap genom åren. Nu när den blir äldre är det dags för dig att betala tillbaka all din katts ovillkorliga kärlek med extra uppmärksamhet och omsorg för att se till att kattens sista år blir lyckliga.
 • Lär dig grunderna om din katts hälsa

  När du skaffar en katt eller kattunge eller funderar på att ta hem en katt är en mycket viktig del av förloppet att du först forskar ordentligt
 • Döljer din katt sin smärta? Känn igen tecken och symtom.

  Det kan vara lätt att missa tecknen på att din katt är sjuk. Alla liknar inte förkylningar som människor då och då drabbas av. Katter har en tendens att dölja sin smärta, vilket gör det svårt att ta hand om dem ordentligt när de behöver det som mest.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.