Varför du bör överväga att adoptera en katt från ett katthem

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du adopterar en katt får du inte bara en ny bästa vän; du kan även rädda ett liv. Då det finns så många underbara katter som väntar på att bli adopterade är det väldigt vettigt att hitta din nya katt på ditt lokala katthem. Här är anledningarna:

Olika typer av djurhem

Du har flera valmöjligheter när du vill adoptera en katt.

 • Djurhem där hemlösa djur eller djur som sprungit bort och som uppenbart behöver omvårdnad hamnar. Dessa brukar ha väldigt låga avgifter för att adoptera, men erbjuder inte veterinära tjänster som vaccinering och kastrering.
 • Lokala djurhem. De flesta djurhem håller kattungar separat i gemensamma utrymmen fram till adoption för att säkerställa deras välmående. Vissa djurhem erbjuder grundvaccination för katter, som rabiesvaccination, samt kastrering. Om de inte erbjuder kastrering har vissa djurhem en lista över lokala veterinärer som utför det för en symbolisk summa.
 • Specialiserade katthem. Dessa katthem kanske enbart tar emot äldre djur, katter vars ägare har dött eller katter med särskilda behov. Vissa tar enbart emot vissa raser. 

Varje djurhem bestämmer sina egna regler och avgifter för adoption, så hör med ditt lokala djurhem för att få mer information om hur du kan adoptera och vad du behöver göra innan du kan ta hem din katt. 

Är katter från katthem “problemkatter”?

Absolut inte! Katter brukar inte hamna på katthem på grund av något de själva gjort. Faktum är att den vanligaste orsaken till att de hamnar på katthem är på grund av de tidigare ägarna. De kan till exempel flytta till en ny bostad där katter inte är tillåtna eller genomgå livsförändringar, som att skaffa barn eller flytta ihop med en partner med pälsdjursallergi. Sjukdomar eller att en djurägare dör är andra olyckliga händelser som kan leda till att en katt hamnar på katthem.  

Oftast beror det enbart på olyckliga omständigheter. Oavsett orsaken brukar de flesta katthem gladeligen ange orsaken till varför en katt hamnat där, och kan ge råd på hur du bäst integrerar ett potentiellt husdjur i ditt liv.

Varför ska man adoptera från ett katthem?

Katter som behöver ett nytt hem är ofta det perfekta valet för dig som skaffar katt för första gången. Majoriteten av dessa katter har redan bott inomhus och kan därför rutinerna som detta innebär. Katthem har även många olika katter att välja mellan, så du kan hitta exakt vad du vill, som korthårig, tabbymönstrad, hane eller hona. 

Många katthem noterar även vilket temperament deras katter har och om den lämnats in av tidigare ägare skriver de upp viktig information. De använder sedan detta för att hjälpa dig att hitta den typ av katt som passar dig bäst. Att du vet om vad du kan förvänta dig, eller åtminstone vad en katt varit med om tidigare i livet, är en annan stor fördel med att adoptera en vuxen katt från ett katthem.

Frisk och nyfiken

När du letar efter en katt att adoptera bör din högsta prioritet vara att den är frisk. Friska katter har inget kladd runt nos och ögon och nyser eller hostar inte om de vistas i en i övrigt ren miljö. Pälsen ska vara välvårdad och blank och inte ha några tovor. 

Kolla även om katten är nyfiken! Om katten är vaken när du hälsar på på katthemmet bör den våga närma sig och interagera med dig. En katt som vågar detta kan ha enklare att anpassa sig till ett liv med din familj.

Adoptionsprocessen

Alla katthem har olika tillvägagångssätt vid adoption, så läs på hemsidan (eller ring till dem) för att få veta hur det går till just där innan du besöker dem. Följande steg ingår vanligen i processen:

 1. Privata katthem kräver ofta att du lämnar namn på en veterinär, telefonnummer och referenser. Leta upp en lokal veterinär du kan gå till innan du kontaktar katthemmet så att du har denna information redo.
 2. Alla tillgängliga katter annonseras på hemsidan. Ring i förväg om du ser en katt som du gillar för att säkerställa dig om att den finns kvar.
 3. Bestäm när du kan komma på besök och hälsa på katten.
 4. Ta med körkort eller liknande för att kunna identifiera dig och visa var du är bosatt. Du måste även kunna betala adoptionsavgiften.
 5. Vissa katthem erbjuder en enklare kartonglåda som du kan ta hem din katt i, men om du har en egen kattbur är det bra att ta med. Katter bör alltid transporteras i något mer robust så att de inte skadas eller rymmer.
 6. Katthem lägger stor vikt vid att se till att deras katter blir adopterade av rätt ägare, så eventuellt får du inte ta med din katt hem samma dag. Kom ihåg att detta ger dig tid att tänka över ditt beslut och ger katthemmet möjlighet att göra en bakgrundskoll för att se till att du är den vänliga och pålitliga ägare som du vet att du är.
 7. Slutligen får du ta hem din katt. Se till att ha en kattlåda, foder och mat- och vattenskål redo i ett och samma rum; det kan underlätta att hålla katten i en begränsad del av hemmet de första en till två dagarna tills katten vant sig vid den nya miljön. Erbjud många leksaker och ställen att gömma sig på, som kartonger eller klösträd.

Läs på om kostnaderna innan

Att skaffa en katt är ett livslångt ansvarstagande. Som kattägare är du ansvarig för din katts välmående resten av dess liv. Att vara förberedd på kostnaderna och tiden du behöver lägga ned som kattägare är en viktig del av adoptionsprocessen. 

Adoptionsavgiften är din första utgift och den kan variera i pris på privata katthem med katter som redan kastrerats. Är katten inte kastrerad är detta en kostnad man bör räkna med. Katten kommer även att behöva årliga veterinärbesök för vaccination och allmän undersökning.

Katter vårdar sin päls själva, men om du klipper klorna regelbundet undviker du att katten river dig eller skadar dina möbler (du vet hur mycket de gillar att klösa). Det är enklast att göra det hemma om du har någon som kan hjälpa dig med att hålla i katten medan du själv klipper klorna. Det går också att göra hos en pälstrimmare. Om du har en långhårig katt kan du behöva gå till en professionell pälstrimmare eller veterinärklinik med jämna mellanrum för att hålla pälsen mjuk och fri från tovor.

Det vardagliga

Glöm inte kattlåda, kattsand, mat- och vattenskål och leksaker. En borste är också bra att ha för att borsta pälsen.

Foder av bra kvalitet innehåller mycket näringsämnen och lite utfyllnad. Kattfoder som ingår i Hill’s Science Plan-sortiment finns hos din veterinär eller hos särskilda återförsäljare. 

Hur mycket tid behöver jag lägga? Du behöver inte gå på promenader med din katt, men du bör se fram emot att spendera kvalitetstid varje dag med din älskade vän. Kelande, borstande, ge mat och helt enkelt njuta av sällskapet med din katt är nödvändigt för att skapa det där starka bandet med ditt senaste tillskott till familjen. 

Katter ger sällskap, kärlek och glädje—och kräver lite tillbaka. Så adoptera en katt. Som de brukar säga, detta kan vara början på en lång, fin vänskap.

Contributor Bio

Jeanne Grunert Bio Photo

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert är en frilansande skribent, bloggare och författare. Hon är ägare till sex adopterade katter och en adopterad hund, och skriver mycket om djuromvårdnad, trädgårdsskötsel och andra livsstilsämnen. Läs mer om Jeanne och hennes skrivande på hennes egna hemsida.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.