Xoloitzcuintle - Rasinformation och karaktärsdrag

Xoloitzcuintle är intelligent, balanserad, tillgiven och lekfull, och är mer känd som mexikansk nakenhund. Detta husdjur, som främst lämpar sig för varmt klimat, behöver endast måttlig motion.

Xoloitzcuintle i korthet
Hundrasen xoloitzcuintle

Den mexikanska nakenhunden behöver solskyddskräm när den utsätts för solen.

Storlek:

Vikt:

Hane: 4,5-13,5 kg.
Tik: 4,5-11,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 43 cm.

Tik: 38 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20 minuter/dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jakt, värmande sällskap

Päls:

Längd: Hårlös/kort
Kännetecken: Platt
Färger: Mörk gedigen kol, skiffer, rödgrå, leverfärgad, brons, rosa- eller kaffefärgade fläckar
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Sällsynt

Det finns två storlekar av mexikansk nakenhund - den ena är mellan 30,5 och 51 cm hög och den mindre miniatyrvarianten är under 30 cm.

De större mexikanska nakenhunden har en vikt på mellan 13 och 16 kg.

När människor i USA pratar om den mexikanska nakenhunden menar de vanligtvis miniatyrvarianten av Xoloitzcuintle (uttalas "sho-low-eets-queen-tlee"). Federacion Canofila Mexicana, A.C., det mexikanska registret för alla husdjur, betraktar dock hundar av båda storlekarna som xoloitzcuintle eller mexikansk nakenhund och skiljer dem åt som antingen standard- eller miniatyrhundar.

Den mexikanska nakenhunden har ett kompakt huvud med skärpta, upprättstående fladdermusöron. Nosen är längre än skallen. Bröstkorgen betraktas som djup och magen är muskulös och högt buren. Ryggen är rak och slutar i en rundad bakdel. Svansen är lång och smal. Hundens tassar liknar hartassar.

Förutom en tofs av grovt hår på skallen är den mexikanska nakenhunden verkligen hårlös. Hunden fäller alltså inte. Huden är mjuk, len och varm att röra vid. Dessa hundar är grå, gråsvarta eller mörkt bronsfärgade, och vissa av dem har rosa eller bruna fläckar.

Till skillnad från andra hundar svettas den mexikanska nakenhunden genom huden, även under "armhålorna", och den flämtar sällan efter fysisk ansträngning. Den här hunden kan också sakna en hel uppsättning tänder, även om de flesta har sina framtänder och kindtänder.

Den förväntade livslängden är cirka 10-12 år.

Personlighet:

Den mexikanska nakenhunden betraktas som intelligent, balanserad, tillgiven och lekfull. Hunden är också beskyddande och skäller på inkräktare.

Vissa mexikanska nakenhundar darrar något, vilket kan bero på nervositet eller brist på värme.

På grund av hundens ringa storlek, särskilt miniatyrvarianten, kanske den inte passar så bra med barn som vill leka och busa med den.

Att leva med:

Den mexikanska nakenhunden är ett husdjur som passar bäst i varmt klimat. Den tål korta promenader i kallt väder om den skyddas med en hundtröja- eller kappa.

När den utsätts för solen ska man använda solkräm för att skydda huden. Vissa uppfödare av mexikanska nakenhundar rekommenderar regelbunden badning följt av en oljefri lotion för att förhindra att huden torkar ut.

Den har ett måttligt behov av motion, det räcker med att leka inomhus och ta korta promenader.

Den mexikanska nakenhunden kan vanligtvis äta vanlig hundmat, även om den saknar en hel uppsättning tänder.

Historik:

Xoloitzcuintle är en sällsynt och mycket gammal ras och förväxlas ibland felaktigt med den chinese crested dog, en annan hårlös hund. Med undantag för hårlösheten är de två raserna dock helt olika.

Enligt vissa källor ska den mexikanska nakenhunden ha förts över Berings sund med de första människorna som kom från Asien för att befolka den amerikanska kontinenten.

Däremot har man i Mexiko hittat kranier av hundar som liknar den mexikanska nakenhunden som är 3 300 år gamla. Detta ger upphov till möjligheten att kineserna kan ha fått sina hårlösa hundar från Mexiko och att den mexikanska nakenhunden faktiskt har sitt ursprung på den amerikanska kontinenten. Vissa spekulerar faktiskt i att chinese crested kan ha uppstått genom att korsa den mexikanska nakenhunden med chihuahua.

Mexikanska nakenhundar användes av forntida människor för olika ändamål, bland annat som sällskap, jakt och skydd. Hundarna ansågs också ha läkande krafter för sjukdomar som t.ex. artrit. Faktum är att de avger mer kroppsvärme än hundar med päls och är perfekta som varmvattenflaskor. Idag fungerar de som sällskapshundar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel