Hjärtsjukdomar och tillstånd hos hundar: Orsaker och fakta

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oavsett hur stor din hund är har den ett stort hjärta - bildligt talat, förstås. Han har en alldeles egen personlighet, han är en lojal följeslagare och verkar veta när du behöver ett gott skratt. Men samma hjärta kan vara i riskzonen för hjärtsjukdom, en onormal utvidgning av hjärtat.

Vad är hjärtsjukdomar och hjärtproblem hos hundar?

Hjärtsjukdom är ett olyckligt men tolerabelt tillstånd för din hund. Hjärtat är det viktigaste organet i din hunds kropp. Den pumpar blod med syre och näringsämnen genom blodkärlen till kroppens celler. De flesta hjärtsjukdomar innebär en minskning av den effektiva pumpningen av blodet. Detta kan leda till en vätskeansamling i bröstet och buken. Det finns två huvudtyper av hjärtsjukdomar: en som påverkar hjärtklaffen och en som påverkar hjärtmuskeln. Hundar med båda typerna kan hanteras framgångsrikt genom kost, motion och vid behov medicinering. Med rätt hundmat och råd från din veterinär kan din hund fortsätta att leva ett lyckligt och aktivt liv.

Diagram of heartDiagram of heart

De två viktigaste hjärtsjukdomarna

Kronisk klaffsjukdom: En läckande hjärtklaff minskar mängden blod som kan pumpas runt i kroppen.

Hjärtats sjukdom: I detta tillstånd leder svaghet eller förtjockning av hjärtmuskeln till att hjärtat pumpar mindre effektivt.

Vad orsakar hjärtsjukdomar?

Även om det inte finns någon enskild orsak, kan näringsproblem spela en viktig roll för hjärtproblem. Ålder är den vanligaste orsaken till att hundar får hjärtproblem, men andra faktorer som hjärtmask kan också leda till hjärtsjukdomar. Andra faktorer som kan bidra är:

Kroppens kondition: Överviktiga hundar löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Ålder: Hjärtsjukdomar hos hundar förekommer oftare med stigande ålder.

Ras: Hos hundar är kronisk klaffsjukdom vanligare hos små raser som t.ex. dvärgpudlar, cocker spaniels, pomeranianer och schnauzer. Hjärtmuskelskador är vanligare hos stora och jättelika raser som t.ex. stora danskar och irländska varghundar.

Har min hund ett hjärtfel?

Det kan vara svårt att avgöra om din hund har en hjärtsjukdom eftersom tecknen kan likna dem för andra hundsjukdomar. Din veterinär kan undersöka om det finns hjärtsjukdomar med hjälp av några av följande metoder.

 • En stetoskopundersökning kan avslöja blåsljud och vätska i lungorna
 • Palpation kan avslöja ovanliga pulser
 • Röntgenbilder avslöjar hjärtförstoring
 • Ett EKG kan identifiera hjärtförstoring och oregelbunden rytm
 • Blod- och urinprov kan avslöja hjärtmaskar och andra inre organs tillstånd

 

Följande symtom kan tyda på hjärtproblem hos din hund.

 • Trött, brist på energi
 • Svimning eller kollaps
 • Ofta hosta. I vissa fall en lågmäld hosta som ibland leder till kräkningar
 • Andningssvårigheter som till exempel andfåddhet
 • Minskad förmåga att träna
 • Minskad aptit och/eller märkbar viktökning eller viktminskning
 • Svullnad i buken
Common signs of heart diseaseCommon signs of heart disease

VIKTIGT: En hjärtsjukdom är kanske inte uppenbar i ett tidigt skede. Om du är osäker på din hunds hälsa bör du rådfråga din veterinär.

Behandling: Vikten av näringsämnen

Även om behandlingen inte kan vända hjärtsjukdomar kan din hund leva ett relativt normalt liv. Maten som din hund äter spelar en viktig roll för hundens allmänna hälsa och välbefinnande. När din hund har diagnostiserats med en hjärtsjukdom är det ännu viktigare att utfodra den med rätt hundfoder.

Hjärtsjukdomar leder vanligtvis till att hjärtat förstoras, och denna förstoring leder till en förlust av effektivitet. Hjärtat börjar då hålla mer vätska än vad det borde och det är här de verkliga problemen börjar. Därför rekommenderar veterinärer att hundar får ett foder med låg natriumhalt som hjälper till att minska vätskeansamlingen och gör det lättare för deras hjärtan att arbeta effektivt.

För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ bör du alltid rådgöra med din veterinär och be dem rekommendera det bästa fodret för din hunds hjärthälsa.

Fråga din veterinär om hjärtsjukdomar:

 1. Finns det några livsmedel som jag bör undvika att ge min hund på grund av hans tillstånd?
  • Fråga hur människoföda kan påverka hundens hälsa.
 2. Skulle du rekommendera en Hill's® Kost på recept® hundfoder för min hunds hjärthälsa?
  • Fråga om din hunds särskilda näringsbehov
  • Hur mycket / hur ofta du ska ge din hund det rekommenderade fodret
  • Diskutera vilka godbitar du kan ge din hund tillsammans med den rekommenderade maten
 3. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se tecken på förbättring av min hunds tillstånd?
 4. Kan ni ge mig skriftliga instruktioner eller en broschyr om hjärtsjukdomar för min hund?
 5. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller din klinik om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver ett uppföljningsmöte.
  • Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>