Forskningen om din hund och hundens beteende

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundforskningen är på frammarsch eftersom fler och fler forskare ägnar sin tid och sina resurser åt att förstå hur våra bästa vänner har utvecklats till att bli så sammanflätade med mänskligheten. Från hundbiologi till hundpsykologi, vi förstår mer än någonsin om hundar och deras beteende. Är du nyfiken på att få svar på vad forskningen säger om din hund? Fortsätt läsa om några av de mest fascinerande saker vi har upptäckt.

Varför sover hundar så mycket?

Valp sover på rygg i en brun hundbädd med leksaker runt omkring sig.Alla hundar behöver betydligt mer sömn än människor, vilket har att göra med den mängd REM-sömn som hundar får. Medan människor tillbringar cirka 25 procent av sin sömn i REM-cykler som är det djupaste och mest vilsamma sömnstadiet, spenderar hundar endast cirka 10 procent av sin sömn i REM-stadiet. Detta innebär att de behöver sova längre för att kompensera för obalansen.

Vad säger hundar när de skäller?

Även om hundar skäller av olika anledningar trodde biologer tidigare att deras skällande inte förändrades beroende på budskapet. På senare tid har forskningen om hundens biologi dock upptäckt att hundar har elastiska stämband, vilket ger dem förmågan att ändra ljudet av sitt hundskall något för att förmedla olika betydelser, skriver Scientific American.

Akustiska analysbilder av skällande hundar har visat skillnader i timing, tonhöjd och styrka som alla varierar beroende på sammanhanget. Samma sak gäller för när de morrar. Även om forskarna ännu inte vet vad de olika hundskallen och morrningarna betyder har experiment visat att hundar reagerar olika på andra hundars röstläten beroende på sammanhanget. Forskarna spelade till exempel in en hund som morrade för att få mat och en som morrade mot en främling. När de spelade upp "matmorrningen", samtidigt som de erbjöd en annan hund en hundgodis, var hundarna mer tveksamma till att ta emot godiset än när de hörde "främlingsmorrningen" Andra experiment visade att hundar och människor reagerar mer på en hunds "främlingsskällande" än på andra typer av hundskall. Det behövs mer hundforskning för att avkoda varje hundskall och morr, men det börjar bli tydligt att det finns en mer komplex kommunikationsfaktor i hundens skällande - de gör det inte bara på skoj.

Hur snabbt kan hundar springa?

Hur snabbt en hund kan springa beror på den enskilda hunden. Löphastigheten beror till stor del på storlek, kroppsform och benlängd samt ålder, hälsa och fysisk kondition. Enligt Wag! är greyhound världens snabbaste hund med en genomsnittlig hastighet på drygt 70 km i timmen och den snabbaste hunden någonsin av denna ras har uppnått en hastighet på drygt 80 km i timmen. Även om strömlinjeformade greyhounds och andra snabba raser, t.ex. vinthundar och afghanhundar, verkar ha utformats för snabbhet så har alla hundar förmågan att göra sina kroppar mer aerodynamiska när de springer, antingen genom att platta till öronen för att minska vindmotståndet eller genom att pressa dem bakåt för att undvika att de snubblar.

Hundens sätt att röra benen förändras också när den springer. En gående hund rör höger- och vänsterben tillsammans, medan en springande hund hoppar med fram- och bakbenen tillsammans, vilket ger högre hastighet.

Hur högt kan hundar hoppa?

För vissa hundar är förmågan att hoppa upp i soffan ingen fantastisk bedrift; för andra hundar kan det krävas ett trappsteg för att de ska kunna mysa med dig i din favoritstol; och för vissa hundar kan det vara en utmaning att hålla dem i inhägnade gårdar på grund av deras hoppförmåga. I likhet med en hunds löpförmåga beror en hunds hoppförmåga till stor del på storlek, styrka, ålder, hälsa och kroppskondition. Det har rapporterats att de hundar som hoppar högst kan ta sig upp till nästan två meter, men mer imponerande är kanske de små raserna som kan hoppa flera gånger sin kroppshöjd. En annan komponent i hundens hoppförmåga är hur långt de kan hoppa. I tävlingar i distanshopp tränas hundar att springa och hoppa från en brygga ner i vattnet för att se hur långt de kan ta sig - en del av dem hoppar drygt nio meter, enligt The Labrador Site.

Hur bra kan hundar se?

 Hundens ögon är otroliga och de kan se saker som du och jag inte ser. Hundens syn är dock inte nödvändigtvis bättre än människans. Enligt Veterinary Vision är hundens ögon placerade på sidan av huvudet, vilket gör att den har en bättre perifer syn, men deras synskärpa (eller deras förmåga att fokusera på objekt) är bara 20-40 procent av människans synskärpa. Detta innebär att det som en hund kan urskilja som ett objekt på sex meter så kan en människa med normal synförmåga urskilja på drygt 27 meter. Därför förlitar sig hundar mycket på sina andra sinnen för att navigera i världen.

Hur bra är en hunds hörsel egentligen?

Hundens hörselförmåga är ingen myt, det är faktiskt en imponerande biologisk fördel som har hjälpt dem i tusentals år. Enligt Petful kan en hund höra ett ljud upp till fyra gånger längre bort än vi människor. Hundar har förmågan att använda sina öron selektivt och ändra den riktning de lyssnar mot, vilket hjälper dem att hitta det ljud de lyssnar efter. Detta beror på att de har 18 muskler i öronen (tre gånger så många som människoörat). Hundar har också förmågan att höra olika frekvenser, vilket är anledningen till att saker som hundvisselpipor påverkar dem så mycket även om du inte hör något. Slutligen har hundar också förmågan att utöva selektiv hörsel på samma sätt som människor, så när du kallar in din hund från gården och det verkar som om den ignorerar dig är chansen stor att den gör det.

Varför blir hundar så glada när de ser oss?

Två pomeranianhundar ler i en bil.Varenda! Eviga! Gång! Hundens överdrivna reaktion på att återförenas med sina favoritmänniskor är en av sakerna vi älskar så mycket med dem. Men varför blir de så uppspelta?

Det finns tre viktiga faktorer som spelar in, säger io9. När beteendeforskare studerade hjärnscanningar av hundar som utsatts för vissa dofter fann de att doften av en välbekant människa utlöste belöningscentrum i hjärnan på ett sätt som ingen annan doft gjorde, vilket inte bara tyder på att hundar vet skillnaden mellan människor och andra hundar, utan också på att hundar verkligen älskar att tillbringa tid med sina människor.

I en annan studie användes ett kognitivt experiment som utformats för barn som träffar sin mamma efter en frånvaro för att mäta reaktionen hos hundar som återförenas med sina ägare, och man fann att reaktionen är mycket likartad. Det är viktigt att komma ihåg att hundar är sociala djur som inte gillar att lämnas ensamma. För dem är vårt återvändande ett tecken på att de slipper vara ensamma. Om man lägger ihop allt detta är det inte konstigt att hundar inte kan hålla tillbaka sin glädje när de träffar sina favoritmänniskor.

Varför finns det så många olika sorters hundar?

Hundar är en av de mest varierande arterna på planeten. Brittiska The Kennel Club identifierar 218 olika hundraser, och då har vi inte ens räknat med alla regionala varianter, designade korsningar, blandraser och glada mystiska byrackor som finns runtomkring oss.

Med all sin mångfald i färg, form, storlek och temperament tror forskarna att hundar började skilja sig genetiskt från vargar för cirka 27 000 år sedan. Du kan tacka forntida jägare- och samlare för husdjurens dominerande gener och för att de manipulerade deras uttrycksformer i kommande generationer av hundar.

Denna verksamhet har pågått nästan lika länge som hundar har domesticerats, men den selektiva hunduppfödningen exploderade under 1800-talet då människor började skapa olika raser av estetiska skäl och för nyhetens skull snarare än för att vissa egenskaper var mer användbara för jakt eller boskapsskötsel. Eftersom denna verksamhet fortsätter än idag fortsätter antalet hundraser och mångfalden bland arterna att öka.

Det råder ingen tvekan om att hundar är speciella och det är även det starka band vi delar med dem. I takt med att hundforskningen fortsätter att växa så upptäcker vi mer och mer om våra lurviga favoritkompisar. Men det finns en sak som vi inte behöver förlita oss på att vetenskapen talar om för oss och det är hur fantastiska våra hundar är - varenda en av dem.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter