Besvärligt gnagande

Published by
Minuter läsning

Dog and shoe

Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska. Det innebär att de kommer att undersöka allt de tycker verkar intressant genom att gnaga och tugga på det. Varför gnager hundar? De flesta valpar gnager på saker när deras tänder växer. Äldre hundar gnager när de leker, för att de har tråkigt eller för att de följer en instinkt att gnaga. Hundar kan också gnaga när de befinner sig på nya platser och känner separationsångest. Att ta reda på varför din hund tuggar och gnager på saker är nyckeln till att få stopp på beteendet. Om hunden gnager på många olika saker i hemmet oavsett om du är där eller inte så är det antagligen för att hunden är uttråkad. Då behövs det mer lektid, motion och fysisk aktivitet för att hunden ska bli av med sin överskottsenergi. Rätt typ av tuggleksaker kan också vara en hjälp för att bli av med det dåliga beteendet. Tandvärk Om din hunds tänder växer får du helt enkelt vänta på att de växt klart. Men när det är möjligt så kan du ju se till att din valp tuggar på lämpliga saker. Prova att frysa in godsaker i isbitar eller lägg hundens leksaker i frysen ett tag. Det blir inte bara bra leksaker för valpen utan lindrar också värken i tänderna. Vissa hundar gnager eftersom de känner separationsångest. De kanske gnager eller krafsar för att de försöker ta sig ut. De kan också gnaga på saker som en nervös reaktion på att du inte är där. Det här är antagligen den svåraste typen av gnagande att komma till rätta med eftersom det äger rum när du inte är med och för att det är själva ångesten som behöver botas. Hundpsykologer använder sig av socialisering, desensibilisering och motbetingning för att bota separationsångest. Timing är viktigt Du kan bara straffa din hund för gnagandet om du tar hunden på bar gärning. Om du hittar en söndertuggad sko en timme efter att dådet begåtts kommer hunden inte att kunna koppla samman straffet med själva tuggandet. Det kan verka som att din vän känner sig skyldig när du visar upp skon, men det är bara ett undergivet beteende. Om du kommer på din hund med att tugga på något, avbryt gnagandet med ett kommando eller högt ljud och när hunden slutar gnaga så ge den en tuggleksak och beröm din hund när den börjar tugga på leksaken istället. För de flesta typer av gnagande så kan du hjälpa din hund genom att styra den till att tugga på lämpliga saker. Att välja rätt typ av tuggleksak är första steget. Ge aldrig hunden något som liknar saker som du inte vill att hunden ska tugga på. Om du ger din hund gamla kläder eller skor så kommer den inte förstå skillnaden mellan dem och de saker man inte får tugga på. Det finns produkter som man kan använda på föremål i hemmet så att hunden inte längre vill tugga på dem. De här produkterna har en smak eller lukt som är obehaglig för hunden men som inte påverkar människor. Som alltid, rådgör med din veterinär. Där kan du få nyttiga tips och förslag.

Relaterade artiklar

 • Hundprat

  Det viktigaste du kan göra för din hund är förmodligen att lära dig något om dess psykologi. Att förstå hundpsykologi gör det lättare att leva lyckligt och harmoniskt tillsammans med din hund.
 • Små hundraser: Vad du behöver veta

  Funderar du på att skaffa en liten hund? Lär dig mer om för- och nackdelar med små hundraser, till exempel vilken mat och vilket utrymme som gäller, så att du kan avgöra om de passar dig.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • Vad din hund försöker säga

  Ord må vara viktiga för mänsklig kommunikation, men hundar kommunicerar med kroppsspråk och läten. Lär dig hur du ska tolka hundens signaler

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.