Separationsångest

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare. Det kan vara ett resultat av att den blivit tagen från sin mamma för tidigt, blivit övergiven, eller så beror det bara på hundens temperament. Du lämnar din hund ensam i tjugo minuter då du springer till affären och när du kommer hem har den tömt alla sopor på köksgolvet, förstört en kudde eller kissat i hallen. Om detta händer ofta kan det vara så att din hund lider av separationsångest. Överberoende Separationsångest är vanligt hos hundar och beror oftast på att den är för beroende av ägaren. Detta kan vara ett resultat av att den blivit tagen från mamman för tidigt, blivit övergiven, eller så beror det bara på hundens temperament. Det är ett svårt, men inte ett omöjligt beteende att behandla. Med lite tålamod kan du helt och hållet övervinna det destruktiva beteende som förknippas med separationsångest. 
Vad man ska titta efter De beteenden som ofta associeras med problemet är att hunden utför sina behov på olämpliga platser, destruktivt tuggande eller krafsande, överdrivet skällande eller ylande, vägran att äta eller dricka, den kan t.o.m börja tugga och slicka på sig själv. När du kommer hem hälsar hunden ofta överdrivet länge och entusiastiskt. 
Bestraffning är inte svaret Att straffa din hund är det sista du skall göra i denna situation. Den kommer inte att associera röran den orsakat med straffet som kommer flera timmar senare. Din hund kanske beter sig skamset efteråt men detta är helt enkelt undergivet beteende - hundar känner inte skuld men de kan känna på sig att de ska bli tillrättavisade. Genom att titta ned, stoppa svansen mellan benen, visa sin mage, eller smyga visar din hund undergivelse. Det är inte skam. Den säger helt enkelt "Du, jag vet att du är chef. Straffa mig inte". Straff behandlar bara symptomen av separationsångest och går inte till botten med problemen. 
Kom och gå Det bästa sättet att hantera problemet är att minska beroendet och ångesten din hund känner. Detta kan endast möjliggöras genom att vänja din hund med att människor kommer och går i huset. Gör ingen stor sak av att säga hej då när du går, eftersom detta bara kommer att ge hunden mer ångest. Likadant när du återvänder bör du hälsa på den lugnt, endast efter att hunden lugnat ner sig. Du kan till och med göra några "övningsentréer" in och ut genom dörren för att den ska vänja sig vid dina rörelser. Gör det flera gånger om dagen och gå igenom hela rutinen som om du verkligen ska gå. Skramla med dina nycklar, ta upp en väska eller portfölj, ta på dig din jacka och gå ut genom dörren. Du kan till och med sätta dig i bilen och köra runt kvarteret ett varv. Efter en minut eller två återvänder du. Så fort din hund vant sig vid dessa korta stunder kan du gradvis öka längden. Ditt mål är att kunna lämna huset och återvända igen utan att din hund har blivit vansinnig och varit olydig medan du varit borta. Då du kan lämna din hund ensam cirka en timme kan du vara ganska säker på att du kan lämna den en hel förmiddag eller eftermiddag. 
Bara ignorera din hund! Om du fortsätter att ha problem med din hund så kan du behöva ta itu med problemet direkt. Detta är svårt, för det betyder att du måste ignorera din hund i en vecka eller två. Be någon annan mata, promenera och leka med hunden. Ännu bättre är om det är flera personer som gör det. Det kommer inte att vara lätt att ignorera din hund, speciellt då den är desperat efter din uppmärksamhet. Men efter ett par veckor kommer du märka att din hund är mindre beroende av dig. 

Som alltid när du har problem med din hund bör du rådgöra med en veterinär som kan säkerställa om problemet orsakas av separationsångest eller om det är ett underliggande medicinskt problem. De kan också rekommendera en bra beteendespecialist som kan hjälpa till att lösa problemet.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>