Separationsångest

Published by
Minuter läsning

Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare. Det kan vara ett resultat av att den blivit tagen från sin mamma för tidigt, blivit övergiven, eller så beror det bara på hundens temperament. Du lämnar din hund ensam i tjugo minuter då du springer till affären och när du kommer hem har den tömt alla sopor på köksgolvet, förstört en kudde eller kissat i hallen. Om detta händer ofta kan det vara så att din hund lider av separationsångest. Överberoende Separationsångest är vanligt hos hundar och beror oftast på att den är för beroende av ägaren. Detta kan vara ett resultat av att den blivit tagen från mamman för tidigt, blivit övergiven, eller så beror det bara på hundens temperament. Det är ett svårt, men inte ett omöjligt beteende att behandla. Med lite tålamod kan du helt och hållet övervinna det destruktiva beteende som förknippas med separationsångest. 
Vad man ska titta efter De beteenden som ofta associeras med problemet är att hunden utför sina behov på olämpliga platser, destruktivt tuggande eller krafsande, överdrivet skällande eller ylande, vägran att äta eller dricka, den kan t.o.m börja tugga och slicka på sig själv. När du kommer hem hälsar hunden ofta överdrivet länge och entusiastiskt. 
Bestraffning är inte svaret Att straffa din hund är det sista du skall göra i denna situation. Den kommer inte att associera röran den orsakat med straffet som kommer flera timmar senare. Din hund kanske beter sig skamset efteråt men detta är helt enkelt undergivet beteende - hundar känner inte skuld men de kan känna på sig att de ska bli tillrättavisade. Genom att titta ned, stoppa svansen mellan benen, visa sin mage, eller smyga visar din hund undergivelse. Det är inte skam. Den säger helt enkelt "Du, jag vet att du är chef. Straffa mig inte". Straff behandlar bara symptomen av separationsångest och går inte till botten med problemen. 
Kom och gå Det bästa sättet att hantera problemet är att minska beroendet och ångesten din hund känner. Detta kan endast möjliggöras genom att vänja din hund med att människor kommer och går i huset. Gör ingen stor sak av att säga hej då när du går, eftersom detta bara kommer att ge hunden mer ångest. Likadant när du återvänder bör du hälsa på den lugnt, endast efter att hunden lugnat ner sig. Du kan till och med göra några "övningsentréer" in och ut genom dörren för att den ska vänja sig vid dina rörelser. Gör det flera gånger om dagen och gå igenom hela rutinen som om du verkligen ska gå. Skramla med dina nycklar, ta upp en väska eller portfölj, ta på dig din jacka och gå ut genom dörren. Du kan till och med sätta dig i bilen och köra runt kvarteret ett varv. Efter en minut eller två återvänder du. Så fort din hund vant sig vid dessa korta stunder kan du gradvis öka längden. Ditt mål är att kunna lämna huset och återvända igen utan att din hund har blivit vansinnig och varit olydig medan du varit borta. Då du kan lämna din hund ensam cirka en timme kan du vara ganska säker på att du kan lämna den en hel förmiddag eller eftermiddag. 
Bara ignorera din hund! Om du fortsätter att ha problem med din hund så kan du behöva ta itu med problemet direkt. Detta är svårt, för det betyder att du måste ignorera din hund i en vecka eller två. Be någon annan mata, promenera och leka med hunden. Ännu bättre är om det är flera personer som gör det. Det kommer inte att vara lätt att ignorera din hund, speciellt då den är desperat efter din uppmärksamhet. Men efter ett par veckor kommer du märka att din hund är mindre beroende av dig. 

Som alltid när du har problem med din hund bör du rådgöra med en veterinär som kan säkerställa om problemet orsakas av separationsångest eller om det är ett underliggande medicinskt problem. De kan också rekommendera en bra beteendespecialist som kan hjälpa till att lösa problemet.

Relaterade artiklar

 • Varför äter hundar gräs?

  Din hund härstammar från den mäktiga vargen, en ståtlig jägare och en inbiten köttätare. Du ger honom mat av bästa tänkbara kvalitet, så varför insisterar han på att äta gräs? Medan ingen med säkerhet vet varför hundar äter gräs så är hundkännare ganska säkra på att det är ett normalt hundbeteende och säkerligen inget att oroa sig över.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  180680638 Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill
 • När din valp löper

  180680638 Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.
 • Recognizing Common Signs of Aging in Your Dog

  Understand the warning signs and key indicators that your dog is getting old and starting to feel his or her age, and how you can help.

Relaterade produkter